Sütési variációk a legfinomabb kacsacombhoz – Mutatjuk a legjobb megoldásokat!

A csirke natúr ízével ellentétben a kacsa sajátos íze sokak szívét rabul ejti, viszont elkészítésétől sokan ódzkodnak, főleg, ha a combról van szó. Pedig nem harap, nem kell tőle félni, csak meg kell értenünk a folyamatokat. A bőre ropogós lesz, a húsa omlós. Kétféle receptet is mutatunk, egy gyorsabbat, amihez csak egy serpenyő kell, illetve egy hosszabb, konfitálós verziót.

A kacsamell roppant nagy népszerűsége dacára a kacsacomb is megérdemli a dicsfényt, hisz rendkívül finom. Elhelyezkedéséből fakadóan a kacsacomb kicsit inasabb, merevebb, mint a mell, ezért is gyakori, hogy hagyományosan inkább jellemzőbbek a konfitálós receptek, viszont anélkül is finomra készíthető, hisz nem feltétlen áll rendelkezésünkre egy-két liter kacsazsír.

Sütési variációk a legfinomabb kacsacombhoz

A tűzhelyes verzió

A serpenyős taktika a következő: adjuk a hő nagy részét a bőrnek, de vigyázzunk, hogy mindezt fokozatosan tegyük, nehogy túl hamar elkészüljön. Ha túl hamar megbarnul, akkor odaég. A titok? A serpenyőnk legyen vastag, a hő kellemesen alacsony, és így készítsük bőrrel lefelé a combot minimum 15, maximum 25-30 percen át. Ideális esetben egy mahagóni árnyalatot kapunk.

Mielőtt megfordítanánk, hintsük meg sóval-borssal, és ha úgy tartja kedvünk, bármi egyéb fűszerrel. Az, hogy mennyi ideig hagyjuk sülni a másik oldalt, nagyban függ a kacsától és a bőrös oldal sütési idejétől, de kb. öt-tíz perccel érdemes számolni. Az egyenletes sütéshez érdemes lenyomni a combokat egy nehezékkel 1-2 percig.

Tűzhelyes-sütős verzió

Akár kombinált megoldáshoz is folyamodhatunk. A folyamat megegyező, viszont amikor megfordítanánk a combot, helyezzük azt 175°C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percig.

Ha inkább konfitálnánk...

Akkor csak rajta! Ha van rá időnk, akkor érdemes a konfitálást megelőző nap egy pürésített zöldfűszeres pépbe pácolni 24-48 óráig.

A konfitálás tulajdonképpen nem más, mint az egyik legősibb hústartósítási eljárás: alacsony hőfokon, saját zsírjában kisütött és tárolt hús, amely hűtés nélkül is eláll, akár hosszú hónapokon át. A confit szó eredete már önmagában is kellő magyarázattal szolgál a dolog mibenlétére: a francia confire szó annyit tesz, tartósítani.

4 kacsacombhoz arányosan kerülhet:

  • 6 db salottahagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • egyéb friss zöldfűszer (koriander, rozmaring stb.) ízlése szerint

Melegítsük elő a sütőt 105°C-ra, olvasszunk fel benne legalább fél liter kacsazsírt, majd pakoljuk bele a páctól megszabadított, lemosott és szárazra törölt combokat. 3,5-4 óra alatt elkészül.

Nincs jobb a ropogós bőrnél, szóval tálalás előtt egy tapadásmentes serpenyőben lepiríthatjuk. Mivel ezen a ponton már elég sérülékeny a kacsa bőre, ezért is fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk és ne mondjuk öntöttvasat. Merészebbek akár szakácsfáklyával is perzselhetik a bőrt!

Ezeket a köreteket bátran ajánljuk mellé:

Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a praktikákat is olvasd el!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...