Karácsony a nagyvilágban

Azt mindenki tudja, hogy nálunk a Mikulás december 6-án, a Jézuska pedig 24-én, Szenteste érkezik, ajándékokkal megrakodva. Na de mi a helyzet a világ többi részén?

Akad olyan ország, ahol csak kis mértékben térnek el a karácsonyi hagyományok a mieinktől, és persze olyan is, ahol egészen máshogy néz ki az ünneplés. Nézzünk picit körbe, hogy milyen hagyományok, szokások fűződnek ehhez az ünnephez a nagyvilágban.

Egyesült Államok

Az már talán nem újdonság, hogy Amerikában a Mikulás, azaz Santa Claus hozza az ajándékokat. Szenteste éjszakáján felpattan a rénszarvasos szánjára, és körbejárja a házakat (a kéményen keresztül), ahol a már feldíszített fa, az ajándékok számára kiakasztott zoknik, és persze tej és sütemény várják. A Mikulást egyébként még a hollandok vitték magukkal az Újvilágba a 17. században, Sinterklaas néven. Később Santa Claus püspök lett, majd Washington Irving New York történelme című könyvében már egyszerűen csak Santa Clausként szerepelt. Az ajándékokat 25-én reggel bontják ki, még pizsamában, igazán bensőséges, családias hangulatban.

Martha csokis keksze

Az ősz beköszöntével mindig előtör az édesség vágyam, hűvös estéken állandóan valami finom ropogtatni valót keresek. A kekszekből inkább a saját készítésűt preferálom, de nem ...

Anglia

Angliában sem ünneplik külön a december 6-át, a Mikulás, vagyis Santa Claus/Father Christmas pedig, csakúgy, mint Amerikában, december 24-én éjjel hozza az ajándékokat. Általában gyümölcsös pitével és tejjel, vagy a hideg ellen egy kis sherryvel várják. A gyerekek karácsony előtt levelet írnak neki egy ajándéklista társaságában, amit utána a kandallóba dobnak, hogy a kéményen át elrepülhessen az üzenetük az Északi-sarkra. Az ünnepi asztal különlegessége a karácsonyi puding, amibe kis ajándékot rejtenek el, aki pedig azt megtalálja, szerencsés lesz a hiedelem szerint.

Hagyományos karácsonyi puding

Hagyományos karácsonyi puding az Electrolux konyhájából, amit akár egy hónappal korábban is elkészíthetünk, hogy jól összeérjenek az ízek.

Svédország

Karácsony ünnepe Svédországban december 24-től január 6-ig tart. Mindemellett pedig december 13-a, azaz Luca napja is fontos szerepet kap. Nagy hagyománya van a ház és a kert díszítésének, a fények, a gyertyák, illetve a piros szín pedig szintén elengedhetetlen kellékei az ünnepnek. Az ajándékokat Jultomten, a svéd Mikulás, a karácsonyi manó utódja hozza Szenteste, az ünnepi vacsora után. Nem a kéményen át érkezik, hanem bekopog és érdeklődik, hogy van-e jó gyerek a háznál. Érkezését általában zabkásával várják. Tomte egyébként a svéd mesék és hagyományok szerint egy, a ház körül élő manó, aki békességben él az ott lakókkal és vigyáz rájuk. Karácsonykor meglátogatja a családot, ajándékokat és ünnepi hangulatot hoz. Az elüzletiesedett ünnep következménye, hogy Tomte alakja egyre inkább összemosódik az amerikai, márkák kreálta Mikuláséval.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Dánia

Dániában a Julemandot/Julenissent, a karácsonyapót várják, aki svéd társához hasonlóan Szenteste érkezik. Az elődje itt is a karácsonymanó, a nisse, egy kerti törpére erősen hajazó figura. A dán karácsonyi vacsora fénypontja a tejberizs, amit mandulával és fahéjjal ízesítenek. Egy szem egész mandulát rejtenek el benne, és aki azt megtalálja, ajándékot kap. A vacsorát követően a hagyományok szerint meggyújtják a gyertyákat, és körbetáncolják a karácsonyfát. A nissének is jár egy tál tejberizs, amiről semmiképp sem szabad megfeledkezni, mert akkor megharagszik, és bosszúból sok borsot törhet az orrunk alá.

Tejberizs rózsavízzel

Egy régi TV Paprika Magazinban láttam meg ezt a receptet. Nagyon tetszett, hogy ezt a már-már unalmas, szürke édességet egy apró csavarintással szinte ünnepivé lehet varázsolni.

Hollandia

Hollandiában megváltozott erőviszonyokkal találkozunk, hiszen itt sokkal nagyobb ünnep a Mikulás, mint a karácsony. Náluk a Télapó, azaz Sinterklaas gőzhajóval érkezik Spanyolországból november közepén, segítői, a Fekete Péterek társaságában. Ezután ellátogat a legtöbb városba, ajándékokat oszt a jóknak, és magával viszi a rosszakat. Nem szánnal, hanem lovon közlekedik, ezért a gyerekek általában szénát és répát hagynak kint neki. Az ajándékokat a kéményen át kézbesíti, gyönyörű hófehér lovával az egyik tetőről a másikra ugratva. A krampuszok rengeteg édességet osztanak, leginkább cukorkát és fűszeres kekszet. December 5-én este tartják a Mikulás születésnapját, ajándékoznak, játszanak és ünnepelnek. Sinterklaas december 6-án hajózik el, ekkor kezdődnek el a sokkal szerényebb karácsonyi ünnepek.

Ánizsos cookie

No ez pedig az én kedvencem! Kislánykoromtól rajongok a medvecukorért, és általában nagyon szeretek minden ánizsos ízt! Ebben a szenvedélyemben azonban sem a gyerekeim, sem a férjem nem ...

Olaszország

A olaszok nem ünneplik külön Mikulás napját, náluk karácsonyapó, azaz Babbo Natale hoz ajándékokat szenteste vagy karácsony napján. A karácsonyfát december 8-án, Mária mennybemenetelének napján állítják fel, és minden nap rátesznek egy-két díszt. Karácsony náluk pusztán egyetlen napot jelent, december 25-ét. Nincs egységes olasz menü, minden régiónak megvan a saját specialitása, de az ünnepi asztalról sosem hiányozhat a hagyományos karácsonyi sütemény, a panettone. Mikulás napját ugyan nem tartják, de helyette vízkeresztkor, január 6-án érkezik az olasz gyerekekhez Befana, a csúf, de jóságos boszorkány, aki a jó gyerekeknek édességet, a rosszaknak pedig szenet rak a zoknijába.

Áfonyás-barackos panettone

Az olaszok bejglije minden évben gyönyörű csomagolásával csábít az üzletek polcain. Úgy döntöttem, hogy idén nem vásárolunk, hanem saját kezűleg készítem el.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...