Ne köpd ki a szőlő héját!

Ha szereted a szőlőt és a jó borokat, akkor most adunk még egy okot, hogy nyugodtan fogyaszd őket. Persze csak mértékkel!

Balatoni lány lévén számomra az ősz elképzelhetetlen szőlő, szüret és bor nélkül. Varázslatos, ahogy átvilágítja az őszi napfény a különböző színű és formájú bogyókat! Még inkább lenyűgöző a látvány, ha arra gondolunk, hogy a szőlő héjában található antioxidánsnak, a rezveratrolnak szerepe lehet a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Rezveratrolt természetes formában más nyersanyagok is tartalmaznak, pl. a földimogyoró, az áfonya, a kakaó vagy a belőle készült étcsokoládé, ám a szőlőnél jóval kisebb mennyiségben.

Ha teljes mértékben ki szeretnénk aknázni értékes tulajdonságait, akkor héjjal együtt fogyasszuk a szőlőszemeket, hiszen a héj külső részében lakozik „a kincs”.

Az elfogyasztott mennyiségre a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek viszont figyelniük kell, hiszen a szőlő az egyik legmagasabb energia- és szénhidráttartalmú gyümölcs: egy kisebb fürt (100 g) 78 kalóriát és 18 g szénhidrátot tartalmaz, aminek nagy része cukor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tiltott gyümölcsként kell kezelni, még egy szigorúbb étrendbe is belefér pár szem szőlő: zöldsaláták részeként vagy szendvicsek díszeként. Kitűnő uzsonnagyümölcs, párosíthatjuk olajos magvakkal, dióval, édes és sós ételekkel, így akár sajtos kiflivel, pogácsával, keksszel, de tehetjük gyümölcssalátába is.

Sertésfonat vincellér módra

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, ...

Szőlőpite

Ez most jó rövid lesz. Még mindig volt egy rakás szőlő itthon, ez készült belőle. Mag nélküli szőlővel szerencsésebb.

A „francia paradoxon” és a kulturált borfogyasztás

A „francia paradoxon” néven elhíresült jelenség arra próbál magyarázatot találni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a franciák kevésbé szenvednek és halnak meg szívbetegségekben. Állíthatjuk mindezt annak ellenére, hogy konyhájuk igen sok állati eredetű zsiradékot használ és kínál - gondoljunk csak az isteni croissantokra, zsíros sajtokra. A kutatások szerint a magyarázat az étkezések mellé elfogyasztott (vörös)bor fogyasztásában rejlik, hiszen a tanulmányok a vörösborban lévő rezveratrol szívvédő hatásáról tanúskodnak. A borok közül nem véletlenül a vörösbor kerül ki nyertesen a rezveratrol-versenyben, a vörösbor mustja ugyanis hosszabb ideig érintkezik a szőlőszemek héjával, mint a fehérboroké.

Nyilvánvaló, hogy a szívbetegségek ritkább előfordulásának nem kizárólagos oka a borfogyasztás. Franciaország – mint a gasztrokultúra bölcsője – bőséggel és változatos formában kínálja a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillérét, a zöldségeket is. A franciák étkezési szokásai is mások: sokféle ételt esznek, kóstolgatnak, de csak kis mennyiségben. Enyhe túlzással élve a franciák minden egyes falat után leteszik a villát, nem habzsolnak, így hosszabb idő alatt kevesebb ételt fogyasztanak el.

Csak mértékkel!

Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint férfiaknak maximum 2, nőknek 1 egységnyi alkohol fogyasztása ajánlott naponta, az ezen felüli mennyiség növeli a mellrák, az elhízás, a magas vérnyomás, az agyvérzés és az alkoholizmus veszélyét. Egy egység – fajtától függően – 1-1,5 dl bort jelent.

Legújabb receptek

Krumplifőzelék csirkefasírttal

Hát nekem a férjuram, soha nem volt oda a krumplifőzelékért....de mikor csinálok magamnak, mindig fogyasztott belőle. Most ott tartunk, hogy már ő kéri, hogy főzzek neki, hisz annyira ...

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...