Kipróbáltuk a hamburgert, amiben MŰHÚS van

Kétségkívül elmondható, 2019 a műhús éve, olyannyira, hogy már hazánkban is kapható olyan hamburger, amiben műhúspogácsa van. Nem hagyhattuk ki, leteszteltük!

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a hagyományos hamburgerek vegetáriánus változatát keresik manapság az éttermekben. Nem is olyan rég kóstoltuk két hazai gyorsétteremlánc vega burgereit, most pedig a műhúspogácsás hamburgert próbálhattuk ki. Igen, mert már ilyen is van!

Az idei év kétségkívül a múhűsok térnyeréséről szól. Ezeknek a termékeknek a lényege, hogy ízükben és állagukban is megpróbálják utánozni az igazi húsokat, mindezt úgy, hogy közben semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaznak, ezáltal tökéletesek a növényi étrendet követők számára. A piacot egyelőre két nagy cég, a Beyond Meat és az Impossible határozza meg. Előbbiben Bill Gatesnek és Leonardo DiCaprionak is van némi részesedése. A nagy különbség a cégek termékei között, hogy az Impossible-ben szójaprotein, míg a Beyond Meatben borsóprotein a fő összetevő. A Beyond Meat egyébként összesen 22-féle alapanyagot tartalmaz, amit most ha nem bánjátok, nem sorolnánk fel.

A műhúsos hamburgerek mellett szóló legfontosabb érv, hogy fogyasztásukkal jót teszünk a környezetnek és az állatvilágnak. Arról viszont egyelőre hangos vita folyik, hogy ezek az ételek mennyire egészségesek.

Magyarországon elsőként a budapesti Bartók Béla úton található Vegan Love-ban lehet megkóstolni a Beyond Burgert. A különleges ételnek az idei Sziget Fesztiválon is nagy sikere volt, bár ott közel 5000 forintért, míg az újbudai étteremben 2900 forintért kínálják. Tekintve, hogy mekkora hájp van a hamburger körül, nekünk nem volt annyira meglepő az ár. Az édesburgonyás, karfiolos, csicseriborsós pogácsákat tartalmazó vegán hamburgerek is közel 2000 forintért kaphatóak a piacon.

A Beyond Burger megtévesztésig hasonlít a hagyományos, húsos hamburgerekre. A műhúspogácsa rózsaszínes, állagra olyan, mintha darált húsból készült volna. A Beyond Meat mellett a Vegan Love burgerében vegán cheddar sajt, paradicsom, csemegeuborka, jégsaláta, lilahagyma és titkos receptúra alapján készült házi burgerszósz van. Nehéz megállni, hogy beleharapjunk...

Elsőre egyátalán nem érződik a műhús íze, olyan érzésünk van, mintha egy jó minőségű, húsos hamburgert fogyasztanánk. A pogácsa állaga talán egy kissé puhább, könnyebben rághatóbb, de ez igazából csak javít a fogyasztási élményen. A szósz és a vegán cheddar nagyon jó ízt ad az egész hamburgernek, egy picit talán el is nyomja a műhúst, ezért azt külön is megkóstoltuk. Ekkor már egyértelműen megmondható, hogy ez bizony nem hús, ízében inkább egy kissé zöldséges, élesztős. Semmihez nem tudnánk hasonlítani, egy teljesen új íz, amit korábban még sosem tapasztaltunk.

A Beyond Meat Burger jelenleg az egyik legfelkapottabb étel az étteremben. Egy fiatal pár is megjegyzi nekem, hogy bár nem vegánok, csak az miatt jöttek, hogy leteszteljék a hamburgert. Nekik nagyon tetszett, amit kóstoltak, és nekünk is.

A műhús tehát nem ördögtől való dolog. Mi elsősorban vegánoknak ajánljuk, mert egy szaftos, ízében és állagában is jó ételt fogyaszthatnak. A Beyond Meat Burgert azonban a húsevőknek is érdemes kipróbálniuk, hiszen egy egészen új ízvilágot tapasztalhatnak meg.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!