Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 instant kakaóport teszteltünk, és egy kicsit meg is lepődtünk

Kicsik és nagyok egyaránt imádják az instant kakaóport, amelyből könnyen és gyorsan készíthető egy finom reggeli ital. De vajon tényleg a legismertebb a legfinomabb? 

Ezen a héten a legfinomabb kakaóporoknak eredtünk nyomába. Bár sokan azt tippeltük volna, hogy a legismertebb márka teljesít majd a legjobban, a kóstolás során mi magunk is meglepődtünk azon, milyen ízletes termékek lelhetőek fel a boltok polcain.

A főleg kisgyermekes családok konyhájában fellelhető instant kakaóporok már a csomagoláson is rengeteg információt hintenek el arról, milyen vitaminok és ásványi anyagok segítik a gyerekek növekedését. Vitaminok, kalcium, magnézium, pantoténsav, vagy például folsav is fellelhető egyes termékek csomagolásán, hogy ezek milyen minőségben járulnak hozzá valóban a gyerekek fejlődéséhez, arról dietetikusunkat, Bodon Juditot kérdeztük. 

A dietetikus tippjei

Való igaz, hogy ma már a boltok polcain rengetek olyan terméket találunk, amelyeket különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítanak. Ugyanakkor egy élelmiszer értékelésénél nem csak ezeket kell figyelembe vennünk, hanem az alapvető tápanyagtartalmukat, ezek között is kiemelve a cukortartalmukat. Az instant kakaó fogyasztásának is lehet helye az étrendünkben, de semmiképpen ne essünk abba a hibába, hogy reggel/este ezzel kínáljuk a gyerekeinket, akár reggeli helyett („mert ezt legalább megissza”), akár lefekvés előtt „nyugtató meleg italnak”. Egy bögre magas szénhidráttartalmú kakaós ital nem helyettesíti a kiegyensúlyozott reggelit, és a vitaminokat, ásványi anyagokat is próbáljuk inkább természetes formájukban, zöldségekből, gyümölcsökből, teljes értékű gabonákból és értékes fehérjeforrásokból biztosítani.

A tesztelés során kíváncsiak voltunk arra is, melyik kakaó milyen mennyiségben tartalmaz valódi kakaóport, ezt minden termék mellett mi is feltüntettük. Tesztünk vezetője minden kakaót a csomagoláson írt ajánlás alapján készített el, a különböző kakaónál más és más mennyiséget ajánlottak elkeverni két deciliter tejjel. 

A teszt során csak egy ember ismerte a márkák és fogyasztási arányok kilétét, most az öt vaktesztelő szubjektív véleményét osztjuk meg veletek.

ÍME A KIPRÓBÁLT TERMÉKEK A KÓSTOLÁS SORRENDJÉBEN! 

Goody Cao – Lidl; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 kávéskanál/ 2 dl

Vélemény: A színre kicsit lilásbarna, krémes állagú és édes illatú ital sokakat az óvodai kakaóra emlékeztetett. A nyolc kakaópor közül ez a termék ajánlotta a legkevesebb fogyasztási mennyiséget, így az ital nem volt túl édes de egyben ízetlen sem, plusz egy-két kávéskanál még igazán mehetett volna az italba.

Tesco Value instant kakaó – Tesco; kakaópor-tartalom: 11%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis illatú, kellően sötét színű kakaót kaptunk a Tescótól, amely a legtöbb ember szerint már túl édesre sikerült. Az áruház saját márkás terméke árban és minőségben is jó választás, legközelebb viszont kevesebb kakaóport tennénk a poharunkba. 

Tesco Choco Drink – Tesco; kakaópor-tartalom: 17%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A Tesco polcáról még egy saját márkás terméket hoztunk magunkkal, ennek a kakaónak sokkal sötétebb és csokisabb színe volt, ízre kellően édes és kakaós volt, valaki igazi retró kakaóként aposztrofálta a csokis italt. 

Pepino instant kakaópor – Aldi; kakaópor-tartalom: 25%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 púpozott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Az Aldi kakaója tejben feloldva kicsit halvány színű, de nagyon kellemes illatú volt, íze kevésbé volt kakaós annak ellenére, hogy az ajánlott adagolási mennyiség ennél a terméknél is nagymértékű. A teszt után többen is megkóstolták a kakaóport, amely mindenki szerint nagyon jól passzol egy kakaós palacsintába vagy más süteménybe. 

CHO-Quick instant kakaópor – Penny; kakaópor-tartalom:16,5%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: A kipróbált kakaók közül ennek az italnak volt a legsötétebb színe nagyon erős, csokis illattal. A nagyon édesre sikerült ital sokakat meggyőzött, az egyik tesztelő szerint olyan íze volt, mint a régi automatákban kapható kakaóitaloknak. 

Chocao instant kakaó – Penny; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 csapott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Habos, sötét és szép kakaót kaptunk a Pennytől, a Goody Cao után ez a doboz is visszarepített minket az időben. Ízre a Chocao kakaója mindenkit meggyőzött, a nagyon csokis illat ellenére nem volt zavaróan édes az ital. 

Spar instant kakaópor – Spar; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis, kellemes illat és sötét szín, legalábbis felül, az ital tetejére ugyanis kiült a kakaópor, ez pedig nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A kakaót megkóstolva azonban eloszlottak a kételyeink, az ital finom volt és kellemesen édes, enyhén pudingos volt. 

Nesquick instant kakaópor – Penny; kakaópor-tartalom: 21%

Ajánlott adagolási mennyiség: 2 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A letesztelt kakaók közül a Nesquick ajánlott adagolási mennyisége a legalacsonyabb, így a termék külsőre egy kicsit halványabb, ízre viszont kellemes és könnyed volt. 

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

  NÉV HONNAN? ÁR ÁR/KILOGRAMM
1. Chocao Penny 999 Ft/800 g 1248 Ft
2. CHO-Quick Penny 499 Ft/500 g 998 Ft
2. Spar Instant kakaópor Spar 359 Ft/200 g 1795 Ft
2. Tesco Choco Drink Tesco 949 Ft/800 g  1186 Ft
3. Pepino Aldi 999 Ft/800 g 1248 Ft
3. Nesquick Penny 399 Ft/200 g 1995 Ft
4. Goody Cao Lidl 749 Ft/800 g 936 Ft
5. Tesco Value  Tesco 1059 Ft/1000 g 1059 Ft

EZ IS ÉRDEKELHET:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!