Kávé világnapja: Van, aki forrón szereti

Lehet édes, lehet kesernyés, van, aki forrón szereti, van, aki jegesen. A kávé a világ egyik legsokoldalúbb itala, megérdemli az ünneplést!

Ezért imádjuk!

Reggel felébreszt, ebéd után pedig annyi energiával tölt fel, amennyi kitart a nap hátralévő részében, mi az? Természetesen a megfejtés, a kávé, amely a víz után a világ második leggyakrabban fogyasztott itala. Akár a forró fekete, akár koffein nélkül, akár a tejjel, tejszínnel, cukorral, mézzel meglágyított kávé melengeti a szívedet, kortyold ma különleges szeretettel!

Kávé mellé kávés kekszet! >>

A legjobb kávés italok receptjeit itt találod! >>

Világi kávékülönlegességek

Mindannyian ittunk már eszpresszót, hosszú kávét, kapucsínót, jeges kávét, cafe lattét, latte macchiatót, hiszen ezek a legnépszerűbb és legismertebb kávéfélék. Ezeken kívül azonban számtalan más kávéházi különlegesség ünnepli ma a világnapját. Észak-Németországban például az édes, rummal vagy konyakkal megbolondított, vaníliás tejszínhabbal kínált erős kávé a sláger, Ausztriában a császári melangekávé, konyak vagy rum, cukorral habosra vert tojássárgája, tej vagy tejszín – valamint a Mária Terézia – dupla mokka, cukor, narancslikőr, tej vagy tejszín, csokoládéreszelékkel megszórva – számít kedvencnek. A név kötelez, Hollandiában a holland kávé a legkedveltebb, amely tojáslikőrrel és cukorral édesített forró fekete.

Süss tortát kávéból! >>

A carajillót Spanyolországban kortyolgatják előszeretettel, ami tulajdonképpen karamellizált cukorral és konyakkal vagy ánizslikőrrel ízesített reszelt citromhéjjal lefőzött eszpresszó, a barraquito pedig a kanári-szigetekiek kedvence, a név pedig kávét, sűrített tejet, tejhabot, cukrot és elmaradhatatlan likőrt takar. Olaszországban a bicerin az édesszájú kávéimádók favoritja, ami egy eszpresszó és egy bögre forró csoki szerelméből született, tejhabbal vagy tejszínhabbal megkoronázva. Végül, de nem utolsósorban – hiszen a világon ezer és ezer kávés finomság ismert –, következzen az arab mokka, amely hosszú csőrű ibrikben főtt, cukorral és kardamommal ízesített sűrű, erős feketekávé.

Mindent a feketekávéról! >>

Lélekmelengető forró italok! >>

Kávé és süti

A kávé és a mellé kínált sütemények duettje megédesíti a romantikus kávézásokat és a baráti csevegéseket is! De az édességeket nemcsak kiegészítheti, hanem ízesítheti is a frissen lefőzött fekete, gondolj csak a könnyű és krémes tiramisura, a mesés mokkahabra, vagy a többi fenséges kávés sütire!

Csodás tiramisuk között itt válogathatsz! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek