„Nincs idő késlekedésre” – aggasztó képet fest a Földről a legújabb klímajelentés

Több rekord is megdőlt az elmúlt időszakban, azonban ezek egyike sem pozitív. A klímatudósok legújabb jelentése szerint tagadhatatlanul az emberi tevékenység a problémák oka, ezért mindennél fontosabb, hogy időben cselekedjünk.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) új tanulmányában adott jelentést a klímaváltozásról, és az emberi tevékenységgel való összefüggésekről. Sajnos a kép egyáltalán nem fényes: az adatok alapján tisztán látható, hogy az elmúlt években, évtizedekben sorra dőltek meg a negatív rekordok: emelkedik a tengerszint, nő a felszíni hőmérséklet. A klímaváltozás legfőbb okaként az emberi hatást jelölték meg a tudósok, ezért is elengedhetetlen, hogy rendet tegyünk a portánkon.

„Nincs idő késlekedésre” – aggasztó képet fest a Földről a legújabb klímajelentés

Növekvő felszíni hőmérséklet

A 42 oldalas tanulmány többek között kitér az egyre növekvő hőmérsékletre is. Azt már korábban is tudtuk, hogy ennek egyik hajtóereje az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A dokumentum arra mutat rá, hogy amennyiben a jelenlegi szinten folytatódik a gázok atmoszférába juttatása, száz éven belül át fogunk lépni egy jelentős hőmérséklet-emelkedési küszöböt.

Nem fényesebb a jövőnél a múlt sem: 2011 és 2020 között 1.09 ℃-kal volt magasabb a felszíni hőmérséklet, mint az 1850-1900 közti időszakban. Szintén aggasztó, hogy 1970 óta gyorsabb volt a hőmérséklet növekedése minden más 50 éves periódusnál az elmúlt kétezer éves időszakban.

1850 óta a legutóbbi öt év volt a legmelegebb. A hőmérséklet azonban nemcsak nőtt, de extremitásban is változott. Az 50-es évektől kezdve sokkal több ingadozás volt megfigyelhető, míg a szélsőséges hideg időjárási jelenségek csökkentek számban és erősségben.

Emelkedik a tengerszint

Az egyre melegebb idő hatással van a bolygó más részeire is. A tanulmány szerint a század végéig akár két méteres emelkedés is várható a tengerek szintjében. A növekedés gyorsasága ugyanis háromszor akkora lett, mint 1901 és 1971 között volt.

Csökkent a gleccserek és a sarkköri jég térfogata is, aminek első számú oka az 1990-es évektől szinte biztosan az emberi tevékenység volt.

Az emberi hatás

Konklúzióként a tudósok azt a szomorú tényt állapították meg, hogy az emberek okozta hatások visszafordíthatatlanok az évszázados-évezredes távlatban. A Föld ugyanis olyan sebeket szerzett (többek között az egyre melegebb és savasabb tengereket), amik csak nagyon hosszú idő múltával gyógyulnak be.

A politikai vezetők reakciója ehhez mérten hasonlóan borúlátó. Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint ez egy „vörös kód az emberiségnek”.

Ha összeadjuk az erőinket, el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. De ahogy az a dokumentumból kiderült, nincs idő késlekedésre, nincs hely kifogásoknak

- mondta a főtitkár.


Ha érdekel a bolygó sorsa, ezeket a cikkeket is olvasd el:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek