Íme, a Pisco sour!

A Pisco sour olyan, mint Dél-Amerika! Szenvedélyes és vérpezsdítő, ízre selymes és lágy. Tüzes vízből kevert ital, amit, ha egyszer megkóstoltál, beleszeretsz, és mindig erre a koktélra szomjazol!

Pisco sour classic

  • 6-8 cl pisco
  • 3-4 cl friss lime- vagy citromlé
  • 2-3 cl cukorszirup
  • 1 tojásfehérje
  • kockajég
  • a befejezéshez: 2-3 csepp angostura bitter

Hagyományos Boston shakerhez való koktélpoharunkat töltsük meg a hozzávalókkal: a citrust meghengergetés, nyomkodás után vágjuk félbe és vagy emberkedjünk marokkal, vagy némiképp okosabban, egy villa segítségével nyerjük ki a maximumot a gyümölcsökből. Ha nincs cukorszirupunk, öntsünk gyorsan vizet egy lábosba, adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd kevergetve forraljuk 1 percig, ez után hűtsük ki és öntsük a pohárba. Jöjjön a pisco és a tojásfehérje, majd tegyünk rendes adag jeget a shakerbe és minimum 20 másodpercig intenzíven rázzuk a saját mixerstílusunkban (alsó, felső, Tom Cruise, áramütés stb.), hogy habosodjon az a fehérje!

Ezt követően töltsük ki szűrővel a választásunk szerinti, előzőleg gondosan lehűtött pohárba.

Hozzávaló pohár sokféle lehet, a fontos, hogy még az ital elkészítése előtt töltsük meg jéggel, hogy lehűljön (persze öntsük ki, mielőtt a Pisco sourt kitöltjük!)

Amikor a Pisco sour már a pohárban pihen, és minimum 2 cm vastagon áll a tetején a tojáshab, fogjuk az angosturát és két-három cseppet cseppentsünk a tetejére. Adjunk hozzá vastag szívószálat.

A Pisco sournak története van!

Akárcsak mi másokat a pálinkával kapcsolatban, eldorádóbeli testvéreink minket is óva intenek, hogy „csak egyet, de maximum hármat”. Ez – csakúgy, mint a pálinka esetében – mélységesen igaz. Nagyon kellemes, jól csúszik, viszont a tojásfehérjétől és a kesernyés cseppektől valami ismeretlen dimenziót nyit meg.

Ha az italok karatékák lennének, akkor a Pisco sournak biztos lenne dan vizsgája.

Haladóknak, Coca sour

Szögezzük le, Peruban (is) legális a kokalevél fogyasztása. A tea és a levelek rágcsálása mellett szokás legalább három hétig piscóba áztatni egy jó csomó, friss kokalevelet, majd kedvenc Pisco sourünket ezzel az „ágyas” alkohollal elkészíteni, vagy akár a legjobb hotelek teraszán fennhangon egy Coca sourt rendelni. A hatás a lábujjaktól induló kellemes bizsergés formájában egészen a fejünk búbjáig felér, nyugodtak, jó kedélyűek leszünk és feledjük a világ búját-baját, ugyanakkor bőven megmaradunk a kriminalizált élvezetektől innen. Egy tipikus win-win ital.

Maracuja Sour

Fantasztikus íze miatt ezt a verziót emeljük ki, de szinte bármilyen friss, savanykás gyümölccsel felturbózhatjuk Pisco sourünket. Ilyenkor akár el is hagyhatjuk a tojásfehérjét és az angosturát, viszont ügyeljünk a savanyú-édes egyensúlyra.

Hasznos kifejezések

Arriba, abajo, al centro y pa’dentro! Leginkább perui, de egyéb spanyol ajkú ismerőseinket is megörvendeztethetjük e tószttal. Arriba-fel(felé a pohárral), abajo-le(felé a pohárral, al centro-középre (mindenkire), y pa’dentro-be (itt megisszuk az italt)

A la Pachamama! Ha andoki országban járunk, megfigyelhetjük, hogy a helyiek tradicionálisan az első kortyot a földre öntik, vagy kiköpik, áldozva a Földanyának, kérve jóságát. Működő vulkánok tövében, kéreglemezek találkozásánál tanácsos követni e jó szokást. Néha máshol is.

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek