Így készült nálunk nyári, kímélő töltött káposzta

Húsmentes töltött káposzta, most nem fejes, hanem kínai kelből – ilyen sok zöldség egy fogásban ritkán található. Készítsd el a következő húsmentes hétfőre!

Biztos sok magyar háziasszony megütközik azon, ha egy töltött káposztában nincs darált hús, és még ráadásul nem is sima vagy savanyú káposztába kerül a töltelék, hanem kínai kel leveleibe, de egyszer mindent érdemes kipróbálni! Arra azonban mérget vehetünk, hogy ez a töltött kel nem csak egyszer kerül a család tányérjára.

A teljes receptet a képre kattintva találod!

Kínai kel

Mi mindent spórolhatunk ezzel a káposztafélével? Először is: időt. Pillanatok alatt szétbontható leveleire, mivel ezek különállók, egyenként letörhetők. Szinte tényleg csak egy percre kell forrásban lévő vízbe tenni őket, azonnal puhulnak. Ami meg csak ráadás, a kínai kel kevésbé puffaszt, mint a fejes társa!

Töltelék - zöldségek

Ez a recept sok-sok zöldséggel készül, mindent érdemes apróra felkockázni. A sofrittot, vagyis a töltelék alapját képező zöldségegyüttest mindenképpen pirítsuk egybe, ettől sokkal finomabb lesz majd a kész étel. Ebbe vöröshagyma, zellerszár és sárgarépa kerül. Ezek mellett adjunk még hozzá a szaftosság érdekében húsos paradicsomot és paprikát is!

Töltött kínai kel - receptért kattints a képre!

Sok nemzet konyhájában létezik zöldségalap: a francia konyhában ez a mirepoix, az olaszoknál pedig a sofritto, ezeket vöröshagyma, sárgarépa és zellerszár alkotja. Nálunk, magyaroknál pedig a vöröshagyma, paprika és paradicsom adják ki a szószok, szaftok sűrűjét.

Töltelékalap

Ami végérvényben összefogja majd a tölteléket, az nem más, mint a lencse, esetünkben vöröslencse, de alkalmazható bármilyen más, gyorsan fövő fajta. Ezt érdemes jól, lehetőleg 2-3-szor átmosni, ezzel máris felgyorsul a főzési ideje. Egyáltalán ne sajnáljuk, ha kicsit túlfő - mert nagyon könnyű túlfőzni – , ez segít abban, hogy szuper jól sűrítse a zöldségeket. A paradicsom és a paprika levét könnyedén felveszi.

Tudtad?

Passzírozott paradicsomot frissen is készíthetünk, ha húsparadicsomot veszünk, forróvizes módszerrel lehúzzuk a héját, és szűrőn átnyomjuk, vagy ha van passzírozónk, azon átforgatjuk, másképpen botturmixszal pürésítjük.

Rizs

Minden tölteléknek testet ad a rizs. A magyaros töltött káposztába is ezért kerül fehér rizs a hús mellé. A kínai kelből készült töltött káposztába a vöröslencse mellé valahogy jobban illik a rozé rizs, de tehetünk barnarizst is a töltelékbe. Ezek mind lassabban felszívódó szénhidrátok, így tovább teltségérzetet biztosítanak. A nagy húsevők sem mondhatják, hogy öt perc múlva éhesek lesznek újból az elfogyasztása után.

Töltött kínai kel - a receptért kattints a képre!

Paradicsomszósz

A töltött kínai kel tetejére kell valami finomság! Ehhez a legegyszerűbb módszer, ha kibontunk egy magas minőségű paradicsom passatát, vagyis egy üveg passzírozott paradicsomot. Régen a nagymamám mindig készített házilag, az volt ám az igazi! Magában iszogattam a spájzban üvegből.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Töltött kínai kel – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!