Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem találod ki, mit termesztenek ezeken a háztetőkön!

Sokan nem gondolnánk, hogy a világ legnagyobb városainak egyikében évente 36 tonna zöldség terem meg a tetőkön. Pedig igaz, és ez mindenkinek nagyon jó. 
A Földön először New York felhőkarcolóinak tetején alakítottak ki tetőkerteket még a századforduló környékén, egy amerikai zenész ugyanis nagyon hiányolta, hogy a magas épületek tetején alig látni vagy érezni valamit a természet kincseiből.
A Nagy Alma betondzsungelének közepén az elmúlt időszakban egyre többen alakítanak ki olyan kerteket, amelyek nem csak közelebb hozzák a nagyvárosiakhoz a természetet, de még zöldségtermesztésre is lehetőséget kínálnak. 
A tetőkertek ma már olyan népszerűségnek örvendenek, hogy nem csak a lelkes lakók, de jó pár étterem is ezeken a helyeken teremti elő a felhasznált zöldségeket. Jelenleg egy 20 fős teljes munkaidős és 60 szezonális dolgozónak köszönhetőin New York épületeinek tetején évente több, mint 36 tonna zöldséget állítanak elő – írja a Sokszínű vidék
 
A város tetején kialakított kertekben mindennek megvan a maga helye és funkciója. Míg a megtermelt zöldségek fele az éttermekbe megy, a fennmaradó, arra alkalmas hulladékot pedig komposztálják. A kertek a szennyvíz felhalmozódását is meggátolják, a termőtalajok ugyanis évente több millió liter csapadékot képesek felszívni, New Yorkban pedig régi probléma, hogy nagy esőzés esetén a rengeteg víz elárasztja a vízkezelő létesítményeket. Míg télen az épületek hűtéséhez szükséges energiamennyiséget csökkentik a kertek, addig nyáron a zöld tetők valamivel hűvösebbé teszik a várost. 
 
 
Az első tetőtéri kertet Brooklynban alakították ki még 2010-ben, azóta még két tetőkertet, és 40 méhkaptárt alakítottak ki a város különböző pontjain. A mutatós és praktikus kertekben iskolásokat tanítanak, kurzusokat, jógaórákat és esküvőket is tartanak. 
 
És hogy miért jó ez a város lakosainak? A világ egyik legnyüzsgőbb városa egyre tudatosabb és zöldebb lesz, ez pedig hosszú távon mindenkinek csak a javára válhat. 
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!