Kalapáccsal verték szét Magyarország leghíresebb éttermét

A két Michelin-csillagos Onyx étteremben különös dolog történt a hétvégén: a tulajdonosok és néhány különleges vendég kalapáccsal verte szét a berendezést.

Március óta szinte alig hallottunk valamit az Onyx-ról, Magyarország egyetlen, két Michelin-csillaggal rendelkező étterme ugyanis már jó ideje zárva tart, sok más, szintén nívós vendéglátóhellyel szemben pedig ők nem kezdtek bele a házhozszállításba, így egészen eddig teljes homály fedte, mi történik az étterem falai között.

A Dining Guide élménybeszámolójából kiderült, mi is az oka a régóta tartó csendnek. Az Onyx még októberben hirdette meg Utolsó vacsora nevű eseményét, mely egy 5+2 fogásos menüsorral és borsorral várta kivételes módon megválogatott vendégeit. A korlátozások miatt az étterem egy zártkörű eseményre hívott el nyolc, egy online casting során összeválogatott csapatot (a vendégeket a vacsora előtt letesztelték, nem fertőzöttek-e), akiknek a vacsora végén egy eddig példátlan feladatot kellett elvégezniük: részt kellett venniük az étterem teljes lerombolásában.

A Dining Guide írása szerint az egész vacsora nagyon titokzatos volt, az étterem és a Gerbeaud-csoport tulajdonosai, Niszkács Anna és Pintér Katalin a vendégekkel együtt beszélgettek az Onyx-ról, a hozzá kapcsolódó személyes történetekről, az egész estét pedig egy furcsa titokzatosság lengte körül egészen addig, míg ki nem hozták a menüsor utolsó tétele után a legtitokzatosabb cloche-okat (ezek azok a harang alakú tányérfedők, amelyek alatt az ételek lapulnak), amelyek alatt nem egy újabb fogás, hanem egy-egy kalapács és spakli rejlett.

Mint kiderült, az Onyx a jövőben teljesen átalakul majd, jövő tavasszal pedig egy teljesen megújult arculattal és filozófiával tervezik az újraindulást. A jövőben nem egy séf fogja kizárólagosan vezetni a konyhát (Mészáros Ádám, az Onyx Michlein-csillagos séfje tavasszal távozott az étteremből), hanem egy 11 főt számláló csapat fog dönteni az étterem működésének, alkotói munkájának legfontosabb kérdéseiről, együtt fognak gondolkodni és alkotni annak érdekében, hogy egy új szintre fejlődjön az étterem. Az Onyx a jövőben a fenntarthatóságra is kiemelten törekszik majd, formabontó módon teljesen szakít a francia típusú, klasszikus intézményi és konyhai hierarchiával - derül ki a Dining Guide írásából. A következő hónapokban az étterem teljes enteriőrje is megváltozik, egy sokkal modernebb, formabontó, letisztult, az Onyx új ars poetica-ját tükröző belső tér fogadja majd a vendégeket.

Az est végén a tulajdonosok és a vendégek együtt kezdték meg a régi étterem bontását, ezzel szimbolikusan jelezve, hogy az Onyx életében elérkezett a teljes metamorfózis ideje. A különleges utolsó vacsoráról egy kisfilm is készült, így nemsokára bárki láthatja, hogyan is zajlott ez a kivételes, meglepetésekkel és abszurditásokkal teli este.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae

A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.

Szász Nóri

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!