A legfontosabb kerti munkálatok, amiket ősz elején érdemes megtenned

Most kell előre dolgoznunk, hogy jövőre élvezhessük a kertünk szépségét. Mutatjuk a legfontosabb kerti munkákat ősz elejére!

Bár biztosan jólesne már a pihenés, a kinti munkálatok még nem érnek véget a hűvösebb idő beköszöntével. Őszi kerti munka címszóval ültessünk és takarítsunk, hogy jövőre is csodálatos és egészséges növények vegyenek minket körül.

Őszi ültetés

Ha az első fagy időpontja későbbre esik, az ősz első hónapjában kezdjük az őszi kerti munkákat ültetéssel. Szerencsére sok fagytűrő növény van, ami ősszel is vígan nődögél. A brokkoli, a karfiol, a saláta, a kel- és a fejeskáposzta, a mángold, a paszternák, a spenót, a retek, a hagyma, a fokhagyma, a fehérrépa, a cékla és a sárgarépa nem csak a melegben érzi jól magát. Csak figyeljük az időjárást, hogy meg tudjuk védeni növényeinket az éjszakai fagyoktól.

Húzzuk ki az elhalt növényeket

Az elhalt növényeket a lehető leghamarabb távolítsuk el, mert sok kártevő és gombás betegség is telelhet az elhalt levelekben és szárakban, amik aztán megtámadhatják a többieket. Csak egészséges növényeket komposztáljunk: ez különösen igaz a paradicsomra, ami gombás betegségeket hordozhat, amelyek aztán a komposztban könnyen terjednek. Még a fagyok előtt vágjunk vissza minden olyan növényt, amely túl nagyra nőtt, és ritkítsuk meg az ágakat, hogy ne zsúfolódjanak össze.

Munkáljuk meg a talajt

A talaj megmunkálásával feldaraboljuk a csomókat és a gyökereket a kemény, tömör földben, és néhány gyomnövényt is elpusztíthatunk. Ha csak a felszínen írtjuk a gazt, nem lesz tartós az eredmény. Távolítsuk el a hernyókat és bábokat, használjunk rotációs kapát a komposzt vagy trágya talajba juttatásához. Használjunk gereblyét vagy boronát a felszín simításához, mielőtt ültetnénk vagy takarónövényeket vetnénk.

Virágok, cserjék

Ha szereted a kora tavaszi nárciszokat és tulipánokat, akkor ősszel érdemes ültetni őket. Ez a tökéletes alkalom a cserjék, a dísz- és gyümölcsfák ültetésére is. Mielőtt belevágunk, győződjünk meg arról, hogy az első fagy még néhány héttel odébb van, hogy az új növényeknek legyen idejük alkalmazkodni.

Fagyvédelem

A szövetborítás is megállja a helyét, amikor a nappali hőmérséklet még mindig jóval a fagypont felett van. Később jó ötlet a félig átlátszó műanyag fóliasátor, csak vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen. Napközbeni nyissuk ki a végeit, hogy a növények levegőzhessenek. A fagyra érzékenyebb növényeket tároljuk olyan tartóban, amelyeket fedett üvegteraszon, télikertben, vagy a ház napsütötte ablaka előtt helyezünk el.

Mulcsozás

A mulcsozás rendkívül fontos: megvédi a talajt az eróziótól, elzárja a fényt a gyomok elől, és szerves anyagokat ad a talajhoz, amitől tavasszal egészségesebb lesz a kert. A talajtakarónak legalább 5 cm vastagnak kell lennie, és állhat a fűnyírás maradékából, lehullott levelekből, faforgácsból vagy szalmából is.

Forrásaink voltak: via, via


Még több kert és növény itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek