Itt a diószezon!

Ősszel nem lehet megállni diós sütik nélkül! Ihletet adunk, alkoss, próbálj ki új dolgokat az ősz kedvenc csonthéjas gyümölcsével!

Dió

Diós recepteket itt találsz!

Végre diószezon! Az apró csonthéjasok igazi vitaminbombák, ásványi anyagban gazdag koleszterinszint csökkentők, ráadásul omega 3-zsírsavban gazdag csemegék. Lendületet ad, mert viszonylag magas a kalóriatartalma, jót tesz az agyműködésnek, sütemények, húsételek egyik kedvelt hozzávalója. Bár a dió év közben viszonylag drága, ilyenkor valamelyest lejjebb megy a kilónkénti ára, sőt, legnagyobb meglepetésemre darálva is lehet kapni a piacon. Inkább használjuk ritkábban, ha a pénztárcánk nem igazán engedi meg a diódőzst, mintsem diópótló furcsaságokkal készítsük el a kiválasztott ételeket.

  • A bejgli időszaka is hamarosan beköszönt, de addig is alapvető novemberi diós desszert az aranygaluska! Kelt tésztás, omlós, puha tésztalabdacsok sodóban, cukros dióban forgatva - nekem az egyik kedvencem, egyszerűen nem lehet nem szeretni, annyira szép emlékeket idéz: a legjobb barátok megérdemelt jutalma ez nálam!
  • Rakott palacsintába is mehet, a szeletelhető tésztatorony szintén óriási kedvenc, jó kis türelemjáték. A receptjeink között számos nagyon kreatív recept található, jó ötlet, ha mindenféle új receptekben is kipróbálod a diót… kandírozott vagy aszalt gyümölcsökkel szuperül összeillik, az egyik álomsütim, ami szintén nagyon télies már, az pedig a diós kuglóf.

Még több diós recept

  • A répatorta mára levetkőzte magáról a bizarrság köntösét, és gyümölcsöző kapcsolatot ápol a dióval, de egy jó Kossuth-kiflinek sem lehet ellenállni, ez amolyan nagymama specialitás általában - lehet próbálkozni a stafétabot átvételével!
  • A rántott sajtot is simán csomagolhatjuk dióba! Egyrészt extra pikantériát ad neki, másrészt a kissé unalmasnak tűnő fogásból egy sokkal különlegesebb étel készülhet ezzel az extra mozdulattal. Jó ötlet camembert bundázni, panírozzunk kétszer, biztos, ami biztos!
  • A diós húsételek valamiért beleragadtak a karácsonyi menü állandó szerepébe. Vasárnapi ebédre is tökéletes! Szárnyasok, főleg a pulya remek kiegészítője, de sertéshús mellé is felhasználható.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk