Mit csinálj, ha zöld maradt a paradicsomod? Tedd el mondjuk savanyúságnak!

Termő paradicsompalánták büszke tulajdonosai számára ismerős, hogy az ősz előrehaladtával zöld szemek maradnak a növényen. Na de mit lehet a zöld paradicsommal tenni? 

Ugye van az az életszakasz, amikor még/már párhuzamosan létezik itthon és otthon –utóbbi esetemben is a szülői házat jelenti. Szóval a minap itthon helyett otthonról hómofiszoltam, így esett, hogy összefutottam a kert idei utolsó paradicsomtermésével. Ami nagyrészt zöld volt. Ez azonban a csalódottság helyett izgalommal töltött el, mivel azóta érdekel a pubertáskorú betakarított zöld pari, hogy két éve kipróbáltam a sült zöld paradicsomot.

A zöldparadicsom ötven árnyalata

A zöld paradicsomról röviden

Két dologra gondolhatunk, amikor zöld paradicsomról beszélünk, és nem érdemes összekeverni - a gasztronómiában ugye nem ismerünk viccet. Egyrészt van a nemesítés miatt zöld paradicsom: ennek direkt ilyen a színe, ilyennek termesztik. Piros társához hasonlóan éretten, lédúsan fogyasztjuk, legismertebb típusa az instakompatibilis zebra paradicsom. A tomatillót most ne keverjük ide, az egy teljesen másik történet.¯\_(ツ)_/¯

És van a másik fajta zöld paradicsom, amit nem annak szánunk, de úgy marad: a rendes paradicsom éretlen testvéréről van szó. Sokáig kidobás volt az ő sorsuk, de idővel szerencsére felfedeztük, hogy széleskörűen fel lehet használni az éretlen paradicsomokat is. Savanyúság, lekvár, chutney és salsa egyaránt készülhet belőlük, de rántva fogyasztjuk a leggyakrabban, erről még szó lesz később.

Feldarabolt zöldparik - tényleg ne dobjuk ki őket, annál izgalmasabbak!

A éretlen paradicsomot akkor érdemes betakarítani, amikor az első éjszakai fagyok várhatók, hiszen különben elrohadnának. Mivel a paradicsom utóérő termés, ekkor még van rá esély, hogy egy részük bepiruljon - a Guardian cikke szerint az utóérés akkor esélyes, ha a paradicsom már elnyerte végleges méretét, de még zöld. Ilyenkor érdemes egy szembe belevágni, és ha azt látjuk, hogy a magokat már körülveszi a zselés burok, akkor jó. Növényen hagyva jobban érik minden, így érdemes szárastól betakarítani, és azon hagyni, amíg beérik.

A nagyon zöld és/vagy kisebb szemű paradicsomokat pedig használjuk fel saját jogukon!

Egy dologra figyeljünk nagyon: a mennyiségre! A zöld paradicsomból nem szabad egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani, mert a benne található tomanin nagyobb mennyiségben mérgező lehet.

Ez az alkaloid, mely a növényt védi a kártevőktől, az érési folyamat végére teljesen eltűnik a paradicsomból, de zöld állapotban még jelen van kisebb koncentrációban. Persze ahhoz, hogy veszélyes legyen több kiló zöld paradicsomot kéne egyszerre megenni, ráadásul hőkezeléssel (sütés, befőzés, stb.) csökkentjük is a tomanin mennyiségét. De jobb óvatosnak lenni, így inkább csak ínyencségként kezeljük a zöld paradicsomos fogásokat, és ne főételként.

Zöldparadicsom csendélet - na ezért érdemes belevágni!

Hogyan használjuk fel? 3 egyszerű recept következik!

Savanyított zöld paradicsom

Magyarországon ez a legismertebb és legelterjedtebb módja a zöld paradicsom felhasználásának, biztos vagyok benne, hogy a köztetek is vannak, akik a zero waste jegyében így maradékmentik a zöldséget. (Vagy gyümölcsöt ugye.) A savanyúságként eltevés szuper megoldás: gyors, nem koszol és bármilyen méretű pari tökéletes hozzá. Ráadásul nem kell paradicsomfarm-tulajdonosnak lenni hozzá, már egy-két marék paradicsomot is érdemes eltenni így.

A művelet végtelen egyszerű, kezdésként a paradicsomokat alaposan megsikáljuk és feldaraboljuk. A nagyobbakat érdemes félbe vagy négyrét vágni, a kisebb koktélparadicsomok pedig egyben is maradhatnak. Ezután ecetből, vízből, cukorból, sóból és fűszerekből gyorspácot készítünk - épp csak forralunk egyet rajta és már önthetjük is a steril üvegekbe pakolt zöldségre. Fogyasztás előtt legalább egy napot érleljük hűtőben, ahol aztán pár hétig nyugodtan tárolhatjuk.

Savanyított zöldparadicsom - receptért katt a képre

Zöldparadicsom-salsa

A legtöbb salsától eltérően ebbe hőkezelve kerülnek a zöldségek. A metódus pofonegyszerű: a felezett paradicsomokat egy fej hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában összeforgatjuk némi olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel, majd sütőbe pattintjuk. Negyedóra grillfokozaton épp elég lesz.

A megpirult zöldségeket késes aprítóban összeboronáljuk arcpirító mennyiségű korianderrel-petrezselyemmel és krémesre zúzzuk. Pár csepp citromlével lazítjuk, majd pár órára hidegre küldjük. Tortillachipsszel zseni!

Zöldparadicsom-salsa, torillachips dukál hozzá

Sült zöld paradicsom

Az amerikai dél csodája, ahogy a legegyszerűbb és legelhanyagoltabb alapanyagokból ízletes fogásokat varázsolnak. A sült zöld paradicsom (zöld paradicsom) erre tökéletes példa, hiszen semmi más nem történik, minthogy kukoricadarás bundát kapnak a vékony paradicsomszeletek. Ehhez érdemes nagyobb darabokat választani, legalábbis ha nem akarjuk magunk alatt vágni a fát panírozáskor. A sült zöld paradicsom az azonos című filmből is ismerős lehet - erről ITT írunk korábban, receptet pedig ITT találtok hozzá.

Sült zöld paradicsom - a filmből is ismert csoda receptjéért katt a képre

Forrás: a couple cooks | The Guardian

A zöld paradicsom mérgező voltáról bővebben pro és kontra:

Még több gasztroérdekesség erre:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.