Szikrázó nejlonköpeny, napközis tea és bevágó tornadressz - Ilyen volt diáknak lenni a Kádár-korszakban

Az iskolatáskánk valóban nehéz volt, ahogy azt Demjén Ferenc is megénekelte, de még mindig édesebb teher volt, mint amit néha felnőttként cipelünk. Nosztalgiázz velünk te is!

Emlékszel, hogy vártuk, hogy a nyári szünet után újra meghalljuk az iskolacsengő hangját? Hát persze, hogy nem rémlik, mert a legtöbben egyáltalán nem vártuk. De visszagondolva mégis szépek voltak azok az évek.

Magyarország,Budapest IX. Lónyay (Szamuely) utca 4/c-8., Általános Iskola (ma Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium), 1964

Becsöngettek

Az iskolacsengő hangjára nem egyszer ugrott össze a gyomrunk, ha olyan óra előtt szólalt meg, amire nem készültünk, vagy a tanárt nem szívleltük. De sokszor hozott enyhülést is, amikor az óra végét jelezte - persze, néhány tanár ezt olykor csak tájékoztató jellegű hangjelzésnek vette.

Ütött az óránk!

A csengő megszólalása után pont ilyen padokban ültünk, és vártuk - vagy éppen nem - a tanár érkezését:

Budapest IV. Geduly utca 1-3., Iskolabútorgyár

Nejlon köpeny

Mindenki, aki a rendszerváltás előtt, és az azt követő években volt iskolás, jól emlékszik a nejlon köpenyekre. Hogy is felejthetnénk el, amikorfényes szikrákat szórt a sötétben, és a hajunkat is égnek állította, amikor kibújtunk belőle! Az biztos, hogy a szerepét betöltötte: uniformizált minden gyereket: tehetősebb családból származót és kevésbé módosat, mégis, nagy egyetértésben együtt utálta minden diák.

Gödöllő Szabadság tér, Szövetkezeti Áruház, 1974

Variációk iskola köpenyre: szinte halljuk, ahogy serceg!

Csak a viszonyítás kedvéért: 1964-ben még így jártak a kislányok iskolába - műszál nélkül!

Budapest V. Kossuth Lajos tér, háttérben a tér északi oldala, a 13-15. számú épület

Tízórai és uzsonna

Ha napközis voltál, akkor járt tízórai is, aminek elmaradhatatlan része volt a mackósajt, a kifli, a parizereszsemle, a körözött, délután pedig a mézes-vajas vagy lekváros-vajas kenyér. Mindezt pedig iskolatejjel, kakaóval és minden ital legnemesebbikével: menzateával öblítettük le. A tea tökéletes kikeverési arányát csak a konyhás nénik tudták, a titkot pedig azóta is őrzik.

Kék, citromsárga és narancssárga poharakból szürcsöltük a citromos-cukros teát

Magyarország,Budapest XXI. Szárcsa utca 9-11., álltalános iskola, 1966

Kék-piros táska

Anno, első, második osztályos korunkban sokunknak volt teljesen egyforma iskolatáskája. A kék-piros színű, kocka alakú fémcsatos táska szinte mindent elnyelt, amire szükség is volt, hiszen akkoriban sok füzetet és könyvet kellett cipelnünk.

Mindig teletömtük

Színváltós fém toll

A 4 színt egy tollban egyesítő színváltós toll amolyan felnőttes dolog volt, és még a pax tollnál is menőbbnek számított. Komolyabb értéket képviselt, mint egy szimpla golyóstoll, és az egyszerű színes tollak - ha lapult ilyen a tolltartónkban, vigyáztunk rá, de azért néha a köpenyünk zsebére tűztük és közszemlére tettük. Sőt, ha ügyesek voltunk, felső tagozatban, dolgozatjavításnál simán átpattintottuk a pirosat zöldre.

Piros, fekete, kék és zöld színeket variálhattunk

Egyszerű ceruzák

Régen nem vittük túlzásba a cicomát az iskolaszerek terén: a grafitceruza sárga bevonatot kapott, a végén rózsaszínű radírral. Persze, a radír inkább amolyan esztétikai tuning volt, ugyanis nem igen radírozott, ellenben maszatolt és beszínezte a papírt. A színes ceruzákkal sem tudtunk - és nem is akartunk - flancolni, nagyjából mindenkinek egyforma volt.

Colorfix színes ceruza készlet

Aki szeretne hazamenni, jelentkezzen:

Budapest XIII. Radnóti Miklós (Sziget) utca 35., iskola, 1962

Menza

A meggyszósz - főtt hús - krumpli kombináció először egészen bizarrnak tűnt, de valójában a gasztronómia egy új, és addig ismeretlen szegletébe nyerhettünk bebocsátást. A menzán sokszor randevúzott a krumpli és a tészta gránátos kockaként egyesülve, meg a darás tészta, császármorzsa egy leheletnyi baracklekvárral - persze, ha jóban voltál a konyhás nénikkel, a lekvármérésnél több került a tányérodra. De nem feledjük a betűtésztás paradicsomlevest, valamint a zöldség és hús nélküli, de annál több cérnametélttel tálalt húslevest se!

Pont ilyen nagy üstökben főztek nekünk, diákoknak is a menzán

Szorzótáblás ceruza

A szorzótáblás ceruza nemcsak dizájnos, hanem praktikus is volt, amit érthető módon soha nem szabadott kihegyezni. Korrekt módon tartalmazta az egész szorzótáblát, és érdekes módon a matektanárok nem tiltották ki az órákról.

Ceruza mennyország!

Műszálas tornadressz

A műszálas tornadressz az általános iskolák egyik legrémesebb öltözéke volt a köpeny mellett, amit jóformán minden lány utált. Se perc alatt beleizzadtunk, nem lehetett benne rendesen mozogni anélkül, hogy ne cuppant volna be a két farpofánk közé, és kamaszodva kifejezetten kellemetlen volt a viselése.

A '70-es években még pamut anyagú volt a felszerelés, később azonban a nejlon átvette az uralmat:

10 perces szünetek

A szünetekben kocsiztunk, gumiztunk és ugróiskoláztunk. A kocsizás országtájanként máshogy hívják, nálunk azt jelentette, hogy ketten szembe álltunk egymással, megfogtuk egymás kezét keresztben, és oldalazva elkezdtünk pörögni - a szédülésig tudtuk játszani.

A gumizásnak nem volt ilyen hamar vége: a különböző alakzatokban kifeszített gatyagumit egymásnak adtuk át, és az veszített, aki nem tudta átvenni tőlünk. De egy-egy hosszabb példányt a lábunkra is kifeszítettük, és a harmadik társunk meghatározott koreográfia alapján ugrálta át.

Újfehértó Vadastag, tanyasi iskola, 1973

Bár, sokszor elvágyódtunk az iskolából, de most egy-egy stresszesebb munkanap helyett inkább koptatnák azokat a kemény fapadokat.

Budapest XI. Villányi út 5-7. Kaffka Margit Gimnázium (ma Szent Margit Gimnázium), 1989

Ezeket olvastad már?

Tojáskrém suliszendvicsbe Gréti konyhájából

Címlapról ajánljuk

További cikkek