Lehet, hogy az idősebb felnőtteknek mégis jót tesz a multivitamin

Hiába bizonyította már sok kutatás, hogy multivitamint enni gyakorlatilag felesleges, most egy friss tanulmány szerint az idősebb felnőttek esetében mégis lehet haszna.

A statisztikák szerint minden második felnőtt amerikai napi szinten vesz magához multivitamint. Ez már csak azért is érdekes statisztika, mert a legfrissebb kutatások szerint teljesen felesleges ilyen étrendkiegészítőket szedni, a kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő egészségügyi állapot mellett ugyanis minden szükséges multivitamint és ásványi anyagot megkap a szervezetünk. Persze bizonyos csoportoknál hasznos lehet a multivitamin fogyasztása, ilyenek például a vegánok, akik nehezen jutnak elegendő B12-vitaminhoz, és a terhesek, akik számára előnyös a több folsav.

Lehet, hogy az idősebb felnőtteknek mégis jót tesz a multivitamin

Az Alzheimer's & Dementia szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban itt az ideje, hogy egy újabb csoportot vegyünk fel a kivételek listájára. Három év napi multivitamin szedése után az idősebb felnőttek azt tapasztalták, hogy jobb lett a memóriájuk, és a kognitív állapotuk is javult.

Bizonyos életkorral összefüggő kognitív hanyatlás, például egy olyan találkozó figyelmen kívül hagyása, amelyet nem írtál be a naptáradba, vagy egy szó elfelejtése egy-két percre, teljesen normális, ha meglehetősen ritkán fordul elő.

A súlyos kognitív hanyatlás azonban a demencia vagy az Alzheimer-kór jele lehet.

Ebben a tanulmányban a kutatók egy 2602 felnőttből álló csoportot gyűjtöttek össze, akiknek átlagéletkora 73 év volt. A résztvevőket három csoportra osztották: egyik kakaópirulát szedett, a másik multivitamint, a harmadik pedig placebót kapott.

A résztvevők több általános tudományos kognitív tesztet végeztek el, beleértve a szó- és történetfelidézést, a számsorok felidézését és a verbális folyékonyság értékelését (például azt a képességet, hogy pontosan leírják szavakkal, mi történik egy képen).

A hároméves vizsgálat végén a kutatók nem észleltek jelentős különbséget a kakaókivonat és a placebo csoport között. A napi multivitamin-használat azonban jobb eredményekkel járt együtt. A legnagyobb fejlődést azon a mintegy 200 emberen tapasztalták, akiknek a kórtörténetében valamilyen szívbetegség szerepelt a vizsgálat kezdetén.

Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a napi multivitamin-tabletta segíthet élesen tartani az idősebb felnőttek agyát az életkor előrehaladtával; pont akkor, amikor az elsődleges kognitív hanyatlás általában felüti a fejét.

Forrásunk volt.


Még több vitamin:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!