Sütési variációk a legfinomabb kacsacombhoz – Mutatjuk a legjobb megoldásokat!

A csirke natúr ízével ellentétben a kacsa sajátos íze sokak szívét rabul ejti, viszont elkészítésétől sokan ódzkodnak, főleg, ha a combról van szó. Pedig nem harap, nem kell tőle félni, csak meg kell értenünk a folyamatokat. A bőre ropogós lesz, a húsa omlós. Kétféle receptet is mutatunk, egy gyorsabbat, amihez csak egy serpenyő kell, illetve egy hosszabb, konfitálós verziót.

A kacsamell roppant nagy népszerűsége dacára a kacsacomb is megérdemli a dicsfényt, hisz rendkívül finom. Elhelyezkedéséből fakadóan a kacsacomb kicsit inasabb, merevebb, mint a mell, ezért is gyakori, hogy hagyományosan inkább jellemzőbbek a konfitálós receptek, viszont anélkül is finomra készíthető, hisz nem feltétlen áll rendelkezésünkre egy-két liter kacsazsír.

Sütési variációk a legfinomabb kacsacombhoz

A tűzhelyes verzió

A serpenyős taktika a következő: adjuk a hő nagy részét a bőrnek, de vigyázzunk, hogy mindezt fokozatosan tegyük, nehogy túl hamar elkészüljön. Ha túl hamar megbarnul, akkor odaég. A titok? A serpenyőnk legyen vastag, a hő kellemesen alacsony, és így készítsük bőrrel lefelé a combot minimum 15, maximum 25-30 percen át. Ideális esetben egy mahagóni árnyalatot kapunk.

Mielőtt megfordítanánk, hintsük meg sóval-borssal, és ha úgy tartja kedvünk, bármi egyéb fűszerrel. Az, hogy mennyi ideig hagyjuk sülni a másik oldalt, nagyban függ a kacsától és a bőrös oldal sütési idejétől, de kb. öt-tíz perccel érdemes számolni. Az egyenletes sütéshez érdemes lenyomni a combokat egy nehezékkel 1-2 percig.

Tűzhelyes-sütős verzió

Akár kombinált megoldáshoz is folyamodhatunk. A folyamat megegyező, viszont amikor megfordítanánk a combot, helyezzük azt 175°C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percig.

Ha inkább konfitálnánk...

Akkor csak rajta! Ha van rá időnk, akkor érdemes a konfitálást megelőző nap egy pürésített zöldfűszeres pépbe pácolni 24-48 óráig.

A konfitálás tulajdonképpen nem más, mint az egyik legősibb hústartósítási eljárás: alacsony hőfokon, saját zsírjában kisütött és tárolt hús, amely hűtés nélkül is eláll, akár hosszú hónapokon át. A confit szó eredete már önmagában is kellő magyarázattal szolgál a dolog mibenlétére: a francia confire szó annyit tesz, tartósítani.

4 kacsacombhoz arányosan kerülhet:

  • 6 db salottahagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • egyéb friss zöldfűszer (koriander, rozmaring stb.) ízlése szerint

Melegítsük elő a sütőt 105°C-ra, olvasszunk fel benne legalább fél liter kacsazsírt, majd pakoljuk bele a páctól megszabadított, lemosott és szárazra törölt combokat. 3,5-4 óra alatt elkészül.

Nincs jobb a ropogós bőrnél, szóval tálalás előtt egy tapadásmentes serpenyőben lepiríthatjuk. Mivel ezen a ponton már elég sérülékeny a kacsa bőre, ezért is fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk és ne mondjuk öntöttvasat. Merészebbek akár szakácsfáklyával is perzselhetik a bőrt!

Ezeket a köreteket bátran ajánljuk mellé:

Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a praktikákat is olvasd el!

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek