Megmutatjuk, mi a tökéletes húsvéti sonka négy titka

Bár még jó néhány nap áll előttünk húsvétig, az ünnepi sonkát sokan már most megvásárolják. Hogyan válasszunk a piacon, és hogyan főzzük mennyeien finomra? Megmutatjuk!

Kezdődik a sonkaszezon, a piacokon és a boltokban már elkezdődött a legnagyobb hajrá, a vásárlók ugyanis még időben szeretnének hozzájutni a legszebb húsokhoz. Bár néhány napot még érdemes várnunk a sonka megfőzésével, nézzük meg, hogyan érdemes a következő napokban megfelelően előkészítenünk a húsvét legfinomabb fogását!

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Amennyiben a hagyományos füstölt sonka vásárlásra kerülne a sor, vásárlásnál a következőkre ügyeljünk:

A sonka legyen matt és figyeljünk arra, hogy ne folyjon belőle a víz. Érdemes megszagolni a sonkát, elég füstös-e az illata, valamint az is fontos, hogy kemény és tömör legyen az általunk választott hús.

Hogyan tároljuk a megvásárolt sonkát?

Mivel a sonkának néhány napot még várnia kell a főzésre, érdemes azt a következő időszakban hidegebb, elzárt helyen tárolni. A legideálisabb közeg a hűvös kamra, de mivel sokan nem rendelkeznek otthon ezzel a helyiséggel, a hűtő is tökéletes tárolóhelyként szolgál, csak a következőkre kell ügyelned: a sonka legyen zsírpapírba csomagolva és olyan helyre téve, ahol viszonylag kevés étellel találkozik. A sonka felé rakjunk lyukacsos fedőt, a hús ugyanis nem szereti a huzatos közeget, egy levegős tárolóban viszont kellemesen tud levegőzni.

Sonka megvásárolva, mikor főzzünk?

Mivel a sonka elkészítéséhez sok idő kell, érdemes a főzést a tálalás előtt minimum egy, de akár két nappal elkezdeni.

A hagyományos füstölésű sonkát mossuk át langyos vízben, majd igény szerint egy nagy lábos hideg vízben áztassuk 12-24 órát, hogy kicsit veszítsen sótartalmából. Ezt az eljárást nem mindenki alkalmazza, van aki rögtön a dolgok közepébe csap, és máris belevág a főzési szakaszba!

Hogyan főzzük?

A sonkát fedő nélkül, tiszta, hideg vízbe tegyük fel főni alacsony lángon úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön! A sonkához rakjunk egy fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, egész borsot és babérlevelet. Sokan sokféle fűszerrel ízesítik a húst, egyesek rozmaringágat, szegfűborsot is tesznek bele, de olyan is van, aki egy köteg zellerlevéllel vagy mustármaggal és koriandermaggal ízesíti a vizet (ami később még nagyon sokat ér alapléként).

A sonka főzési ideje a hús típusától függően eltérhet, de a bevett szokás szerint ahány kiló, annyi óra a főzési idő. Mindenképpen legyen a közelünkben hústű. Ha a tű már csak úgy siklik a sonkába szúrva, a hús megfőtt és levehetjük a tűzről.

Videós segítség a sonkafőzéshez:

A sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni, a víz tetejére kerülő zsírt kanalazzuk le (ezt még használhatjuk rántás készítéséhez vagy tojás sütéséhez), a kihűlt sonkáról távolítsuk el a hálót (persze csak ha van rajta), és fogyasztásig befóliázva tároljuk a hűtőben.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via: nosalty.hu

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek