Ezek a legmérgezőbb műanyagok, amiket szinte biztos, hogy mind megeszünk

Az élelmiszer-csomagoló anyagokban még ma is számos, a szervezetre is káros anyag található. Hogy mik azok, és hogyan kerülhetjük el őket, azt szakértő mondja el. 

A közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy szakértő bevonásával járt utána annak, milyen káros műanyag származékokat vihetünk be a szervezetünkbe azzal, hogy előre elkészített és csomagolt ételeket és italokat vásárolunk a mindennapokban.

Simon Gergely környezetkémikus írása szerint a műanyag csomagolóanyagok előállításához több mint 900 különböző vegyi anyagot használnak fel a gyártók, de az előállítás során akár további 3000 vegyszerrel is kezelhetik ezeket az anyagokat.

Az alap 900 vegyi anyag közül 63 számít egészségkárosítónak és 68 környezetre veszélyesnek az uniós besorolás szerint, 34 anyag pedig az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése szerint a hormonrendszerre is veszélyes. Egy friss felmérés szerint az európai lakosok 84%-ának otthonában biztos, hogy számos ilyen vegyületből készült műanyag megtalálható.

BpA, BpS és BpF - ételtartó, kulacs, bolti bizonylat

Az átlátszó, nagy szilárdságú polikarbonátból (PC, jelölése 7 – mint egyéb műanyag) alacsony hőmérsékleten minimális, nagyobb hőmérsékleten több biszfenol-A (BpA) jut ki - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkében. Kutatások már bizonyították, hogy a BpA kis mennyiségben is kockázatos a gyermekekre és a magzat fejlődésére nézve, így a BpA-s cumisüvegek gyártása 2011 óta tiltott Európában. Ez nem jelenti azt, hogy a BpA ne lenne megtalálható még számos más kulacsban, ételhordóban vagy akár a bolti bizonylatokban is.
Főleg polikarbonátban, de konzervek és üdítősdobozok belsejéből is jutnak ki biszfenolok (BpA, BpS és BpF), amelyek károsítják a hormonrendszert. A helyettesítésre elterjedt biszfenolok szintén beleszólnak a hormonrendszer helyes működésébe, rákkeltőek lehetnek, és felelőssé tehetőek az asztma, a koraszülés, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásáért, valamint az olyan hormonális zavarokért, mint az elhízás, a meddőség vagy a korai serdülés.

BpA - konzervdoboz, üdítős, sörös doboz

Címlapról ajánljuk

További cikkek