Ha még mindig tanácstalanul állsz a húspult előtt, akkor most segítünk: így használd fel változatosan a sertés egyes részeit! A sertés az egyik legízletesebb hús, olcsóbb és kisebb terhet ró a környezetre, mint a marhahús. Ha eddig legfeljebb karajt sütöttél, akkor itt az idő megismerkedni a sertés többi részével is!
Szűzpecsenye lecsós burgonyával
Sertésszűz, lecsó, burgonya - külön-külön is mennyeiek tudnak lenni, hát még ha egybesütjük őket! Mondjuk pont így.
Kaptál egy gyönyörű darab sertéshúst, de nem tudod, hogy használd fel? Vásárláskor kerüld a halvány rózsaszín, puha, nedves húsokat, a feszes, szép, rózsaszín sertéshús biztosan sokkal kedvezőbb körülmények között tartott állatból származik. Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni az egyes részeket!
Hasaalja
Ahogy a nevéből is kitűnik, ez a húsrész a has alsó részén található. Rendkívül zsíros, ebből nem véletlenül készül a bacon és a pancetta is. Készül főzve, sütve, éttermekben is egyre népszerűbb alapanyag, töltve is isteni.
Távol-keleti ropogós sertés hasaalja fehér káposztával
A klasszikus bőrös sertéssült egyik kedvenc ételünk, aztán valamikor egy főzőműsorban láttam ezt a különleges változatát, amelyet most már ki is próbáltam. Finom! Nekünk elég volt ...
Amerikai szaftos tarja
Rendkívül finom, omlós, szaftos. A Párom kedvence a tarja, neki szerettem volna kedveskedni ezzel az étellel.
Tarja
A tarja nagyon sokoldalú, zsíros húsrész, hagyhatod a csonton, hogy szépen lassan megpuhuljon és szinte leolvadjon róla. A rajta található húsfilé alkalmas grillezésre, vagy fóliába tekerve, sütőben pár óra alatt gyönyörűen elkészül, vajpuhára sül.
Karaj
A karajt imádja a magyar konyha panírozni, jellegzetes étele a vasárnapi ebédeknek. Kifejezetten száraz hús, panírozás előtt szokás fokhagymás tejbe áztatni. Feltekerheted, szaftos töltelékkel turbózhatod, legyen az gyümölcsös, esetleg finom fűszernövényes recept.
Sajtos-tejfölös tepsis karaj
Pofonegyszerű ebéd, vagy akár vacsora is... Kezdők is bátran nekiállhatnak, és biztosan mindenkinek a kedvence lesz!
Egyben sült karaj
Egy jól elkészített egészben sült hús remek kísérője lehet egy főzeléknek, vagy bármilyen más köretnek, másnap pedig kitűnő adalék egy jó szendvicshez. Sok probléma pedig nincs az ...
Baconbe tekert zöldbabos karaj
Ezt a receptet a mindmegette.hu-n találtam tavaszi karajtekercs néven. Ott spárgával van, de a párom nem rajong érte, de a zöldbabot szereti. A köretet megoldottam úgy, hogy egy pár szem ...
Szűzpecsenye
Sokak szerint a sertés legjobb része, ennek megfelelően meglehetősen drága is. A szűzpecsenye egy hosszú, vékony izom, amely a karaj mellett található. Egészben, vagy apró, kerek érmékre vágva készítik, pácolva, nagy lángon sütik, amíg már csak a közepe marad rózsaszínes. Ne süsd túl, mert kiszárad, illetve elkészítés után hagyd pihenni a kész húst, hogy megpuhuljon. Lecsóval tálalva tökéletes!
Oldalas
A csontról frissen, szaftosan és puhán leomló hús egy álom - végtelen fűszerkombókkal, pácokkal lehet elkészíteni, de sok türelem is szükséges hozzá. A pácot mézzel, almával, ecettel készíthetjük, és hagyjunk sok-sok időt neki tepsiben vagy rácson, akár egészen alacsony, 140-150 fokos hőmérsékleten, legalább három órán át, előtte jó ötlet az oldalait átpirítani. Az eredmény megéri a várakozást.
Oldalas rozmaringos krumplival zellermártással
Gasztro szempontból most viszont gyerekkori élmények hatására, egy felturbózott sült oldalas receptjével igyekszünk visszaállítani a sertéshús renoméját.
Sült oldalas 1.
Melegen és hidegen is finom a sült oldalas. Készülhet főételnek, de pl. főzelékek mellé is kínálhatjuk.
Láb
A sertés lábából készült szeleteket nagy lángon javasolt hőkezelni, hogy ne száradjanak ki. Sokszor egészben pörkölik, a csonton főzve pedig megőrzi a benne lévő nedvességet, de isteni szaft is készíthető belőle, kocsonya, körömpörkölt alapanyag.
Máj
Szegény sertésmájnak elég rossz a marketingje, karakteres íze tényleg jóval erősebb például a csirkemájhoz viszonyítva. Vidékies, erős ízekhez használják, sok borssal, fokhagymával, fűszernövényekkel.
Bográcsgulyás GastroHobbi módra
Amikor néhány napra bogrács közelébe jutok, legalább egyszer biztosan készítek gulyást, mert ez az egyik nagy kedvencem. A szabad tűzön való főzésnek nincs párja, az ízek, az illatok, ...
Tépett hús alias pulled pork
Megkóstolni és megszeretni egy pillanat műve volt! 12-14 óra alatt megsüti magát, és ízletesen omlik el a szánkban, csak annyi a dolgunk, hogy bezsebeljük az elismerő ...
Baconbe csavart paradicsomos sertésmáj
Ízletes, szaftos variáció a máj elkészítésére.
Lapocka
Tökéletesen alkalmas arra, hogy serpenyőben hirtelen kisüsd, de pörköltbe, káposztás ételekhez, apróhúsnak ragulevesbe is jó választás. Sütheted alacsony hőfokon órákig, fantasztikusan puha lesz a végeredmény.