A legjobb indiai vajas csirke, amiért nem kell átutaznod a világot

Mond valamit az a név, hogy murgh makhani? És az, hogy indiai vajas csirke? Utóbbi már ismerős lehet, elhoztuk nektek a legfinomabb és legkönnyebb házi receptet, amelyet egy óra alatt simán el lehet készíteni.

A vajas csirke az egyik legnépszerűbb indiai étel, egyszerűsége és különleges ízvilága miatt világszerte sokan keresik az indiai éttermekben. Egészen könnyű elkészíteni, fűszeressége ellenére sem nehéz étel, ráadásul egy óra alatt össze lehet dobni, köretnek pedig főzhetünk mellé basmati rizst, vagy süthetünk hozzá egy finom és friss naan kenyeret is.

A következő recepthez egyaránt használhatunk vajat és gheet (ejtsd gí) is. A tisztított vajként is ismert alapanyag különlegessége, hogy vízibivaly tejéből is készülhet, az eredetileg Indiában illetve Pakisztánban használt vajat pedig – hogy minden romlandó anyag kikerüljön belőle (azaz a tejfehérje és a tejcukor) – először felforralják, majd leszűrik róla a kicsapódott részt. Az így készült tisztított vajat már akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Előre szólunk, amennyire egyszerű ez a recept, annyira sok hozzávaló szükséges az elkészítéséhez:

350 ml görög joghurt, 1 kg csirkemellfilé, 2 evőkanál garam masala, 2 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál római kömény, 1 evőkanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 1 kávéskanál chilipehely (bird's eye), 1 citromból nyert citromhéj, 1 evőkanál koriandermag (őrölt), 1 teáskanál só, 120 gramm ghee (vagy vaj), 1 nagy fej fehér hagyma (lereszelve), 4 gerezd fokhagyma (lereszelve), 1 hüvelykujjnyi gyömbér (lereszelve), 1 darab chili (kimagozva), 150 gramm sűrített paradicsom (1 konzerv), só ízlés szerint, 5 dl passzírozott paradicsom, 120 gramm vaj és 1 csokor koriander (tálaláshoz)

A vajas csirkéhez első körben pácoljuk be a csirkemelleket, ha van rá lehetőség, érdemes egy egész éjszakára vagy 1-2 órára. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot a garam masalával és a többi felsorolt fűszerrel, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkemelldarabokat, és alaposan forgassuk át a páccal. Rakjuk hűtőbe, és hagyjuk állni.

Kattints a képre az indiai vajas csirke teljes receptjéért!

Egy lábasban forrósítsuk fel a ghee-t. Adjuk hozzá a finomra reszelt hagymát, fokhagymát, gyömbért és az apróra vágott chilipaprikát. Pirítsuk pár percig, míg illatos nem lesz.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sót. Öntsünk hozzá egy kevés vizet (opcionális, ha nagyon sűrű lenne).

Tegyük bele a csirkét és a passzírozott paradicsomot, majd keverjük át, és egyszer enyhén forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük tovább fedő alatt 15-20 percig.
Végül, miután a csirke megpuhult, zárjuk el a lángot alatta, és apránként keverjük bele a vajat, folyamatosan kevergetve.

Főtt basmati rizzsel és házi naan kenyérrel tálaljuk, hiszen mindkettő a vajas csirke klasszikus körete.

A murgh makhani, azaz az indiai vajas csirke teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több elképesztően finom recept itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...