Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, nem csak a szívünknek tesz jót a vörösbor

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a vörösbor nem csak a szívünk egészségnek kedvez.

A brit Kings College London kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző alkoholos italok milyen hatással vannak a bélrendszer működésére. A szakértők 916 brit női ikerpárt vizsgáltak meg aszerint, hogy milyen hatással van a mikrobiomjukra az alkohol. Megnézték, változik-e a bélflóra a sör, a cider, a fehér- és a vörösbor, valamint az égetett szeszek hatására.

Kiderült, hogy a különböző alkoholos italok közül egyedül a vörösbornak volt jótékony hatása a bélrendszerre: azoknál, akik rendszeresen fogyasztották ezt az italt, sokszínűbb volt a mikrobiom, ami az egészséges bélrendszer egyik alapfeltétele.

A kutatás vezetője, dr. Caroline Le Roy elmondta, hogy bár a vörösbor szívre gyakorolt jótékony hatását már régóta ismerjük, a bélrendszerre való hatását eddig nem vizsgálták. 

A mikrobiom a bélrendszerben található „jó” és „rossz” baktériumok egyensúlyát jelenti. Ha ez az egyensúly felborul, az legyengült immunrendszerhez, elhízáshoz, és magas koleszterinszinthez is vezethet. Az, hogy valakinek milyen egészséges az emésztése, a jelenlegi szakirodalom szerint jócskán függ attól, mennyire változatos a mikrobiomja.

Úgy tűnik ezen segít a mérsékelt vörösbor-fogyasztás: hozzájárul a bélrendszer baktériumainak változatosságához. A szakértők úgy vélik, hogy ez a pozitív hatás az úgynevezett polifenolok miatt alakul ki, amelyek természetes védő vegyületek számos zöldség- és gyümölcsfajtában – és többek között a szőlő héjában is megtalálhatók. Rengeteg jótékony hatásuk van, többek között „üzemanyagként” szolgálnak a bennünk élő baktériumok számára.

A jótékony hatások érvényesüléséhez elég kéthetente egy pohárnyi vörösbort elfogyasztani, azaz a mértékletes borfogyasztást érdemes továbbra is szem előtt tartani. A kutatás során sikerült összefüggést találni az egészséges testsúly és az alacsony koleszterinszint között is a vörösbort fogyasztóknál, de valószínűleg ez is inkább az egészséges mikrobiom számlájára írható.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!