8 instant kakaóport teszteltünk, és egy kicsit meg is lepődtünk

Kicsik és nagyok egyaránt imádják az instant kakaóport, amelyből könnyen és gyorsan készíthető egy finom reggeli ital. De vajon tényleg a legismertebb a legfinomabb? 

Ezen a héten a legfinomabb kakaóporoknak eredtünk nyomába. Bár sokan azt tippeltük volna, hogy a legismertebb márka teljesít majd a legjobban, a kóstolás során mi magunk is meglepődtünk azon, milyen ízletes termékek lelhetőek fel a boltok polcain.

A főleg kisgyermekes családok konyhájában fellelhető instant kakaóporok már a csomagoláson is rengeteg információt hintenek el arról, milyen vitaminok és ásványi anyagok segítik a gyerekek növekedését. Vitaminok, kalcium, magnézium, pantoténsav, vagy például folsav is fellelhető egyes termékek csomagolásán, hogy ezek milyen minőségben járulnak hozzá valóban a gyerekek fejlődéséhez, arról dietetikusunkat, Bodon Juditot kérdeztük.

A dietetikus tippjei

Való igaz, hogy ma már a boltok polcain rengetek olyan terméket találunk, amelyeket különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítanak. Ugyanakkor egy élelmiszer értékelésénél nem csak ezeket kell figyelembe vennünk, hanem az alapvető tápanyagtartalmukat, ezek között is kiemelve a cukortartalmukat. Az instant kakaó fogyasztásának is lehet helye az étrendünkben, de semmiképpen ne essünk abba a hibába, hogy reggel/este ezzel kínáljuk a gyerekeinket, akár reggeli helyett ("mert ezt legalább megissza"), akár lefekvés előtt "nyugtató meleg italnak". Egy bögre magas szénhidráttartalmú kakaós ital nem helyettesíti a kiegyensúlyozott reggelit, és a vitaminokat, ásványi anyagokat is próbáljuk inkább természetes formájukban, zöldségekből, gyümölcsökből, teljes értékű gabonákból és értékes fehérjeforrásokból biztosítani.

A tesztelés során kíváncsiak voltunk arra is, melyik kakaó milyen mennyiségben tartalmaz valódi kakaóport, ezt minden termék mellett mi is feltüntettük. Tesztünk vezetője minden kakaót a csomagoláson írt ajánlás alapján készített el, a különböző kakaónál más és más mennyiséget ajánlottak elkeverni két deciliter tejjel.

A teszt során csak egy ember ismerte a márkák és fogyasztási arányok kilétét, most az öt vaktesztelő szubjektív véleményét osztjuk meg veletek.

ÍME A KIPRÓBÁLT TERMÉKEK A KÓSTOLÁS SORRENDJÉBEN!

Goody Cao - Lidl; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 kávéskanál/ 2 dl

Vélemény: A színre kicsit lilásbarna, krémes állagú és édes illatú ital sokakat az óvodai kakaóra emlékeztetett. A nyolc kakaópor közül ez a termék ajánlotta a legkevesebb fogyasztási mennyiséget, így az ital nem volt túl édes de egyben ízetlen sem, plusz egy-két kávéskanál még igazán mehetett volna az italba.

Tesco Value instant kakaó - Tesco; kakaópor-tartalom: 11%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis illatú, kellően sötét színű kakaót kaptunk a Tescótól, amely a legtöbb ember szerint már túl édesre sikerült. Az áruház saját márkás terméke árban és minőségben is jó választás, legközelebb viszont kevesebb kakaóport tennénk a poharunkba.

Tesco Choco Drink - Tesco; kakaópor-tartalom: 17%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A Tesco polcáról még egy saját márkás terméket hoztunk magunkkal, ennek a kakaónak sokkal sötétebb és csokisabb színe volt, ízre kellően édes és kakaós volt, valaki igazi retró kakaóként aposztrofálta a csokis italt.

Pepino instant kakaópor - Aldi; kakaópor-tartalom: 25%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 púpozott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Az Aldi kakaója tejben feloldva kicsit halvány színű, de nagyon kellemes illatú volt, íze kevésbé volt kakaós annak ellenére, hogy az ajánlott adagolási mennyiség ennél a terméknél is nagymértékű. A teszt után többen is megkóstolták a kakaóport, amely mindenki szerint nagyon jól passzol egy kakaós palacsintába vagy más süteménybe.

CHO-Quick instant kakaópor - Penny; kakaópor-tartalom:16,5%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: A kipróbált kakaók közül ennek az italnak volt a legsötétebb színe nagyon erős, csokis illattal. A nagyon édesre sikerült ital sokakat meggyőzött, az egyik tesztelő szerint olyan íze volt, mint a régi automatákban kapható kakaóitaloknak.

Chocao instant kakaó - Penny; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 csapott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Habos, sötét és szép kakaót kaptunk a Pennytől, a Goody Cao után ez a doboz is visszarepített minket az időben. Ízre a Chocao kakaója mindenkit meggyőzött, a nagyon csokis illat ellenére nem volt zavaróan édes az ital.

Spar instant kakaópor - Spar; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis, kellemes illat és sötét szín, legalábbis felül, az ital tetejére ugyanis kiült a kakaópor, ez pedig nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A kakaót megkóstolva azonban eloszlottak a kételyeink, az ital finom volt és kellemesen édes, enyhén pudingos volt.

Nesquick instant kakaópor - Penny; kakaópor-tartalom: 21%

Ajánlott adagolási mennyiség: 2 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A letesztelt kakaók közül a Nesquick ajánlott adagolási mennyisége a legalacsonyabb, így a termék külsőre egy kicsit halványabb, ízre viszont kellemes és könnyed volt.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

NÉVHONNAN?ÁRÁR/KILOGRAMM
1.ChocaoPenny999 Ft/800 g1248 Ft
2.CHO-QuickPenny499 Ft/500 g998 Ft
2.Spar Instant kakaóporSpar359 Ft/200 g1795 Ft
2.Tesco Choco DrinkTesco949 Ft/800 g1186 Ft
3.PepinoAldi999 Ft/800 g1248 Ft
3.NesquickPenny399 Ft/200 g1995 Ft
4.Goody CaoLidl749 Ft/800 g936 Ft
5.Tesco ValueTesco1059 Ft/1000 g1059 Ft

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek