A húsvéti sonka egy önmagában meglepően hosszú szavatossággal rendelkező élelmiszer: a húsárut a füstölés és a sózás teszi ilyen könnyen eltarthatóvá. Azonban a helyzet kicsit megváltozik, miután megfőztük és felvágtuk az ünnep impozáns főfogását. Ekkor már érdemes jobban odafigyelni a tárolásra, főleg akkor, ha a húsvéti sonka nagyobb darab és több napig szeretnénk élvezni ilyen-olyan formákban. Lássuk a tippeket!

Egész sonka sonkalében
A sonka főzőleve nem holmi egyszerű sós-füstös lé: kész csodaszer, konyhai nagyágyú, ami mind a tárolás során, mind utána hasznunkra válhat. Az egészben hagyott sonkát úgy tárolhatjuk a legbiztonságosabban, ha a főzésre használt fazékban, a lében, lefedve tesszük a hűtőbe.
Igaz ez a maradék sonkára is, amit még nem szeleteltünk/daraboltunk fel teljesen. Ne öntsük ki a levet egész addig, amíg az összes hús el nem fogy.
Egész sonka lé nélkül
Persze sajnos olyan helyzet is fennállhat, amikor nem tudunk a sonkalében történő tárolással élni. Ha előre kiöntöttük vagy levessé alakítottuk a csodafolyadékot, kénytelenek leszünk szárazon a hűtőbe tenni a maradék sonkánkat.
A megvágott, egész húst csomagoljuk frissentartó fóliába, majd így helyezzük a hidegbe. Az alufólia használata nem ajánlott, mert könnyebben elszakad, így beengedi a szavatosságot lerövidítő levegőt, extrém esetekben pedig kellemetlen mellékízt is adhat a sonkának.
Azért is előnyösebb a frissentartó fólia használata, mert így nemcsak a sonkát védjük meg a környezet hamarabbi romlást okozó elemeitől, hanem a hűtőnk belsejét is megóvjuk a karakteres sonkaillattól.
Felvágott, felszeletelt sonka
Még egy fokkal nagyobb fejtörést okozhat, ha a húst nem egészben hagytuk, hanem az egészet (talán abban bízva, hogy mind elfogy majd) jó előre felszeleteltük vagy felvágtuk.
Ilyen esetben a legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha maradt sonkalevünk: a szeleteket vagy darabokat merítsük a sós folyadékba, így tegyük a hűtő mélyére a leghosszabb szavatosság érdekében.
Sonkalé nélkül a szeleteket kezeljük a felvágotthoz hasonlóan: helyezzük egy tálra, majd vonjuk be frissentartó fóliával. Kerüljük a nyitott tányérok, tálak, tálcák vagy műanyag ételhordó dobozok használatát, ugyanis ezekben tárolva a sonka túl sok levegőt kaphat.
A fent említett szavatossági problémákon kívül a levegővel való érintkezés azért is bajos, mert a sonka könnyen elszíneződhet, kiszáradhat az oxigén hatására. Hatványozottan igaz ez a szeleteknél, amelyek sokkal nagyobb felületen érintkeznek oxigénnel.
Mindegy, hogyan tároljuk a sonkát, fontos, hogy fogyasszuk el, használjuk fel vagy fagyasszuk le 2-3 napon belül. Mivel egy főtt húsételről van szó, bármilyen ügyesen és körültekintően tesszük a hűtőbe, nem tárolhatjuk örökké.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tippek húsvétra, hogy minden jól sikerüljön: