Így telt kiskorunkban a húsvét - a szerkesztőség emlékei felelevenítve

Ezúttal a szerkesztőség húsvéti emlékeit sorakoztatjuk fel - kinek mit jelentett, mit kapott, mit evett ekkoriban. 

Itt a szerkesztőségben nem először derül ki elejtett megjegyzésekből, félmondatokból, hogy tulajdonképpen mindenki tök máshogy ünnepelte a húsvétot gyerekkorában - családtól, vallástól, földrajztól függően. Megkérdeztem, kinél hogy zajlott, különös hangsúllyal az ételekre - természetesen.

Válogassatok:

"Pénteken nem ettünk húst, ellenben apám, mohácsi fiú lévén állandóan halászlevet főzött. Szombat estig nem is volt hús, napközben mondjuk spenótot főzött anyum, este körmenetre mentünk, és utána jött a sonka, kalács, tojás, újhagyma, retek. A nyúl vasárnap reggel jött, tojásokat kerestünk a kertben, és csak apróságokat kaptunk. Tojást meg csak a lányok festettek a családban."

Andris, főszerkesztő

15 ötletdús tipp a féltékeny húsvéti tojásokért

"Nálunk Tahitótfalun már egész héten volt sonka, mert nagymamám megfőzte előre, hogy meglegyen az ünnepre. Vasárnap rozmaringos bárány volt (de nálunk karácsonykor is ez van), hétfőn locsolás apával, és mindig kindertojást kaptam meg pénzt."

Kodi, szerkesztő-újságíró

"Topolyán nőttem fel, húsvétkor a nagymamám maga sütötte a krémeslapokat is, de volt még zserbó, sonka saját vágású disznóból (mindig november 26-án vágtunk), házi torma, fonott kalács, kocsonya. Hétfőn mentünk locsolni a barátokkal, pénzt kaptunk és tojást, mire hazaértem, általában mind eltört. Később pedig rendes elhajlás lett a hétfői locsolásokból, hála a sok házipálinkának. A locsolás nálunk máig vödörrel, szódásszifonnal történik."

Kaba, grafikus

Szemezgessetek:

"Én Mátraalján nőttem fel a '70-es években, a böjtöt már akkor is főleg az idősebbek vették szigorúan. Húsvétkor mindig volt mézes krémes, lúdláb, kókuszgolyó, kávé, üdítő, sonka, tojás. Hétfőn jöttek a fiúk locsolni: a közeli rokonoknak pénzt is adtunk, a többieknek csak tojást. De vízzel nyakon locsolni akkor is kínzás!!"

Ildi, pénzügy

13 krumplisaláta - ízesítsd, krémesítsd, fűszerezd, változtass!

"Budai gyerek lévén nálunk se volt nagy hagyomány, de arra tisztán emlékszem, hogy egyszer kicsi korunkban bátyámmal a lakásban az eldugott ajándékokat kutattuk, anyukám kérésére, és találtam egy sárga Donald kacsás képregényt a WC-ben, ez nagyon megmaradt. Meg a kertben is volt pár tojás, szerintem csokiból. A locsolóktól szívből rettegtem, sonka viszont mindig volt. Anyum pedig így 30 éves korom elmúltával is mindig vesz nekem nyuszicsokit."

Juci, szerkesztő-újságíró

Ezeket olvastad már?

Húsvéti maradékmentés: sonka

Szinte kizárt, hogy ne maradt volna meg egy kevés húsvéti sonkánk. Veszni hagyni bűn lenne, de csak simán megenni már túl egyhangú. Mentsük meg, és közben tegyük izgalmasabbá.

admin

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...