Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve: főzd meg őket még ma

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Sokakat aggaszt az a gasztronómiai trend (ami alapvetően korántsem újdonsült dolog, így trendnek is nehezen nevezhető), amelynek keretében különböző klasszikus fogások, új elkészítési metódusok vagy fúzió révén, újjászületésen mennek keresztül. A végeredmény gyakran hasonló, ha épp nem ugyanolyan, így még kevésbé érthető a változástól ódzkodók averziója – a legtöbbször valószínűleg egyszerűen bekapcsol a „régen is jó volt ez, ahogy volt, minek kéne rajta változtatni” vészcsengő, amivel viszonylag kevés érdemi vagy izgalmas dolgot lehet elérni a konyhában, az unásig ismert receptek örökös ismétlésén kívül.

Persze a gasztronómiai nyitottság nem érik be csak úgy magától, annak elősegítésére bizony ki kell próbálni ezt-azt. Érdemes olyan talajról indulni, amit ismerünk, ami biztonságos, olyan receptektől, amelyeket szeretünk, de nem annyira, hogy soha nem változtatnánk meg őket. A klasszikus magyar receptek között is akad egy sor olyan, amit minimális változtatásokkal jócskán izgalmasabbá tehetünk, anélkül, hogy teljesen kifordítanánk őket önmagukból.

A nyári receptek külön megengedőek ebből a szempontból, nézzünk is tehát 5 olyan klasszikusan nyári, magyaros fogást, amit a következő főzés alkalmával kissé felrázhatunk hosszú, unalmas álmából.

Sültmeggy-leves

A sültmeggy-leves receptjéért kattints a képre!

Miért főznénk íztelenre vízben a meggyet, majd sűrítenénk be keservesen liszttel/pudingporral, ha egyszer a leves alapját adó gyümölcsöt meg is süthetjük. Az eljárás során kisül némi ízes, koncentrált lé a gyümölcsszemekből, ráadásként pedig a meggydarabok aromája is jócskán elmélyül.

A sült gyümölcs felét tejföllel leturmixolva kapjuk meg a leves alapját, amelyben a másik fél adag sült gyümölcs lesz a „betét”. Hűtve a legfinomabb.

Kattints a linkre a sültmeggy-leves receptjéért!

Cukkinis tökfőzelék

A cukkinis tökfőzelék receptjéért kattints a képre!

Persze semmi kivetnivalót nem találhatunk a klasszikus tökfőzelékben, talán maximum nem túl karakteres ízét. Ahelyett, hogy végzetesen elsóznánk az egészet, inkább párosítsuk a tököt cukkinival: annak ellenére, hogy ez sem a legnagyobb ízbomba, eltérő íze, színe és állaga révén (főleg, ha más alakúra vágva dobjuk a fazékba) sokat hozzátehet a kész főzelék sikeréhez. Kis változás, mégis nagy izgalom!

Kattints a linkre a cukkinis tökfőzelék receptjéért!

Húsmentes töltött paprika

A húsmentes töltött paprika receptjéért kattints a képre!

Nyáron amúgy sem kívánja annyira az ember gyomra a zsírosat, a nehezet, a húsosat. Ennek ellenére egy rakás nyári klasszikusunk mégis csak úgy tocsog és dúskál az állati eredetű alapanyagban. Ha szeretnénk könnyíteni az emésztésünkön, de mégis valami magyarosat főznénk, tegyük az asztalra az alábbi töltött paprikát, ami mind kinézetében, mind állagában, mind fűszerezésében az eredeti élményt hozza. Csendespihenőzni persze így is lehet majd utána, de hál' istennek sokkal könnyebb gyomorral.

Kattints a linkre a húsmentes töltött paprika receptjéért!

Bableves kovászosuborka-léből

A kovászos uborkás bableves receptjéért kattints a képre!

Előfordulhat, hogy valaki épp a legnagyobb melegben kíván rá egy tál gőzölgő bablevesre. A nagy melegben azonban nem biztos, hogy a legjobban esik majd a zsíros, csülkös, tejfölös lé, no meg az a rengeteg puffasztó hüvelyes.

Szerencsére akad megoldás, ráadásul ízes és gyors fajta: a bableves könnyítésére felhasználhatjuk a nyári kánikula egyik legkarakteresebb melléktermékét, a kovászos uborka levét.

Ebben főzhetjük össze seperc alatt a fanyar, frissítő, mégis tartalmas levest, ami nem hagy majd kívánnivalót maga után.

Kattints a linkre a kovászos uborkás bableves receptjéért!

Házi grízes tészta

A házi grízes tészta receptjéért kattints a képre!

Nincsen házias-magyaros menü édesség nélkül, így a cikk végéről sem maradhatott le ez a kategória. Az édes tészták gyorsaságuk és egyszerűségük miatt oly közkedveltek, így abszolút semmi értelme nem lenne ezt a dinamikát megbolygatni.

Kivéve persze akkor, ha valaki szeretné élete grízes tésztáját megkóstolni: a házilag gyúrt, szaggatott és kifőzött tészta, az ízesített pirított dara és a lekvár helyett rátálalt sült sárgabarack egyszerűen mennyeivé teszi ezt az amúgy szerény és szegényes fogást.

Kattints a linkre a házi grízes tészta receptjéért!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokat leshetsz el innen is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...