Ma már nehéz olyan konzerv készételt találni a boltok polcain, ami egyszerre finom, tápláló, és még elérhető árú is. Pedig régen nem volt ritka az olyan kajakonzerv, ami tele volt hússal és/vagy zöldséggel, kiadós volt, és nem úszott mesterséges adalékanyagokban. De miért tűntek el ezek? A válasz – sajnos – meglehetősen egyszerű.
A Bács-Zöldért Zrt. vezetője, Bűdi Zsolt egy TikTok-videóban világított rá a helyzetre: egész egyszerűen nincs már megfelelő alapanyag az ilyen konzervekhez.
A gazdák számára egyre kevésbé éri meg olyan zöldségeket termeszteni, amelyekből ezek a konzervek készülhetnének.
A szabadföldi TV-paprika például kulcsfontosságú volt a klasszikus töltött paprika- vagy lecsókonzervekhez – de ma már szinte senki nem foglalkozik vele.
@bacszoldertzrt LUXUS és a VALÓSÁG!🌞 14 perc az ÉLETÜKBÖL.❤️ De csak ÍGY érthetnek meg összefüggéseket. MAGYAR KONZERVGYÁRTÁST!!?? 2 GYÁR! Mit egyen egy SZINGLI? Egy NYUGDÍJAS, egy ÉPÍTŐ MUNKÁS! MENÜ ÁRAK. ÁFACSÖKKENTÉS hatása a KONZERVGYÁRTÁSRA! MINDEN-MINDENNEL... #bacszoldert #egészség #minőség #kertészet #gyümölcs #zöldség #paradicsom #kecskemét #válogatott #manufaktúra #kézműves #gazdálkodás #paprika #magyar #SZAKMA #ÁFACSÖKKENTÉS #kajszi #cseresznye #szőlő #ÁFA #konzerv #konzervipar ♬ eredeti hang – bacszoldertzrt - bacszoldertzrt
A munkaerőhiány csak tetézi a bajt
Nemcsak a termelés, hanem a feldolgozás is munkaigényes, és a mai gazdasági környezetben egyre nehezebb megoldani. Pedig, ahogy Bűdi mondja, ez egy évi 60 millió forint forgalmú üzletág volt, amely stabil 20 százalékos nyereséget hozott – vagyis korábban megérte vele foglalkozni.
A szakember szerint viszont még nincs minden veszve. Úgy véli, hogy a szegmens megmentéséhez elsősorban a termelők terheinek csökkentésére lenne szükség. Például azzal, ha az állam mérsékelné a zöldségfélékre vonatkozó áfát, újra versenyképessé válhatna a szabadföldi termesztés – és ezzel együtt visszatérhetnének a valódi, jó minőségű konzervkaják is a piacra.
A jelenlegi körülmények mellett viszont a gazdák számára nem éri meg a paprika- vagy más konzervalapanyagok termesztése, így a klasszikus magyar készételkonzervek szinte teljesen eltűntek a kínálatból. A kérdés már csak az: lesz-e, aki meg akarja menteni ezt az iparági örökséget?
Érdekes gasztrocikkek itt: