Meglepő, mekkora fizetés jár az idénymunkásoknak itthon

A szakértő elmondása szerint a nyári időszakban a legtöbb mezőgazdasági munka a gyümölcsösökben van.

„A hazai zöldség-gyümölcs ágazat körülbelül 140 ezer főállású foglalkoztatottnak ad munkát, idénymunkásokkal együtt pedig 200 000-250 000 ember talál munkát az ágazatban" – idézi Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs elnökét a Pénzcentrum oldala. Az súlyos munkaerőhiány miatt azonban egyre több külföldi vendégmunkásra van szükség.

Akár napi 18 ezer forintot is adnak ezért az idénymunkáért

Gyümölcsszüretre keresik a legtöbb idénymunkást

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs elnöke szerint május és október között jelentős munkaerőigény jelentkezik a gyümölcstermesztésben. A szüret gyümölcsfajtól függően 1-3 hónapig is eltarthat, így ezt érhető módon nem lehet állandó munkásokkal megoldani, vagyis szükség van a szezonális munkaerőre.

Ha szezonális finomságokból főznél/sütnél:

De mi a helyzet a fizetésekkel?

Ha bérezésekről van szó, akkor a szakértő elmondása alapján jelentős eltérésekre számíthatunk az országon belül, például az északkeleti régióban csak 12 ezer forint körül alakul a napibér,

az ország középső és nyugati részein viszont napi 15 000 és 18 000 forint a fizetés.

Ha azonban valaki hűtőházban dolgozik, vagy magas áruértékű termékek szedésével foglalkozik, akkor valamivel magasabb bérezésre számíthat.

Ezeket a recepteket is próbáld ki

Ezenfelül a teljesítménybérezésben részesülők kiemelkedő teljesítményük miatt nagyobb fizetést tehetnek zsebre. Dr. Apáti Ferenc szerint azonban akadnak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek a szedési minőségre nagyon érzékenyek, tehát ezeket nem lehet teljesítményben szüretelni, mivel ez a minőség rovására mehet.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...