Többen akarnak kovászosat, de még mindig két kenyérfajta a legkeresettebb

Továbbra is tarol a fehér és a félbarna vekni, de egyre többen keresik az egészségtudatosabb termékeket. Kenyérkörkép.

A kenyérfogyasztói szokásokat vizsgáló körkép készült, mely alapján egyértelmű: bár növekszik a kereslet az adalékmentes, kovászos és rozsos kenyerekre, a magyar vásárlók többsége még mindig a hagyományos fehér és félbarna veknit választja.

Gondoltad volna?

Tízből hat magyar vásárol naponta kenyeret, a válaszadók 64%-a naponta vagy akár egy nap többször is eszik kenyeret, egy átlagos háztartásban pedig 1,6 kilogramm kenyér fogy hetente

- többek közt ez derült ki a JÓkenyér* megbízásából készült, a 18-65 éves magyar lakosságot reprezentáló országos online kutatásból.

Egyrészt valóban igaz, hogy a covidjárvány első hulláma óta igencsak megugrott a házi pékek és vállalkozó kedvű kenyérsütők csoportja (31%), legtöbben csak alkalmanként veselkednek neki a feladatnak, és még mindig a bolti kenyér hasít, ha a többségről van szó (65%).

Mindegy, hogy csomagolt-e vagy nem

A bolti péktermékek kiválasztásánál sajnos nincs előtérben a környezettudatosság: a felmérés szerint ugyanannyian vesznek előre csomagolt, szeletelt terméket, mint csomagolásmenteset.

A kedvencek maradtak

A megkérdezettek közel egynegyede mindig ugyanazt a megszokott kenyeret vásárolja, minden második pedig csak alkalmanként tér el a szokásos választásától:

  • a kenyérvásárlók 28%-a fehér kenyérre
  • 22%-a barna kenyérre,
  • 12% a teljes kiőrlésűre,
  • 6% a magvasra,
  • és 5% a rozskenyérre esküszik.

A megkérdezettek 6%-a külön odafigyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.

Érdekesség: a magasabb végzettségűekre jellemzőbb, hogy teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerűsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával.

A fehérliszt tarol

A péksütemények esetében még mindig a fehérlisztből kisült termékek a nyerők. A válaszadók 80%-a azt szereti, ha ebből készül a kakaós csigája vagy pogácsája

A válaszadók többsége pontosan tudja, hogy milyen előnyei vannak az adalékmentességnek: legtöbben (67%) egészségesebbnek tartják az ilyen kenyereket, minden második ember pedig a természetes alapanyagokat köti ehhez a szóhoz.

A JÓkenyérnél a kezdetek óta úgy gondoljuk, hogy a kiváló alapanyag meghatározza a kenyér minőségét. Huszonhét éve mutatkoztunk be először nagy szakértelemmel készített, egészségtudatos táplálkozásba illő kenyereinkkel, melyeket 100%-ban természetes alapanyagokból, adalékmentesen állítunk elő. Tradicionális receptjeink a méltán híres német kenyérkultúrából merítenek, és a mai napig azzal a kovásszal készülnek, amit annak idején a férjemmel Baden Badenből hoztunk haza

- meséli Ludwig Klára, a márka tulajdonosa és pékmestere.

*2022. áprilisában 1000 fős mintán végzett, online önkitöltős kérdőíven alapuló interjúk. Nemre, korra, iskolai végzetségre, településtípusra és régióra reprezentálják az alapsokaságot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kenyér itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.