Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7-féle csökkentett szénhidráttartalmú kenyeret teszteltünk

Ma már gyakorlatilag mindenhol elérhetőek a csökkentett szénhidráttartalmú kenyerek. Hét terméket vettünk górcső alá - kiderül, tényleg érdemes-e inkább ezeket választanunk.

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb diétája itthon az ún. 160 g szénhidrátos diéta, de nem csak az ezt követők, hanem nagyon sok fogyni vágyó áll rá a csökkentett szénhidráttartalmú étrendekre. Erre természetesen az élelmiszeripar is reagál, és ma már egyre több helyen érhetőek el csökkentett szénhidráttartalmú kenyerek.

Mai tesztünkkel ezeket a termékeket vettük górcső alá: 7 csökkentett szénhidráttartalmú kenyeret vizsgáltunk, megnéztük miben mások a hagyományos termékeknél, jobbak-e bármilyen szempontból, és milyen helyzetekben érdemes beépíteni őket étrendünkbe.

Mit jelent a csökkentett szénhidráttartalom?

Az Európai Parlament és a Tanács 1924/2006/EK rendelete szerint a csökkentett szénhidráttartalom abban az esetben tüntethető fel egy terméken, ha „ha a mennyiség csökkentése egy hasonló termékhez képest legalább 30%”. Egy hagyományos kenyértermék esetében a szénhidráttartalom 45-55 g/100 g körül mozog. Ha a középértéket (50g/100g) vesszük alapul, akkor a 30%-os csökkentés ~35 g-mot jelent. Azaz csökkentett szénhidráttartalmúnak tekinthető az a termék, aminek szénhidráttartalma 100 g-ra vetítve kevesebb, mint 35 g.

Valóban előny ez?

A csökkentett szénhidráttartalom bizonyos étrendek esetén előnyt jelenthet, de az látszik a vizsgált termékek esetén is, hogy a csökkentett szénhidráttartalom ritkán jár együtt csökkentett energiatartalommal, tehát kalóriában kb. ugyanott vagyunk. Azaz, ha fogyni szeretnénk, akkor sem ehetünk ezekből kétszer (vagy többször) annyit, ugyanúgy figyelni kell az adagnagyságra.

Előnyük, hogy gyakran olajos magvakkal dúsítják őket, így zsírtartalmuk magasabb az átlagos kenyerek értékénél, ugyanakkor e megnövekedett zsírtartalom egy része omega-3 zsírsavakat is tartalmazó értékes növényi zsír. A vizsgált hét termék zsírtartalma átlagosan 11,9 g. (A hagyományos fehér kenyéré ~1 g*.)

A teljes kiőrlésű lisztek, illetve az olajos magvak használata miatt élelmirost-tartalmuk is magasabb a hagyományos termékekénél, a vizsgált hét termék élelmirost-tartalma átlagosan 10,1 g. (A hagyományos fehér kenyéré ~3,7 g.)

Szintén előny, hogy a teljes kiőrlésű lisztek és olajos magvak használata miatt a termékek fehérjetartalma is magasabb, a vizsgált hét termék fehérjetartalma átlagosan 20,4 g. (A hagyományos fehér kenyéré ~8,3 g.)

Ugyanakkor szerintem nagy hátrányuk ezeknek a termékeknek, hogy míg egy hagyományos kenyér nem más, mint liszt, víz, só (esetleg élesztő) + plusz mondjuk 2-3-féle mag, ezeknél a termékeknél a legrövidebb összetevőlista is 16 elemből áll (a leghosszabb 31!). A csökkentett liszttartalom miatt adalékanyagokkal kell biztosítani a kenyér állagát, tésztájának stabilitását, eltarthatóságát stb.

A termékek értékelését a termékcímkéken olvasható összetevőlisták, és tápértéktáblázat, illetve a kollégák szubjektív kóstolása alapján végeztem el. (Az energia- és tápanyagtartalmat mindig 100 g-ra vetítve adom meg.)

1. Trend+ Fitt & Well (Ludwig és Mentesi Kft.)

Ez volt az a termék, amit a kollégák közül a legtöbben ismertek, és fogyasztottak is már. Ez köszönhető annak is, hogy több áruházlánc is forgalmazza. Gyártója a Jókenyér pékségeket is jegyző Ludwig és Mentesi Kft., ami garancia lehet a minőségre. Szénhidráttartalma 6,1 g, energiatartalma 285 kcal. Állagát tekintve ropogós héjú, puha, kicsit gumis bélzetű, semleges ízű, sok-sok – van, aki szerint túl sok – maggal. A legtöbbünknek ízlett, pirítósként is fogyasztanánk. Az egy kilóra vetített árat tekintve ez a legolcsóbb termék.

2. Príma Plusz kocka (Prímapék finompékáru Kft.)

A Príma pékségek által fémjelzett, de más üzletekben is beszerezhető Príma Plusz kocka hiányossága, hogy a kenyéren körbefutó papírcímkén nincs összetevőlista, így közvetlenül nem tudhatjuk meg, hogy miből készül. A cég honlapján persze megtalálhatjuk a keresett információt, amiből kiderül, hogy nagyjából azonos összetevőkből áll, mint a fenti, első termék. Szénhidráttartalma 10,3 g, energiatartalma 264 kcal. Volt olyan kollégám, aki szerint nagyon morzsálódik, ugyanakkor puha bélzetű, ropogósabb héjú, enyhén diós utóízű.

3. New Lifestyle csökkentett szénhidráttartalmú cipó (Pécsváradi Aranycipó Kft.)

Kerek szeletformája miatt többünknek tetszett az Aldi üzletlánc saját márkás kenyere. Összetételét tekintve nagyjából megegyezik az első két termékkel: víz, búzafehérje, szójaliszt, lenmag, szójatöret, napraforgómag, sárga lenmag, tő. tönkölyliszt, szezámmag, almarost, étk. búzakorpa, élesztő, szárított tő. tönkölykovász, étk. só, árpamaláta kivonat, fűszerek. Szénhidráttartalma 6 g, energiatartalma 276 kcal.

Ezt a terméket is többen ismerték már a kollégák közül, jellemzően szeretik, jól szeletelhető, kitűnő pirítósnak és melegszendvicsnek is. Bélzete kicsit sárgásabb, „mintha kukoricás lenne”, laktató, „már egy szelet is eltelít”.

4. Szénhidrátcsökkentett vekni (Kanizsa Pékség)

Hagyományosabb kenyér formájú a Kanizsa pékség szénhidrátcsökkentett terméke. Szénhidráttartalma 8 g, energiatartalma 297 kcal (a vizsgált termékek közül ez a legmagasabb érték). Enyhén sósabb, fűszeresebb ízvilágú, kicsit furcsa égett mellékízű. Az állagát tekintve kicsit összeesett, „mintha sosem lett volna friss”.

5. ProBody (Lipóti Sütőipari Kft.)

Szintén nagyon ismert, és közkedvelt termék a Lipóti Pékség ProBody terméke. Energia- és tápanyagtartalmát, összetevőlistáját tekintve egy az egyben megegyezik az Aldi New Lifestyle cipójával – nagy valószínűséggel ugyanabból a sütőipari keverékből készül a két termék. Ez az értékelésünkön is látszik, megosztott második helyezést ért el ez a két kenyér. Szénhidráttartalma 6 g, energiatartalma 276 kcal. A kiszerelésük eltérő, ez 250 g, míg az Aldis 300 g, darab és kilóra vetített árban is az Aldi kenyere a kedvezőbb (ld. cikkvégi összefoglaló táblázat). A vizsgált kenyerek körében az egy kilóra vetített árat tekintve ez a legdrágább termék.

A kollégák értékelése szerint ennek a kenyérnek a kérge egy kicsit keményebb, ropogós, étvágygerjesztő, finom, szívesen ennék rendszeresen.

6. Vita-Well (Vita sütő Kft.)

Ez a kenyér már látványosan sokkal kevesebb magot tartalmaz, és kevésbé néz ki „szénhidrátcsökkentettnek”, mint a korábbiak. Ugyanakkor a termék megfelel a cikk elején ismertetett szabálynak, azaz szénhidráttartalma megfelelő arányban alacsonyabb a hagyományos termékekhez képest. Viszont a vizsgált kör fenti tagjaihoz képest jóval magasabb: szénhidráttartalma 32 g, cserébe energiatartalma alacsonyabb: 242 kcal.

A vizsgált termékek közül ennek a leghosszabb az összetevőlistája (ld. kép), ráadásul tejet is tartalmaz, így pl. tejet nem fogyasztó kolléganőm nem is fogyaszthatja ezt a terméket – nem beszélve akár a vegánokról, akik mondjuk gyanútlanul bevásárolnak belőle.

Puha, a hagyományos csomagolt kenyerekhez hasonló bélzetű, kicsit édeskés, jól szeletelhető. A tetején furcsa sárga szórás van – nem egyértelmű, hogy ez pontosan micsoda.

7. Lipóti szénhidrátcsökkentett vekni (Lipóti Sütőipari Kft.)

Ahogy a képen is látszik, ez a termék sem néz ki „szénhidrátcsökkentettnek”, mégis azonnal ezt adták a kezembe a pékségben, amikor ilyen típusú terméket kértem. Meg is lepődtem. Az előző kenyérhez hasonlóan a vizsgált kör fenti tagjaihoz képest magasabb széhidráttartalmú: 31 g, energiatartalma azonban a vizsgált körben a legalacsonyabb: 223 kcal. Összetevőlistája ennek a kenyérnek is hosszabb, sok adalékanyagot, illetve hozzáadott cukrot (glükózszirup) és tejfehérjét is tartalmaz. A hosszú összetevőlistát, a cukrot és a tejfehérjét ebben az esetben is egy kicsit értetlenkedve néztük.

A kóstolás során a kollégák is meglepődtek ezt a terméket látva, bélzete, állaga teljesen azonosnak tűnt a normál, csomagolt, szeletelt kenyerekével. Ízre jellegtelen, illata enyhén savanykás. Egy pozitívumot tudott kolléganőm felhozni a termék mellett – talán szívesebben fogyasztják azok, akik teljesen elhatárolódnak a barna, magos kenyerektől.

-1.

Az eredeti terveink szerint a vizsgált termékek között szerepelt volna még egy, de az elmúlt heti események tükrében úgy döntöttünk, hogy semmilyen módon nem kívánjuk ezt a márkát reklámozni.

Értékelés

A fentiekből remélhetőleg kitűnik, hogy ugyan egyes helyzetekben van létjogosultsága ezeknek a termékeknek, de csodát ne várjunk tőlük. Nem fogyaszthatóak korlátlanul se szénhidrátdiéta, se fogyókúra esetén, és érdemi előnyeik nincsenek a normál szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű kenyerekhez képest. Ettől még természetesen, ha valaki ezeket kedveli, akkor a változatosság jegyében – elsősorban az első öt termék – az étrendbe beilleszthetőek.

Összefoglaló táblázat (értékek /100 g):

Helyezés Termék neve szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) energia (kcal) Ft/db Ft/kg
1 Trend+ Fitt & Well (350 g) 6,1 21,4 16,8 285 449 1283
2 New Lifestyle, csökkentett szénhidráttartalmú cipó (300 g) 6 23 15,6 276 399 1330
2 ProBody (250 g) 6 23 15,6 276 480 1920
3 Príma Plus kocka (250 g) 10,3 25,8 11,4 250 420 1680
4 Szénhidrátcsökkentett vekni, (Kanizsa Pékség) (300 g) 8 23,3 16,7 297 444 1480
5 Vita-Well (300 g) 32 13,3 4,2 242 449 1497
6 Lipóti szénhidrátcsökkentett vekni (300 g) 31 13 3,1 223 480 1600

Ezeket olvastad már?

* A hagyományos fehér kenyér értékeinek forrása: Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina 2005.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!