Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a lakás egyik legszennyezettebb pontja - te rendszeresen tisztítod?

Szemetest tisztítani korántsem leányálom. Már kivinni se szeretjük, nemhogy kimosni! Pedig ez az egyik legfontosabb pontja a lakásnak, amit rendszeresen takarítanunk kellene.

Itt a nyár, kánikulában pedig a baktériumok is boldogok. Ha elfelejtjük kiüríteni a konyhai szemetesünket, ami szerves hulladékot is tartalmaz, egyetlen éjszaka alatt a baktériumok akár meghatszázszorozódhatnak (!) a hőségben, különösen, hogy éjszakára sem hűl már le túlságosan a levegő. Ha pedig nem figyelünk, akkor a kellemetlen szagok biztosan figyelmeztetnek majd az ez elfelejtett szemetesre.

Így tarts tisztaságot a konyhádban!

Töröld át fertőtlenítő kendővel a kuka tetejét, legalább hetente egyszer! Akármennyire is figyelsz, valamennyi ételmaradék biztosan kerül rá, így jobb mindig tisztán tartani!
Válassz pedálos kukát, így hozzáérned sem kell a szemeteshez, garantáltan nem viszel át szennyeződést a kezedre azzal, hogy felnyitod a kuka tetejét!

Vegyél minél nagyobb szeméttárolót!

Kénytelen leszel hetente egyszer lemosni a kukát, mert csak így tarthatod mindig higiénikusan, különösen, ha gyakran főzöl.

Ha nagy a baj, húzz gumikesztyűt, és nagyon alaposan mosd át fertőtlenítős forró vízzel a szemetesedényt. Sose töltsd túl a szemetest, mert ha kiömlik belőle a hulladék, még kellemetlenebb, maszatolósabb lesz kitakarítani.

Ha alaposabb takarításra van szükség, a felhalmozódott szennyeződést inkább a kertben távolítsd el a kukából például slaggal, ennek híján a fürdőszobában tudod ezt a legpraktikusabban megoldani. 

A fertőtlenítős lemosást kombináld egy kefés súrolással, alaposan tisztítsd meg a szemetes belsejét, és hagyd ázni a vegyszerben legalább fél óráig.
Ideális esetben a szabad levegőn, a napon jó megszárítani a szemetest miután kitakarítottad azt, a hő ugyanis segít megszabadulni a penészmaradványoktól.

Ez is érdekelhet!

Mutatunk 6 trükköt, amivel élvezetesebb lesz a mosogatás – vagy legalábbis biztosan könnyebb

Természetesen a rendszeresen karbantartott szemetesnek nincs szüksége heti átmosásra, ha a szemeteszacskót mindig idejében kiviszed, akkor a fertőtlenítős áttörlés éppen elegendő. A szagok megelőzésére érdemes szódabikarbónát szórni a tároló aljára, ezzel elkerülheted a kellemetlen illatokat.

Érdemes megfontolni a komposztálás bevezetését is! Kevesebb szag, újrahasznosuló hulladék, és a jól végzett munka öröme is a tiéd!

Ezeket olvastad már?

via GoodHouseKeeping

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!