Juhtúrós nokedlimennyország – régi kedvencünk, a sztrapacska

A tojásos nokedli szlovák kuzinját nem tudjuk nem imádni, a legjobb pedig, hogy alig pár alapanyagra van csak szükségünk hozzá, ezek nagy része ráadásul tuti van otthon mindenkinek. Úgyhogy irány a konyha, és készítsetek ti is sztrapacskát!

Burgonya, juhtúró, szalonna, tejföl, tojás, liszt, hagyma — mindössze ennyi kell az egyik legfinomabb szlovák étel, a bryndzové halušky elkészítéséhez. A keresztségben nálunk egyszerűen sztrapacskának nevezték el ezt az egytálételt, északi szomszédainknál azonban a sztrapacska savanyú káposztával készül. 

7 alapanyag, csak ennyire van szükségünk a sztrapacskakészítéshez - pontos recept itt (fotó: Rosanics Petra)

A szlovák elnevezés egyébként eléggé leíró jellegű:

a halušky maga nokedlit jelent, míg a bryndza a juhtúró szlovák neve, ami nálunk külön márkaként kapható.

A sztrapacska szó egyébként borzast jelent, ami a galuskák kinézetére utal. A nyers burgonya ugyanis borzassá teszi a tésztát, így végső soron az is érthető, hogy nálunk miért ezen a néven terjedt el.

Így készül a kedvenc sztrapacskánk:

A burgonyákat meghámozzuk, lereszeljük, besózzuk, és 15-20 percet állni hagyjuk. Ezalatt jó sok levet ereszt, amit egy tiszta konyharuha segítségével kifacsarunk belőle. A kinyomkodott, reszelt burgonyához adunk egy tojást és a lisztet meg a vizet, hogy nokedlisűrűségű tésztát kapjunk. Sózzuk meg szükség szerint, majd szaggassuk lobogó vízbe, és főzzük ki. Onnan tudjuk, hogy kész van, hogy a nokedlik/galuskák feljönnek a vízfelszínre. A kész nokedlit szűrővel szedjük ki.

Juhtúrós nokedlimennyország - pontos recept itt (fotó: Rosanics Petra)

Ha nincs nokedliszaggatónk, az se baj

Pár kanál tésztát tegyünk egy vágódeszkára, majd egy kés segítségével szaggassuk bele a vízbe. Nálunk is így készült most, így rusztikusabb, nagyobb nokedlik lesznek a tésztából.

A szalonnát felkockázzuk, majd serpenyőben kisütjük a zsírját. A ropogósra sült kockákat kiszedjük, és tálalásig félretesszük. A kisült zsír felét rakjuk félre, a másik felén pedig pirítsuk át a kifőtt nokedlit. A lepirított nokedlit is tegyük félre egy időre.

A sztrapacska pontos receptjét itt találjátok (fotó: Rosanics Petra)

A serpenyőbe ekkor öntsük bele a zsiradék másik felét, dobjuk rá az aprított hagymát, sózzuk-borsozzuk, majd pároljuk puhára. Amikor a hagymát késznek ítéljük, jöhet rá a juhtúró (vagyis a bryndza), amit olvasszunk le teljesen. Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük egyneműre, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Végül keverjük bele a kifőtt-lepirított nokedlit, és alaposan forgassuk össze az egészet. Tálaljuk a lepirított szalonnakockákkal, frissen őrült borssal, és - ha be meritek vállalni - kaporral!

Bryndzové halušky, avagy sztrapacska, recept pedig itt lesz hozzá (fotó: Rosanics Petra)

A juhtúrós sztrapacska teljes receptjét itt találod. Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgalmas étel, amit érdemes elkészítened:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek