Gyógyszer helyett is beválhat ez a diéta az IBS ellen

Az irritábilis bél szindróma egy igen összetett állapot, így a kezelése is sokrétű: általában diétát és gyógyszeres kezelést javasolnak. De mi lenne, ha olyan étrendre térnénk át, ami mellett gyógyszerekre sincs szükségünk?

Az IBS kellemetlen, krónikus állapot általában hasi görcsöket, puffadást, székrekedést és hasmenést okoz. A kezelés során, ahogy említettük, általában vagy diétát, vagy gyógyszeres kezelést, egyes esetekben e kettő kombinációját alkalmazzák. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy a diétás kezelés valójában hatékonyabb, mint a gyógyszerek, ha IBS-ről van szó.

Gyógyszer helyett is beválhat ez a diéta az IBS ellen

Az IBS-ben szenvedőknek általában olyan tanácsokat adnak az étrendjüket illetően, mint hogy egyenek kisebb adagokat gyakrabban, ahelyett, hogy kevesebb alkalommal ennének nagyobb adagokat. Ezenkívül széles körben javasolt az olyan gyakori kiváltó okok korlátozása, mint az alkohol vagy éppen a kávé. Ha gyógyszereket írnak fel, az általában bizonyos tünetek – például a székrekedés vagy a puffadás – enyhítésére szolgálnak.

A további megoldások feltárására egy kutatócsoport tanulmányt végzett súlyos vagy közepesen súlyos IBS-tünetekkel küzdő felnőtt betegek bevonásával a svédországi Sahlgrenska Egyetemi Kórházban.

Három kezelést hasonlítottak össze: két diétás és egy gyógyszeres kezelést

Az első csoport hagyományos IBS-diétás tanácsokat kapott, például bizonyos étkezési szokások megváltoztatását, kombinálva alacsonyabb mennyiségű fermentálható szénhidrát (FODMAP) fogyasztásával. A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek és a hüvelyesek. A második csoport tagjainak azt tanácsolták, hogy fogyasszanak alacsonyabb szénhidráttartalmú, magasabb fehérje- és zsírtartalmú étrendet. A harmadik csoportba tartozók pedig az egyedi tüneteik szerint gyógyszeres kezelésben részesültek.

Mindegyik csoportban körülbelül 100 résztvevő volt, és a kezelési időszak négy hétig tartott. A kutatók egy bevált IBS-tünet-pontozási skálát használtak az elemzéshez.

Ez alapján azt találták, hogy a hagyományos IBS-étrendi tanácsokat követő, alacsony FODMAP-tartalmú ételeket fogyasztó csoport 76%-ának tünetei szignifikánsan javultak.

A második diétás csoportban ugyanez az arány 71% volt, míg a gyógyszeres csoporté csak 58%. Megjegyzendő, hogy mindegyik csoport szignifikánsan jobb életminőségről és csökkent fizikai és mentális tünetekről számolt be.

Hat hónappal később ismét megvizsgálták a résztvevők állapotát. Ekkor az első csoportba tartozók – azután, hogy részben visszatértek a tipikus étkezési szokásaikhoz – 68%-a még mindig sokkal enyhébb tünetekről számolt be. Ez az arány a második diétás csoportnál 60% volt.

Az IBS kezelésének általában sokféle megközelítést kell alkalmaznia, mivel egy összetett problémáról van szó: nincs egy fix oka, ami eleve megnehezíti a hatékony kezelést.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy általában kiváltó oknak tekintik a stresszt, valamint a bakteriális fertőzéseket. De általánosan igaz, hogy a FODMAP-tartalmú ételek alacsonyabb arányú fogyasztása a legfontosabb diétás beavatkozás, ami határozottan segít a tünetek enyhítésében.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek