Így készül a sajtos rudak túrós tésztájú királynője, nem kevés füstölt sajttal

Isteni sajtos rúd, melynek receptje az első olvasás után megjegyezhető, bármikor felidézhető, egyszerűen elkészíthető, és ugyan ilyen könnyedén el is fogy.

Kiskorom kedvenc snackje az a sajtos-túrós pogácsa volt, amit Böbe, a nagynénikém készített. Amikor Törökbálinton meglátogattuk őket, mindig frissen sütött belőle egy-két tálcával. Néha többel, mert nem lehetett abbahagyni az apróra szaggatott pogikat. Mindig volt előre begyúrt tésztája vagy a hűtőben vagy a mélyhűtőben. Desszert helyett is ezt kértem, hiszen nálam a sós finomságok azonnal letaszították az édességeket a trónról. Ő nem szórt rá sajtot, csak simán sütötte. Aztán megismertem a TV-ropi fogalmát! Az egymástól roppanó töréssel leválasztható, inkább száraznak mondható rudacskákat eszméletlenül megkedveltem. Aztán az évek során, ahogy egyre többet sütöttem, rájöttem, hogy a két csoda varázslatos módon összeolvasztható, aminek a végeredménye a sós-sajtos falatkák sztárja, mondhatjuk királynője, a füstölt sajtos rudacska lesz!

Füstölt sajtos rúd

Masszív

Ahogy az alapanyagok mennyiségéből is látjuk, nem ez a legkímélőbb sajtos rúdhoz készült tészta a világon, de hogy a legfinomabb, az biztos. A sok-sok vaj és túró nem hagyja kiszáradni a tésztát, sőt, szuper puhán tartja egy-két napig akár, ha ugyan lesz ennyi ideje várakozni a kínálótálon. Tapasztalataim alapján, akármennyit süthet belőle az ember, mind eltűnik egy szálig.

Tipp: a begyúrt tésztát nyújtás előtt tegyük legalább egy órára, de lehetőség szerint akár egy egész éjszakára a hűtőbe, így könnyebben dolgozhatunk vele, és sokkal finomabb lesz a kisült sajtos rúd!

Minőségi

Amikor egy olyan sós süti készül, mint ez a füstölt sajttal szórt túrós rúd, amelyet csak szuperlatívuszokban emlegethetünk, akkor nem érdemes, és nem is szabad a minőségből leadni. Vajból csak a 80% feletti zsírtartalmút, túróból a rögöset, és lisztből a 00-ásat válasszuk hozzá!

Esszencia

Két apró, de igen meghatározó része van a sajtos rúd készítésének: só nélkül nem lesz az igazi, utólag lehetetlenség megsózni, és sajnos a sajtban rejlő só sem elegendő, hogy jó rudacskákat süssünk. Túl sok sóval elnyomjuk a többi alapanyag ízét.

Tipp: a megfelelő sómennyiséget úgy ítélhetjük meg, ha a nyers tésztából lecsípünk egy icipici darabot, megkóstoljuk, és ha éppen hogy érezzük a sósságát, akkor pont jó. Ha nem érezzük, akkor sótlan, ha már túl jól kivehető, akkor túl sós lehet a tészta.

Egy tálca füstölt sajtos rúd - receptért katt a képre!

A másik fontos mozzanat, ami nélkül a sajtos rúd elképzelhetetlen, az a tojáskenés. Egy egész tojást verjünk fel, ezzel kenjük meg a nyers, formára vágott rudakat, így mehet csak rá a sajt.

Tipp: a kinyújtott tésztából derelyevágóval metsszük ki a rudacskákat, így még csinosabbak lesznek sütés után!

Füstös íz

Bármilyen sajtot szórhatunk sütés előtt a tésztára, de ha a legjobb sajtos rudakat szeretnénk elkészíteni, amelyekre ténylegesen igaz lesz a sajtos rudak királynője elnevezés, akkor füstölt sajtot kell használnunk. Nem túl füstöltet, de minőségit, zsírosat.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Füstölt sajtos rúd – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.