Kiderült, hámozva vagy héjastól egészségesebb-e az uborka

Nézzük, érdemes-e a kígyóuborka hámozásával bajlódni, vagy inkább hagyjuk a fenébe, és együk meg héjastól.

Bár a kígyóuborka szezonja júniustól szeptemberig tart, itthon egész évben kapható. Szezonon kívül legtöbbször a spanyol vagy holland üvegházakból származó kigyóuborkát vásárolhatjuk meg a boltokban. De mégis hogyan érdemes fogyasztani: hámozva vagy héjastól?

Kiderült, hámozva vagy héjastól egészségesebb-e az uborka

Alapvetően két táborra oszlanak az uborkát fogyasztók: van, aki csak héj nélkül hajlandó megenni, van aki pedig kifejezetten szereti, ha nincs megpucolva. A szakértők szerint mindkettő mellett és ellen szólnak érvek. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer nemrégiben közzétett Facebook-posztjában a kigyóuborka hámozását járja körbe.

Ahogy az a német ÖkoTest cikkéből is kiderül, az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt nem jogtalanul aggódnak a fogyasztók.

Laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében kimutathatóak peszticidek, mennyiségük azonban jóval a megengedett szint alatti. Tehát nem jelentenek igazán veszélyt.

Mások savanyú íze és keménysége miatt nem kedvelik az uborka héját, nekik azonban azt tanácsolják a szakértők, hogy csak az ubi két végétől szabaduljanak meg, hiszen ezeken a részeken található a zöldségben a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin).

Már csak azért is érdemes megenni az uborka héját, mert elképesztően sok tápanyag és vitamin található benne, melyet kár lenne kidobni a kukába.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...