Hogyan vásárolj párizsit? Adalékanyagok, amiket jobb kerülni

Jó párizsit nem könnyű találni, de ha elolvassuk az összetevőket, könnyebb lesz választani is.

A párizsi sokak nosztalgikus, bűnös, gyakran szégyellt kedvence, amivel még ha nem is szeretné etetni az ember a gyerekét, mégis belecsúszik egyszer-egyszer, onnan pedig már nincs visszaút. A kérdés, lehet-e jól választani párizsit a boltban, létezik-e olyan verzió, amiben semmilyen káros anyag nincs, és hogyan állapítsuk meg, hogy az a jó választás?

Nem minden 'E' rossz

A köztudatban él az a hit, miszerint minden, a termék összetevőiben szereplő E-szám rossz, ez azonban ebben a formában nem igaz, hiszen sok olyan E-szám is létezik, ami természetes eredetű, növényi vagy állati anyag, például színezék.

Stabilizátor: a szükséges rossz?

Ahhoz, hogy egy termék eltartható legyen, mindenképp szükség van adalékanyagokra. A legtöbb élelmiszernek egy idő után megváltozik az íze, színe, állaga, hosszabb idővel pedig penészgombák, baktériumok támadhatják meg, esetleg erjedő folyamatok indulhatnak el bennük. Ezeket igyekeznek megakadályozni a stabilizátorok, ízfokozók, színezékek, antioxidánsok, tartósítószerek és a többiek.

Sok víz

A párizsira ez különösen igaz, hiszen egy olyan hústermék, amely húspépből és vízből, valamint szalonnából áll - mármint eredetileg. A Magyar Élelmiszerkönyv meglehetősen megengedő, és már párizsinak nevezi azt is, amelynek 51%-ot meghaladó a hústartalma. Sok esetben a termék fele nem hús, ezt a töltelékmasszát pedig sok vízzel és szójával tudják csak pótolni. Ahhoz pedig, hogy a szója-víz keveréket hússzínűre, húsízűre és állagúra változtassák, sok adalékanyagra van szükség.

Mennyi benne ahús?

Az első lépés tehát egy finom párizsi kiválasztásakor az, hogy megnézzük, mennyi hús van benne. Minél magasabb, annál jobb, 60 százalék körül már jobbféle termékről beszélünk. Gyakran utal a magas hústartalomra a név: a “békebeli” vagy a “nosztalgia” jelszavak, továbbá a “prémium” és a “kiváló” jelzők jót jelentenek, ilyeneket csak a magas hústartalmú termékek használhatnak, de érdemes továbbolvasni a csomagolást.

A legjobb párizsi nem tartalmaz mást, csak húst, vizet, szalonnát és antioxidánsokat - ezek fokozzák a termék eltarthatóságát, megvédik az oxidációs folyamatoktól, az egészségünkre pedig ártalmatlanok.

Finom párizsiból viszont ilyen finomságokat készíthetsz:

Kerülendő szavak, kódok

Különös mértékben kerülendő a nátrium-nitrit nevű tartósítószer (E250), amely nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet, érdemes kerülni az olyasmit, amiben található, de aggályok merülhetnek fel a párizsikban használt stabilizátorral, a difoszfátokkal (E450) kapcsolatban is, de ezeket még nem bizonyították. Általában használnak a párizsikhez nátrium-glutamát nevű adalékanyagot is (E621), amely egy ízfokozó, és általában nagyon rossz a híre, annak ellenére, hogy egyetlen egészségre káros hatását sem bizonyították. Persze ha iszonyatosan sokat eszünk belőle, akkor ez sem tesz jót, de ez szinte mindenre érvényes.

Kevés, jó minőségű párizsitól tehát semmi bajunk nem lesz, de mindig böngésszük át az összetevők listáját.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!