A hússütés ötven árnyalata

A finom bélszín és a hátszín elkészítése ugyan nem ördöngösség, de némi odafigyelést igényel. Ízlésünktől függően a sütés különböző fokozatait alkalmazhatjuk.(X)

A legismertebbek közülük a medium, a rare vagy a welldone, de ennél több variáció is létezik.Lássuk, melyik kifejezés mit takar.

Steak borskéregben recept

A steakeknél a három legismertebben kívül még további fokozatokat is meg szoktak különböztetni. A sütési fokozatok neveit angolul, franciául és németül is megadjuk, valamint a sült hús jellemző tulajdonságait.

Kékre sütve: raw (ró), au bleu (o blö), blau – a kéreg alatt a hús élénkpiros, szinte nyers.

Véresen: rare (rer), saignant (szenyan), blutig (blútig) – a kéreg alatt még mindig élénkpiros a hús, rugalmas, nagyon lédús.

Angolosan, vagyis közepesen véresen: medium rare (médium rer),a nglaise (angléz), rosa (róza) – élénkpiros a hús, rugalmas, lédús.

Félangolosan, vagyis közepesen átsütötten: medium (médium), á point (ápoán), halbrosa (halb róza) – a külső, barna réteg a hús harmadáig jellemző, aztán a színe rózsaszín, rugalmassága csökken, de még szaftos.

Félig átsütötten: medium well (médium vel), á point bien (ápoán bien), halbdurh (halbdurh) – egységesen rózsaszínű a hús, kevésbé rugalmas, még szaftos.

Átsütötten: welldone (velldán), bien cuit (bien küi), durch (durh) – kevésbé rózsaszínű, nem rugalmas, de szaftos.

A sütési időt nehezebb meghatározni, mert függ a hús vastagságától, de az általános szabály, hogy ne vágjunk nagyon vékony szeleteket, és ne klopfoljunk, mert akkor rágós lesz. (Bélszínnél két-három centi, hátszínnél minimum másfél.) Kiindulópont lehet, hogy egy tíz dekagrammos, mediumra sütött szeletnél a sütési idő körülbelül négy-négy perc oldalanként. (Ha jócskán vastagabbak a szeletek, a serpenyőben a külső réteg megéghet, ezért előmelegített sütőbe téve folytathatjuk a készre sütést.)

Célszerű öntöttvas edényt használni a sütéshez, ebben egyenletes a hőeloszlás. Ha bordázott az alja, szép mintás lesz a szelet, különösen, ha időnként rányomjuk. (Beleszúrni nem szabad.) Kevés, jól felhevített zsiradékban gyönyörű kéreg képződik a hússzeleten, mely „fogva tartja” az ízeket. (X)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!