Kiderült, egészségesebben evett-e az ország a karantén alatt

A karantén ideje alatt sok embernek megváltoztak a fogyasztási szokásai. Rengetegen  elkezdték kihasználni az otthoni konyha adta lehetőségeket, és átálltak a napi főzésre. 

Tízből kilenc magyar otthon főzött a karantén alatt, az ország rendszeresebben eszik, mint korábban, sokan tudatosan odafigyeltek az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – derül ki az Upfield Hungary és a 24.hu közös kutatásából, amellyel a világ egyik vezető margarin gyártója arra kereste a választ, hogyan változtatták meg a vírus miatti kijárási korlátozások a magyarok étkezési szokásait.
Az online kérdőívet egy hét alatt több mint 4500-an töltötték ki, így ma már sokkal többet tudunk a karanténkonyha-forradalom lényegéről.

A házilag készített főtt ételeké volt a főszerep

A home office-ban sokan újra belakták a konyhát: a válaszadók 92 százaléka állt be a tűzhely mögé, hogy főzzön magának, és csak 15% rendelt házhoz készételt. Megugrott a házilag készült főtt ételek fogyasztása, a kérdőív kitöltőinek több mint fele evett többet ebből az ételtípusból a karantén idején. A korlátozások kihirdetése után felhalmozott liszt és élesztő sem veszett kárba, mivel az otthon maradók közül minden ötödik ember (20%) maga sütötte mindennapi kenyerét.

Minőségi ételek, minőségi étkezések

A válaszadók közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27% több gyümölcsöt, 21% több zöldséget evett ebben az időszakban. A rendszertelen, útközbeni, gyors étkezéseket felváltották a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák.
Vincze Renáta, az Upfield regionális marketing igazgatója szerint a pandémia egyértelműen ráirányította a figyelmet a kiegyensúlyozott étkezés fontosságára:
„A margarin piac meghatározó szereplőjeként mi magunk is felelősek vagyunk az emberek étkezési szokásainak alakításáért. Nagy öröm látni, hogy egy alapvetően negatív helyzetre milyen pozitívan reagáltuk a táplálkozásunkkal. Bízunk abban, hogy az elmúlt hónapokban kialakított új szokásokat a legtöbben a korlátozások feloldását követően is megtartják majd.”

Gyorsan, valami finomat

Hiába a lelkes sütés-főzés, a legtöbben a home office időszakban is ugyanannyi, vagy csak valamivel több időt szántak az ételkészítésre, mint a vírust megelőzően, jellemzően körülbelül egy órát töltöttek a konyhában naponta. A többség a menüt is csak nagyjából tervezte meg előre, a tesztet kitöltők harmada pedig inkább abból készített valamit, amit otthon talált.

Szendvicsreneszánsz: margarinos, szalámis, sajtos

Ebben a hektikus időszakban nem meglepő, hogy a gyorsan, valami finomat kategória győztese a szendvics lett. A válaszadók harmada minden nap készített magának valamilyen szendvicset reggelire (58%) vagy vacsorára (39%). Bár az eredmények szerint a szendvics a gyors elkészíthetőség mellett a jól variálhatóságnak köszönheti népszerűségét, azért egyértelműen a szalámis, sok sajtos verzió a nyerő. A tartós szendvicsek helyett azonban felértékelődött az egészséges vonal szerepe: a kitöltők fele szerint a szendvicsből a zöldség sem maradhat ki, 70% szerint pedig a növényi kenőanyag, a margarin a kenyérre való. A margarint a legtöbben a gyors, könnyen kenhető állag, az íz és a növényi eredet miatt fogyasztják előszeretettel. A kitöltők közel fele tudta, hogy a margarin Omega-3, Omega-6 zsírsavat és E-vitamin is tartalmaz, de több, mára megdöntött margarin tévhit is felbukkant a válaszok között.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek