Melyik evőeszközzel finomabb az étel?

Erre a kérdésre próbáltak választ találni az Oxfordi Egyetem szakemberei, az eredményeket pedig a Flavour című tudományos folyóiratban publikálták.

Hogy hogyan és miként hat az étel ízére a szín, forma, netalántán az evőeszköz anyaga vagy súlya? Nagyon! Hiszen még mielőtt megkóstolnánk az elénk rakott ételt és véleményt alkothatnánk ízéről, agyunkat már előtte befolyásolják ezek a külső tényezők.

Több mint 100 résztvevőt vetettek alá a teszteknek, melyben három különböző vizsgálatot végeztek el.

Hogyan hat, illetve miként befolyásolja az ízérzékelést az evőeszköz súlya, színe és alakja?

Érdekes módon arra jutottak, hogy ha a résztvevők kiskanállal (például desszertes kanállal) ettek, akkor az ízeket édesebbnek érezték; ugyanez vonatkozott a fehér kanálra is, amelyben a szintén fehér színű joghurtot is édesebbnek találták - fekete evőeszköz esetében viszont fordított eredmények születtek. Egyértelmű tehát, hogy a szín erőteljesen befolyásolja az ízérzékelést, sőt, életünk minden területét. (Erre épít a színpszichológia tudománya.) Ami az eszközök formáját illeti, kiderült, hogy míg egy sajt késhegyre tűzve sósnak, kanállal, villával vagy fogpiszkálóval kóstolva édesebbnek tűnt - írta a BBC.

"Az étel megtapasztalása több érzékszervet megmozgató élmény, amely magában foglalja a szájban lévő étel állagának és ízének, valamint az illatoknak az érzékelését, nem utolsó sorban pedig a szemmel való lakmározást" - emelte ki az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén dolgozó Charles Spence és Vanessa Harrar.

Az evőeszközök mellett természetesen az edények is ugyanúgy befolyásolják az ételek és italok ízének érzékelését. Nem feltétlenül az anyag vagy a szín, mint inkább a méret a döntő. Közismert, hogy kistányéron kevesebbet eszünk, mint amikor az olyannyira trendi és design-os nagytányérokon szolgálják fel az ételt, amin a nagyobb adagok is szinte elvesznek, így tévesen azt érezhetjük, hogy alig ettünk.

Spence szerint ez a tanulmány nemcsak a diétázóknak, de az éttermeknek is hasznos lehet, hogy gazdagabb gasztronómiai élményt nyújthassanak. Éppen ezért a kutatók a híres brit séffel, Heston Blumenthal-al és angliai éttermével együttműködve dolgoznak olyan formatervezett kanalakon, amelyek javíthatják a vendégek ízélményét.

A szakértők ezek mellett természetesen nem győzik hangsúlyozni, hogy evőeszközszín ide, tányérméret oda, a döntő szerep mégiscsak az étel ízéé és az ízlelőbimbóké.

Forrás: MTI

Címlapról ajánljuk

További cikkek