Így vadítsd sörrel az őszi vadfogásokat

Megkezdődött az igazi vadászidény, ideje tehát kipróbálni kedvenc söreinket a legfinomabb vadételekkel.

Az újonnan elérhető szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és egy izgalmas sört kombinálva igazán kellemes meglepetéseket szerezhetünk családunknak vagy vendégeinknek. Sőt, ha nincs kedvünk főzőcskézni, válasszunk vadat az étteremben, és bátran rendeljünk mellé sört!

A sörgasztronómus kalauza segítséget nyújt, hogy a vadfogásokat milyen típusú sörrel javasolt párosítani.

Az ősz beköszöntével szerencsére nem kell lemondanunk az ínycsiklandó sör és étel párokról. A Sör mi több szakértője, Vásárhelyi István bátran kínál vadételekhez is tökéletesen harmonizáló söröket, hiszen a sokféle világos és sötét sör minden íz-árnyalatot megmutat, és kellemesen frissítő vagy éppen telt kerek ízekkel örvendeztet meg. Nincs rossz társítás, érdemes kísérletezni kedvenc vadételeink és söreink párosításával.

Ha vaddisznó, akkor barna sör

A paprikás alapú marhapörköltet érdemes néha lecserélni egy jóféle vaddisznólapockából készült vadpörköltre. Ne csak paprikásan, hanem valódi vadpörköltként bőséges hagymával, szilva- vagy más sötét bogyóból készült lekvárral és borókabogyóval, főzés közben gazdagon megöntözve barna sörrel készítsük el. Hozzá a félbarna-barna nehéz angol sörök, az ún. ESB-k (Extra Special Bitter) illenek a leginkább. Ezek melaszos édeskés malátája, karakteres komlózása és erdei bogyós (csipke, málna, szeder, som) ízei ellenállhatatlan párost adhatnak a rostban gazdag vaddisznóhússal, és felerősítik-kiegészítik a pörkölt édeskés sörös szaftjának nagyszerű zamatát.

A szarvas baksört érdemel

Egy sovány szarvascombból vagy szarvas-steakből készült sültből sokáig emlékezetes főfogás lehet. Mogyoróval vagy édes gyümölcsökkel készült fűszeres mártással elegáns és lenyűgöző étel. Hogy megkoronázzuk, kínáljunk hozzá világos, édes, komlóktól illatos baksört vagy nehéz, akár 9-12%-os rézszínű, karamellesen malátás skót (wee heavy), vagy whiskys hordóban érlelt amerikai strong ale-t.

Belga sört a nyúl mellé

A nyúlhús szinte bármilyen körettel ínycsiklandó étel. Különösen finom zöldséges, fűszeres raguval vagy vadasmártással, zsemlegombóccal, melyhez a tartalmas belga sörök illenek a leginkább. Az ízesítéstől és a körettől függően egy sötét belga ale (dubbel), vagy egy gyümölcsös, édeskés, magas alkoholtartalmú belga ale (tripel) is remek választás egy könnyű nyúlcombhoz vagy egy zamatos, kemencében sült nyúlgerinchez.

Ez is érdekelhet!

A nő és a sör - interjú egy női sörfőzővel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek