Így rakd el a paradicsomot télire - ezt az ötletet imádni fogod!

Itt a rengeteg paradicsom, de hogyan rakd el télire, hogy a leginkább hasznát vedd majd a főzéskor? Mutatjuk a paradicsompüré elkészítésének módját!

Valljuk be, a szabadföldi paradicsom a nyár igazi ajándéka (oké, még akad néhány). A piros, gömbölyű szemek, amik annyi ízt rejtenek, datolya- vagy szilvaparadicsom a piacok kis óriási rekeszeiben - isteni finom lecsóba, kenyér mellé, befőzni, vagy csak akár önmagában is. A gyönyörű paradicsomokat a télbe is át lehet menekíteni, persze ebben a hőségben a legkevésbé vonzó tevékenység sütőt, tűzhelyet beindítani. Ha mégis ráveszed magad, a paradicsompüré megédesíti a mindennapjaidat majd ősszel és télen. Tapasztalat, jó, ha a nyári hónapokra is számolsz pár üvegnyit!

A paradicsompüré nem egyenlő a paradicsomszósszal, igazából tök más: a püré (passata) valójában kevés bazsalikom és némi citrom előállításával készül, utóbbi a savas ízért, és a tartósításért is felel. Megfelelően elkészítve sokáig eláll, és a sok-sok paradicsomból a téli hónapokban szuper ételeket készítesz majd!

Osztályozd, és szerezd be a paradicsomokat!

Persze a paradicsom beszerzése nagy feladat, nézz körbe ismerősöknél, akiknek van kertjük, és tudod, hogy sok termett náluk, vagy irány a piac, és fordulj a kevésbé szép, sokszor akciósan árult termések felé - a kevésbé szép, de ugyanolyan jó árut olcsóbban kaparinthatod meg. Érdemes, de persze nem kötelező nagy mennyiséggel számolni 10-11 kiló paradicsomból már 3 liter tömény paradicsompürét tudsz eltenni. Porciózhatod majd literes, félliteres üvegekbe is.

Rövid forralás következik

A megmosott, megtisztított paradicsomokat annyi vízben kezdd el főzni, ami éppen ellepi őket olyan fazékban, ahol szépen, egyenletesen elférnek. Minden adaghoz Jöhet 3 evőkanál só, és 20-30 forralás után leveheted őket a tűzről.

Receptajánló:

Püréből passata lesz

Hagyd megszáradni és kihűlni a felfőtt paradicsomokat, így sokkal könnyebb lesz velük dolgozni. Most jön a nagy meló, ugyanis paradicsompasszírozón kell átnyomnod őket, de egy jó eszközzel ez is sokkal könnyebb lesz. Elméletileg egy masszív szűrőn is lehetséges átnyomni a paradicsomokat, de ez jó nagy kitartást és izommunkát igényel, a nagy hőségben, forró konyhában nem biztos, hogy ehhez lesz kedved.

Fertőtlenítés és forralás

Az üvegeket, melyekbe a passata kerül majd, most kell fertőtlenítened, előkészítened a porciózásra. A dunsztolást ajánlott komolyan venni, ne felejtsd alaposan elmosni előtte a kis üvegedényeket. A pürét egy fazékban kezd el alacsony hőfokon forralni, majd hozzáadagolni a citrom levét - forráspont után lehúzhatod a tűzről, készen áll az üvegekbe kerülésre.

Töltés

A dunsztból hőálló kesztyűben vedd ki az üvegeket, egyszerre csak egyet, az üvegbe szórj kevés bazsalikomot, és merőkanállal porciózz rá annyi paradicsompürét, amennyivel még nem lesz teljesen tele az üveg. A tökéletesen előkészített üvegek kulcsfontosságúak, máskülönben baktériumok szaporodhatnak el az isteni paradicsompürédben, és oda a munkád. Ne spórolj a forró vízben fertőtlenítésen!

via FoodandWine

Címlapkép: unsplash.com

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...