Így tárold a húsvéti sonkát biztonságosan, hogy több napig fogyasztható maradjon

Húsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.

A húsvéti sonka egy önmagában meglepően hosszú szavatossággal rendelkező élelmiszer: a húsárut a füstölés és a sózás teszi ilyen könnyen eltarthatóvá. Azonban a helyzet kicsit megváltozik, miután megfőztük és felvágtuk az ünnep impozáns főfogását. Ekkor már érdemes jobban odafigyelni a tárolásra, főleg akkor, ha a húsvéti sonka nagyobb darab és több napig szeretnénk élvezni ilyen-olyan formákban. Lássuk a tippeket!

Húsvéti sonkaszeletek tányéron, villával
Így tárold a húsvéti sonkát biztonságosan

Egész sonka sonkalében

A sonka főzőleve nem holmi egyszerű sós-füstös lé: kész csodaszer, konyhai nagyágyú, ami mind a tárolás során, mind utána hasznunkra válhat. Az egészben hagyott sonkát úgy tárolhatjuk a legbiztonságosabban, ha a főzésre használt fazékban, a lében, lefedve tesszük a hűtőbe.

Igaz ez a maradék sonkára is, amit még nem szeleteltünk/daraboltunk fel teljesen. Ne öntsük ki a levet egész addig, amíg az összes hús el nem fogy.

Sonkás tészta sütőben sütve

A legjobb családokban is megesik, hogy marad a húsvéti sonkából pár szelet. És míg hidegen is megehetnénk a húst, jobb, ha felhasználjuk különböző ízes ebédek készítéséhez. A ...

Maradékmentő sonkás-sajtos krokett

Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...

Sonkás-tormás kukoricasaláta

A hagyományos majonézes köret húsvéti kiegészítést kap ebben a receptben: a szósz tormától lesz pikáns, míg a kukoricasalátába apríthatunk egy keveset akár a húsvéti sonkából is.

Egész sonka lé nélkül

Persze sajnos olyan helyzet is fennállhat, amikor nem tudunk a sonkalében történő tárolással élni. Ha előre kiöntöttük vagy levessé alakítottuk a csodafolyadékot, kénytelenek leszünk szárazon a hűtőbe tenni a maradék sonkánkat.

A megvágott, egész húst csomagoljuk frissentartó fóliába, majd így helyezzük a hidegbe. Az alufólia használata nem ajánlott, mert könnyebben elszakad, így beengedi a szavatosságot lerövidítő levegőt, extrém esetekben pedig kellemetlen mellékízt is adhat a sonkának.

Azért is előnyösebb a frissentartó fólia használata, mert így nemcsak a sonkát védjük meg a környezet hamarabbi romlást okozó elemeitől, hanem a hűtőnk belsejét is megóvjuk a karakteres sonkaillattól.

Felvágott, felszeletelt sonka

Még egy fokkal nagyobb fejtörést okozhat, ha a húst nem egészben hagytuk, hanem az egészet (talán abban bízva, hogy mind elfogy majd) jó előre felszeleteltük vagy felvágtuk.

Ilyen esetben a legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha maradt sonkalevünk: a szeleteket vagy darabokat merítsük a sós folyadékba, így tegyük a hűtő mélyére a leghosszabb szavatosság érdekében.

Sonkalé nélkül a szeleteket kezeljük a felvágotthoz hasonlóan: helyezzük egy tálra, majd vonjuk be frissentartó fóliával. Kerüljük a nyitott tányérok, tálak, tálcák vagy műanyag ételhordó dobozok használatát, ugyanis ezekben tárolva a sonka túl sok levegőt kaphat.

A fent említett szavatossági problémákon kívül a levegővel való érintkezés azért is bajos, mert a sonka könnyen elszíneződhet, kiszáradhat az oxigén hatására. Hatványozottan igaz ez a szeleteknél, amelyek sokkal nagyobb felületen érintkeznek oxigénnel.

Mindegy, hogyan tároljuk a sonkát, fontos, hogy fogyasszuk el, használjuk fel vagy fagyasszuk le 2-3 napon belül. Mivel egy főtt húsételről van szó, bármilyen ügyesen és körültekintően tesszük a hűtőbe, nem tárolhatjuk örökké.

Tormás sonkatekercs almával

Húsvétkor nagyon sokszor kerül sonkatekercs az asztalra, viszont ahány ház, annyi töltelék kerül bele. Mi most egy könnyen összekeverhető, akár növényi krémsajtból és vegafölből is ...

Sonka Wellington

Ha szeretnétek csinos köntösbe öltöztetni a főtt sonkát, akkor picit süssétek meg mézes-mustáros mázzal bevonva, majd csomagoljuk leveles tésztába. Pofonegyszerű, de elegáns, na meg ...

Sonkakrém

Villámgyorsan elkészíthető sonkakrémet hoztunk nektek, ami remek módja a maradék felhasználásának, ha már sonkakómátok van. Ugyanakkor nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni, hiszen ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek húsvétra, hogy minden jól sikerüljön:

Legújabb receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...