Hagyományosan az előző napi főtt rizst öltöztetik fel friss, roppanós zöldségekkel, és fűszerekkel pirítják össze. Sokszor bele is kerül egy kis tojás, de mellé vagy a rizskupac tetejére biztosan tesznek egy kerek formában sütött tükörtojást. Banánlevélen tálalják, adnak mellé egy kis házi chiliszószt, savanyított zöldségeket, rákszirmot. Fullos verziójánál a rizsbe nemcsak rákpaszta, vagyis terasi, hanem friss garnéla is kerül, mellé pedig husis nyársakat tesznek, ezek lehetnek csirkések vagy marhahúsosak. Ahány ház, annyi nasi goreng, ilyen Indonézia egyik legkedveltebb fogása.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/me/ae/KC1OdrjG2p4lALv8ygCtgicAA6o3NBXn80aj2V9Z.jpg?p=lqip-16%3A9&s=e998c69fb59ca1e4100b0d24b70b3af4)
Rizs
Indonéziában hosszú szemű rizst használnak pirított rizses ételeikhez, az édességekhez pedig rövidebb szemű ragacsos rizst. Ezeket a szigeteken termelik, és nem nagyon exportálják, nehéz hozzájutni. A jó hír, hogy jázminrizst mindenhol kaphatunk, Ázsia-boltokban találhatók a legjobb fajták, és ezekkel tökéletesen pótolhatjuk az indonéz rizst.
Olaj
Legszélesebb körben pálmaolajat használnak a sütéshez-főzéshez Indonéziában. Ezt érdemes más fajtával, például kókuszolajjal, avokádóolajjal, repceolajjal vagy akár napraforgóolajjal helyettesíteni. Mindenki pénztárcája és vérmérséklete, diétája szerint megtalálhatja a szívéhez közelebb álló megoldást.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2R/NC/ggbM0wfFpbMdELgC48aJY0ZYFkSluzf8PwYptMRX.jpg?p=lqip-16%3A9&s=f6c641f51bac9ba53cd58a1cce680065)
Kecap manis
Neve ne tévesszen senkit, ez nem fűszeres paradicsompüré, hanem a legjobb indonéz hozzávaló: édes szójaszósz! Delikáteszekben, ázsiai fűszerboltokban kapható, érdemes is megvenni, mert aki egyszer nasi gorenget eszik, fog még nagyon sokszor! De helyettesíthetjük más szójaszósszal is, csak dobjunk még egy kevés nád- vagy barna cukrot a forró olajra, hogy kicsit karamellizált ízt adjunk pluszban a rizsnek. Ezen kívül a fokhagyma és az újhagyma zöldje, ami elengedhetetlen kellék a pirított rizs esetében.
Tojás
A legnépszerűbb indonéz pirított rizst, a nasi gorenget sült tojással tálalják, pontosabban tükörtojással, így ha valahol főtt vagy buggyantott tojással találkozunk a tányérunkon, ott nem az autentikus receptet követték. Ahogy korábban említettem, nemcsak a rizsre vagy mellé adnak tojást, a pirított rizsbe is kerül egy kevés, ettől lesz igazán szaftos!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/yJ/SZ/uLBxjBrLBEn7JBi4WS0WNGzbD67nMCXSIxR8smRg.jpg?p=lqip-16%3A9&s=3033fa7938e0da3934f4591de5682fdb)
Színes tányér
Tojássárgán és -fehérjén túl még rengeteg szín tarkítja a tányérunkat. A legizgalmasabb a savanyított zöldség, ezt acarnak hívják, illatos és látványos a rákszirom, és a csípős, piros Sambal Bajak, ami egy paradicsomos-paprikás chiliszósz, ennek és az acarnak a receptjét megtaláljátok a Nasi Goreng alatt.
Tipp: készítsd el a nasi goreng mellé a sambal bajakot, ez nagyobb adag, más rizs- és húsételekhez is nagyszerű lesz!
Acar
Az acar egy indonéziai, sós lében pácolt zöldségsaláta, amely igen elterjedt Dél-Ázsiában, csak mindenhol másképpen hívják. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk magában, hagyományos rizs- vagy halételek kísérőjeként. Főbb összetevői: uborka, sárgarépa, salotta, piros és zöld paprika, nálunk kaliforniai paprikával helyettesíthető, és néhol ananászt is vágnak bele. Az édes-savanyú öntet a mi ecetes salátánk levéhez hasonlít összetevőiben, cukor, só és ecet van benne, ezért a zsírosabb ételek, mint a tojásos rizs, vagyis a nasi goreng, illetve a nyársas húsok, satay-ok fogyasztása közben kedvezően hatnak az emésztésünkre, a zsírok lebontását segítve.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Nasi goreng - indonéz pirított rizs – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: