Kaszinótojástól a pástétomig – 7 hely, amelyre bátran rábízhatjuk az ünnepi előételeket

Túlzás nélkül napokat el lehet bíbelődni a munkálatokkal, ha minél többféle finomságot szeretnénk varázsolni előételként a karácsonyi asztalra. Márpedig a májpástétomoknak, kaszinótojásnak, franciasalátának, roládoknak nagy hagyománya van itthon, a tradíciókat pedig fel is frissíthetjük új ínyenc ízekkel. 7 helyet ajánlunk 2023, ahonnan érdemes hideg ízelítőt választanunk az ünnepekre.

  • „Varázslat” és „Csillogás” a Szuterén Gasztrotérben

A XI. kerület nem a nyüzsgő kávéházi-éttermi életéről híres, a Szuterén azonban megéri az utat Pest kertvárosába. Ne csodálkozzunk, ha megérkezünk, egy kertes családi ház a helyszín, ahol egy kedves pár fogad. A kevés fennmaradt hazai lakásétterem egyike a Szuterén, ahová egészen egyedi hangulatú vacsoraesteket szerveznek: zene, színház, irodalom találkozik a gasztronómiával. Minden ünnepre helyes gourmet csomagokkal készülnek, az idei karácsonyi csomagokba pedig olyan finomságok kerülnek, mint a birsalmás kacsarilette, a szilvás céklachutney, a pisztáciás pástétom füstölt hússal, aszaltparadicsomos diópesztó vagy a gyümölcskenyér. A Varázslat a kisebb csomag, a Csillogásba már eggnog (tojáslikőr) és bor is kerül. Ajándéknak is kiváló!

Szuterén Gasztrotér / forrás

Szuterén Gasztrotér

Budapest XV. kerület, Bezsilla Nándor u. 29.

  • Csak stílusosan a Marthe Gasztroműhelyből

A tatai Marthe nem egy étterem, hanem ínyencműhely és macaronbázis. Stílusosan tálalt édes és sós finomságaikkal nem csak cégeket szolgálnak ki, mi is rendelhetünk tőlük az ünnepekre: háromféle hidegtál közül választhatunk. A Klasszikus, Gourmet és Prémium nevű összeállítások olyan választékos falatoznivalókat rejtenek, mint a bélszín carpaccio, a garnélás sajtkrémmel töltött tojás, a füstölt lazac kapros túróval, de szavazhatunk a hagyományos, közérthető vonalra a fasírtgolyókkal vagy baconbe tekert csirkével. Kiszállítást is vállalnak.

Marthe Gasztroműhely / forrás

Marthe Gasztroműhely

Tata, Tavasz u. 114.

  • Karácsonyi bőségtál a soproni Erhardttól

A soproni Erhardtban működik az ország egyik megbízhatóan kiválóan teljesítő kovászos pékműhelye, az éttermet pedig jóval régebb óta ismerik és szeretik a határközeli településen. A bőséges karácsonyi hidegtálhoz vétek nem Erhardt-kenyeret beszerezni, és az ünnepeket füstölt-főtt marhanyelvvel, kolbászhúsos sertésszűz-roláddal vagy old school kaszinótojással és tormakrémmel töltött sonkatekerccsel bedurrantani. A húsos-tojásos hideg fogások mellé köretként zöldségek és gyümölcsök is kerülnek az Erhardt-tálra.

Erhardt Étterem és Panzió / forrás

Erhardt Étterem és Panzió

Sopron, Balfi út 10.

  • Káptalantóti télen is menő: finomságok Kinga Kamrájából

A káptalantóti Kővári Kecskefarm éléskamrája előttünk is nyitva áll. A kecskesajtkészítéssel és mangalicahús-feldolgozással foglalkozó tanyán kézműves élelmiszerek sora készül, ezekből pedig ínyenccsomagok karácsonyra. Sajttálak és hústál, Kamra ízelítő és a Kamra legjava csomag rejti a harapnivalókat a kecskekolbásztól a kézműves parenyicasajton át a 6 hónapon át érlelt tehénsajtig. Ha nem utaznánk a beszerzés kedvéért Káptalantótiig, öt budapesti átadóhelyen van kiszállítás advent három soron következő csütörtökén.

Kinga Kamrája / forrás

Kinga Kamrája

Káptalantóti, Kővári Kecskefarm Hrsz.:, 0271 2

  • Ehető karácsonyfa a Secret Garden Bistróból

Ha Borsodban élnénk, biztosan elgondolkodnánk az alsózsolcai Secret Garden Bistro falatozni való karácsonyfáján. Bizony, ennek a fának a díszei ehetők, mégpedig előételként tökéletes harapnivaló, együtt eszegethetjük le a karácsonyfai ágairól a sós ízelítőket. Ha a Secret Gardennek szavaztunk bizalmat, négyféle ünnepi tál közül is választhatunk (egy közülük vegetáriánus). A helyes kis borsodi ételbárban tucatnyi finomságból állítják össze a tálakat, és olyan nem közhelyes fogások közül válogathatunk, mint a haltepertő, a kulimász szósz vagy a vasi és cigánypecsenye.

Secret Garden Bistro / forrás

Secret Garden Bistro

Alsózsolca, Ilona út 7.

  • Tatár bifsztek és pazar bőségtál a Colorado Steakhouse-ból

Irány Colorado – szól az étterem neve, mi pedig azt mondjuk, hogy irány Nyíregyháza. A ‘90-es években divatba jött vadnyugati stílus megvetette a lábát Nyíregyen, a Colorado éttermet pedig szereti a környék. Itt naná, hogy karácsonykor is kínálnak BBQ tálat és sajttortát, de az amerikai kedvencek mellett a magyar hagyományoknak is adóznak. Előételként tatár bifszteket és hidegtálat is kérhetünk, amin nem kevesebb mint 15-féle fogás sorjázik a jércemellsalátától a tormakrémmel töltött sonka-sajttekercsen és Stefánia-vagdalton át a göcsei csirketekercsig. Főételnek is bőséges!

Colorado Steakhouse / forrás

Colorado Steakhouse

Nyíregyháza, Blaha Lujza stny. 4-6.

  • Kocsonya, ecetes hal és libamájjal töltött tojás a Tornácosból

A Fertő-tavat megkerülő bicikliút és a Fertő-Hanság Nemzeti Park szomszédságában található Tornácos Hotel étterme a Fertő-tó környékének legjobbja. Ha az ő hidegtálukra szavazunk, akár egy frissítő téli kirándulással is egybeköthetjük a látogatást (személyes átvétel december 22-én vagy 23-án). Nem fukarkodtak a karácsonyi slágerekkel: a kötelező felvonások mellett olyan kedvenceket vihetünk tőlük, mint a tatár bifsztek, kocsonya, ecetes hal, hideg libamáj zsírjában hagymalekvárral, libamájjal töltött tojás, lazacpástétom vagy a nosztalgikus sonkatekercs. És ez még nem a teljes kínálat!

Tornácos Étterem - Hegykő / forrás

Tornácos Étterem

Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Colorado Steakhouse

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...