Így szórakoztunk a Kádár-korszakban - ezeket ettük és ittuk a házibulikban

A 70-es, 80-as években még nem sok szórakozóhely akadt a mulatozni vágyoknak, ezért a házibulik voltak divatosak. Mutatjuk, hogy mik voltak az esték főszereplői!

Beat, rock, diszkó - sokan a Hungária, a Neoton Família, Dolly Roll és az R-Go dalaira rázták a csípőjüket, míg mások az Omega, a Beatrice vagy Republic koncertjein mulatták az időt a rendszerváltás előtti években. Szórakozóhelyből nem sok volt, éppen ezért a 80-as években nagyon népszerűvé váltak a házibulik.

Ezek a bulik jóval kötetlenebb és szabadabb szórakozást biztosítottak a fiatalok számára. Általában a városi panelekben tartották őket, faluhelyen ugyanis nem nézték jó szemmel a buliba járó fiatalokat. A házibulikban lehetett ismerkedni, flörtölni, és csak attól kellett tartani, hogy a szülők hamarabb hazaérnek, vagy ahogy manapság is gyakran előfordul, a szomszédok a vonalason ránkhívják a rendőröket.

Mobil és internet híján a házibulik híre szájhagyomány útján terjedt a közösségekben. A fiatalok értesítették egymást, amikor egy szülő épp nem volt otthon, vagy engedélyt kaptak tőlük a buliszervezésre, és akit tudtak, meghívtak magukhoz az ismerőseik közül.Geszti Péter emlékei szerint például „nem egyszer fordult elő, hogy a Moszkva téren ki volt matricázva, hol van aznap este a buli".

A kazettás magnó korszaka

A retró házibulik elengedhetetlen kelléke volt a kazettás magnó. Néha még alkohol sem kellett ahhoz, hogy beinduljon a buli, elég volt berakni egy Abba vagy Neoton Família kazettát, és már kezdődhetett is a tánc.

A legnagyobb királynak az számított, akinek két kazettás magnója volt, és az egyik kaziról a másikra tudta átmásolni a Hungária, az Omega, vagy Michael Jackson dalait.

Óriási sörkínálat

A rendszerváltás előtt az utcákon tilos volt alkoholt fogyasztani, de a rendőrök gyakran igazoltatták a kocsmákban üldögélő urakat. A házibulik előnye az volt, hogy ilyenkor a négy fal közé szorult az italozás. Már a 70-es, 80-as években is sokan ittak VBK-t vagy hosszúlépést a házibulikban és koncerteken, de ami nekem egy kicsit meglepőbb, hogy óriási sörkínálatból válogathattak a a huszonéves fiatalok. A legnépszerűbb sör a Kőbányai Világos, a Szalon, a Rákóczi, a Balatoni Világos és a Kinizsi Sör voltak. A minőségi ízekre vágyoknak pedig ott volt a Zsiráf és a Sirály.

A bulizók a Kádár-korszakban már a külföldi söröket is kortyolhatták. VoltPilsner Urquell, Radeberger és NDK-s Berliner sör.

Érdekesség, hogy a legtöbb sör szavatossága általában 30-60 nap volt, ami nem volt probléma, hiszen az állandó készlethiány miatt gyorsan elfogytak a boltokból az üvegek.

Rövidekből csak a rossz volt?

Magyarországon 70-es és 80-as években szinte csak a keleti blokk szeszesitalait lehetett megvásárolni. A bulikba is került ezekből az italokból, de azt inkább hagyjuk, hogy milyen minőségűek, ízűek voltak.

A fekete címkés cseresznye- és a barna címkés barackpálinkára talán még sokan emlékeznek, ahogy a ma is kapható St. Hubertusra is, amit akkoriban a Magyar Likőripari Vállalatban gyártottak.

Aki pedig nem nyúlt az alkoholhoz a bulikban, annak maradt a Sió, a Márka, az Oázis üdítő vagy a Szobi szörp.

Mi volt a sörkorcsolya?

Már akkoriban is az volt a mondás, hogy ha az ember házibuliba megy, akkor az alkoholt nem szabad elrontani az étellel. A bulikra akkor sem készültek 3 fogásos vacsorával, ahogy a diszkóba se mentek az emberek pogácsával a kezükben.

Minden házibuli elengedhetetlen kísérője volt a ropi. Ami ma a Nógrádi ropogós, az régen a Pattinka volt.

Régen a pattogatott kukoricát nem mikróban, hanem a gáztűzhelyen készítettük. A Puki névre hallgató termék az otthoni filmezések és a házibulik elengedhetetlen kísérője volt. Én még emlékszek arra is, amikor egy serpenyőbe csak egyszerűen beleszórtuk a magokat, és vártuk, hogy a fedő alatt kipattogjanak. Manapság a mikrózható popcornnal jóval egyszerűbb dolgunk van.

A rendszerváltás előtt még nem volt annyi chips a boltok polcain, mint manapság, de talán a Traccsparti név még rémlik néhányunknak. Sokan otthon próbálkoztak meg a burgonyaszirom elkészítésével, sózták, paprikázták a sült krumplit, több-kevesebb sikerrel. Néhányan talán még emlékeznek a Snacky nevű félkész burgonyasziromra is, amit otthon kellett készre sütni. Ennek egy hátránya volt csak, hogy az egész lakás olajszagban úszott a buli előtt.

Ezeket olvastad már?

via, via

Hozzászólások

Anagyferó

Ez azért nem teljesen igaz. A barátaimmal a '70-es évek elején sokat jártunk szórakozni, és mindig volt olyan hely, ahol volt hely és él? zenére lehetett táncolni, mint pl. a Hotel Ifjúság, Ifjúsági Park, Margitszigeti Casinó stb. Ami a zenét illeti, nem csak a hazai volt a kínálat, mert Komjáthy György sok új külföldi slágert is bemutathatott a rádióban, amit fel tudtunk venni magnóra. Hogy a sörkínálat hatalmas volt? Télen biztos, de nyáron sokszor a fél várost be kellett járni pár üveg sörért. Amíg a német sörök meg nem jelentek a választékban. A Coca és a Pepsi megjelenésével pedig az üdít? választék is nagyobb lett.

Címlapról ajánljuk

További cikkek