7-féle húsvéti sonkát teszteltünk, és kiderült, mennyi különbség van sonka és sonka között!

Egyre közelebb a húsvét, sokan már a héten megveszik a számukra legszebben mutató sonkát. Mi most a legjobb füstölt lapocka nyomába eredtünk!

A sonka a húsvéti asztal egyik legfontosabb eleme, az ünnep során ez az az étel, amit reggel, délben és este is előszeretettel majszolunk, már ha elég finom és sós.

A jó húsvéti sonkát nem is olyan egyszerű kiválasztani, mint azt az ember elsőre gondolná. Ma már a legtöbb bolti sonka olyan vákuumcsomagolásban kapható, ami lehetetlenné teszi, hogy megszagoljuk a kiválasztott húst vagy leellenőrizzük, mennyire vizes az.

Szerkesztőségünk tagjai ezúttal hét különböző gyorspácolt sonkát kóstoltak meg, mindegyik sertéslapockából készült, és kettő kivételével mind kötözött sonka volt.

Megmutatjuk, mi a tökéletes húsvéti sonka négy titka

Ezt is olvasd el!

A teszt vezetője a sonkákat még az előző napon megfőzte és egy éjszakán át saját levében hagyta kihűlni, az ízesítéshez vöröshagymát, fokhagymát, borsot és babérlevelet használt. Míg a felül látható képeken a sonkákat kicsomagolt, de még nyers állapotában láthatjuk, addig alább már az elkészült sonkákat vesszük górcső alá.

Kalács a sonka mellé:

A kiválasztott termékek márkáját csak egy ember ismerte, a sonkákat ezúttal is öten kóstolták meg, véleményük teljesen szubjektív.

Nézzük a húsvéti sonkákat a kóstolás sorrendjében!

Pick békebeli füstölt lapocka

Vélemény: Bár az első kipróbált lapocka nem volt kötözött sonka, szép és rusztikus külsejével első látásra mindenkit meggyőzött. A házias hús kellően zsírosnak tűnt, színével és illatával mindenki meg volt elégedve. A sonka kellően sósra és füstöltre sikerült, így a végeredményben mindenki elégedett volt.

Spar kötözött lapocka

Vélemény: A Spar saját márkás kötözött sonkája külsőre nagyon szép volt, belül viszont mindenki figyelmes lett arra, mennyire sok a zsír a sonkában, valamint a füstös illat sem volt eléggé érezhető. A sonka húsos része kellően ízletes és sós volt, a túl sok zsír viszont nem tett jót a jóízű húsnak.

Kaiser kötözött sonka

Vélemény: A Kaiser sonkája már első ránézésre is mindenkinek tetszett, szinte az egész lapocka színtiszta húsból állt egy-egy vékony, zsíros kis ívvel megbolondítva. A külső mellett az illat is kielégítő volt. Tesztelőink szerint a sonkának egyetlen hibája volt, a hús kissé zselés állaga, amitől egy kicsit kellemetlen volt rágni.

Penny kötözött sonka

Vélemény: Kívül szép, belül viszont jól láthatóan sok zsír volt a Penny sonkájában, melynek egészében nagyon enyhe sonka illata volt. A sonka húsos része finom és sós volt, az egyedüli gond az volt, hogy a legtöbbek számára túl kevés volt a sonka hústartalma.

Új Palini füstölt, kötözött lapocka

Vélemény: Az Új Palini sonkának igazi sonkás illata és íze volt, a húsos rész mellett kellően elég zsír is volt a sonkában. A hús kellően sós volt, azonban a Kaiser termékéhez hasonlóan itt is érezhető volt a zselés, kicsit gumis állag.

Pápai Mestersonka

Vélemény: A Pápai Mestersonka már első ránézésre is mindenkinek nagyon vonzó volt, a kipróbált sonkák között ez volt a második olyan lapocka, amelyet nem kötözött formában vásároltunk meg. Bár a kész sonkában sok volt a zsíros rész, a hús színre, illatra és ízre is mindenki számára megfelelő volt.

Baroni kötözött lapocka

Vélemény: Ennek a sonkának igazán finom és átható füstös illata volt, a hús és a zsír egyenlő arányban oszlott el a sonkában. A füstöz ízű, világos színű hús szinte rögtön szétesett a szájban, többek szerint egy kicsit lehetett volna sósabb a pác.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

NÉVHONNAN?ÁR / KILOGRAMM
1.Pick békebeli füstölt lapockaSpar2390 Ft / kilogramm
1.Pápai MestersonkaPenny1699 Ft / kilogramm
2.Kaiser kötözött sonkaTesco990 Ft / kilogramm
3.Spar kötözött lapockaSpar1090 Ft/ kilogramm
4.Új Palini füstölt, kötözött lapockaCBA Príma1990 Ft / kilogramm
5.Penny kötözött sonkaPenny990 Ft / kilogramm
6.Baroni kötözött lapockaLidl879 Ft / kilogramm

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!