A legjobb indiai vajas csirke, amiért nem kell átutaznod a világot

Mond valamit az a név, hogy murgh makhani? És az, hogy indiai vajas csirke? Utóbbi már ismerős lehet, elhoztuk nektek a legfinomabb és legkönnyebb házi receptet, amelyet egy óra alatt simán el lehet készíteni.

A vajas csirke az egyik legnépszerűbb indiai étel, egyszerűsége és különleges ízvilága miatt világszerte sokan keresik az indiai éttermekben. Egészen könnyű elkészíteni, fűszeressége ellenére sem nehéz étel, ráadásul egy óra alatt össze lehet dobni, köretnek pedig főzhetünk mellé basmati rizst, vagy süthetünk hozzá egy finom és friss naan kenyeret is.

A következő recepthez egyaránt használhatunk vajat és gheet (ejtsd gí) is. A tisztított vajként is ismert alapanyag különlegessége, hogy vízibivaly tejéből is készülhet, az eredetileg Indiában illetve Pakisztánban használt vajat pedig – hogy minden romlandó anyag kikerüljön belőle (azaz a tejfehérje és a tejcukor) – először felforralják, majd leszűrik róla a kicsapódott részt. Az így készült tisztított vajat már akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Előre szólunk, amennyire egyszerű ez a recept, annyira sok hozzávaló szükséges az elkészítéséhez:

350 ml görög joghurt, 1 kg csirkemellfilé, 2 evőkanál garam masala, 2 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál római kömény, 1 evőkanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 1 kávéskanál chilipehely (bird's eye), 1 citromból nyert citromhéj, 1 evőkanál koriandermag (őrölt), 1 teáskanál só, 120 gramm ghee (vagy vaj), 1 nagy fej fehér hagyma (lereszelve), 4 gerezd fokhagyma (lereszelve), 1 hüvelykujjnyi gyömbér (lereszelve), 1 darab chili (kimagozva), 150 gramm sűrített paradicsom (1 konzerv), só ízlés szerint, 5 dl passzírozott paradicsom, 120 gramm vaj és 1 csokor koriander (tálaláshoz)

A vajas csirkéhez első körben pácoljuk be a csirkemelleket, ha van rá lehetőség, érdemes egy egész éjszakára vagy 1-2 órára. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot a garam masalával és a többi felsorolt fűszerrel, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkemelldarabokat, és alaposan forgassuk át a páccal. Rakjuk hűtőbe, és hagyjuk állni.

Kattints a képre az indiai vajas csirke teljes receptjéért!

Egy lábasban forrósítsuk fel a ghee-t. Adjuk hozzá a finomra reszelt hagymát, fokhagymát, gyömbért és az apróra vágott chilipaprikát. Pirítsuk pár percig, míg illatos nem lesz.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sót. Öntsünk hozzá egy kevés vizet (opcionális, ha nagyon sűrű lenne).

Tegyük bele a csirkét és a passzírozott paradicsomot, majd keverjük át, és egyszer enyhén forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük tovább fedő alatt 15-20 percig.
Végül, miután a csirke megpuhult, zárjuk el a lángot alatta, és apránként keverjük bele a vajat, folyamatosan kevergetve.

Főtt basmati rizzsel és házi naan kenyérrel tálaljuk, hiszen mindkettő a vajas csirke klasszikus körete.

A murgh makhani, azaz az indiai vajas csirke teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több elképesztően finom recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek