5 trükk a vágódeszka épségéért

A konyhában szükségünk van egy-két megbízható partnerre. Ilyenek a jó kések – melyeket persze idővel célszerű újra és újra megélezni, és ilyen egy jó vágódeszka is!

Sajnos legtöbben elhanyagoljuk deszkánkat, pedig nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk, hiszen így kevésbé kopik, karcolódik vagy vetemedik meg.

A Tasting Table nekiállt, és jó néhány hasznos tanácsot begyűjtött egy brooklyni bútorgyártótól a fa vágódeszka ápolásával kapcsolatban. Ha szeretnétek ti is hosszú életű, szép és jól teljesítő vágódeszkát, olvassátok el figyelmesen az alábbi trükköket és praktikákat!Persze az élettartam attól is függ, hogy milyen vágódeszkát vásárolunk. Anyagát tekintve szerintük a juhar, a dió és a cseresznye a legalkalmasabbak erre a célra, de az is igen lényeges, hogy legalább 1 hüvelyk, vagyis körülbelül 2,5 cm vastag legyen a deszkánk.

Olajozzuk

Havonta egyszer érdemes bedörzsölni a vágódeszkát valamilyen olajjal. Ők az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). Az étolajat azonban szerintük érdemes elkerülni, mivel ez hajlamos az avasodásra. Ennek ellenére mi eddig nem találtunk benne kivetnivalót...

Karcolások

Ha már egy ideje nyüstölöd a deszkád és telis-tele van karcolásokkal, bátran ess neki egy csiszolópapírral – persze csak gyengéden. Így elkerülheted, hogy az ételmaradék és az egyéb szennyeződés baktérium formájában megüljön a sérülésekben.

Ne áztasd!

A nedvességtől ugyanis hamar megvetemedik a fa, és egy kissé meggörbült vágódeszkán már nem lesz könnyű a szeletelés.

Tipp

Használat után csepegtessünk mosogatószert a vágódeszkára, és fémdörzsivel súroljuk át. Csodálatos lesz. Fontos, hogy soha ne áztassuk vízbe, csak hirtelen forró vizet engedjünk rá.

Használj papírtörlőt!

Használatkor tegyél a deszka alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, így nem csúszkál majd a konyhapulton – ergo kevésbé balesetveszélyes.

Dörzsöld citrommal

A hagyma és a fokhagyma erős illata be tudja enni magát a vágódeszkába. Hogy hogyan számolj le a kellemetlen szagokkal? Önts rá egy kevés durva szemcsés sót, vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a deszka felületét. Nemcsak kellemes illatot kölcsönöz neki, de a fa színét is felfrissíti.

Tipp

Ha használat előtt a fa vágódeszkára hideg vizet engedünk, a fa telítődik vízzel, és kevésbé szívja majd magába a szagokat és színeket.

(Via: Tasting Table)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Nosalty

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!