Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál – 6 Michelin-csillagos élmény Magyarországon

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Egyedi és különleges karácsonyi ajándék egy Michelin-csillagos élménnyel meglepni a kedvesünket vagy valamelyik más szerettünket. Élmény adni egyébként is menő: nem csak újabb tárgy, amit rakosgatunk otthon, hanem közösen töltött, minőségi idő. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy Michelin-csillagos étteremben egy egész csapat dolgozik azon koncentráltan, hogy ne csak egy étkezést költsünk el nálunk, hanem vissza akarjuk térni később is hozzájuk.

Cikkünkben a degusztációs, más néven kóstolómenük árát tüntettük fel. Ezek fix, előre megkomponált ételsorok a Michelin-csillagos éttermekben, amelyek öt, nyolc, tíz vagy akár még több kisebb fogásból állnak össze. Az italokat kérhetjük külön itallapról is, vagy szintén előre meghatározott bor- vagy juice-párosításokkal is, amelyeknek külön árazásuk van.

  • A Michelin-csillagosok Matuzsáleme Magyarországon: Costes

Jóformán még azt sem tudtuk itthon, mit jelent az a Michelin-csillag, amikor Gerendai Károly ambícióktól fűtve 2008-ban megnyitotta a Ráday utcai Costest, és 2010-ben óriási meglepetésre megérkezett Magyarországra az első Michelin-csillag. A többi immár gasztrotörténelem. A közelmúltban pedig fontos változás történt az étterem életében:

a Costes-csoportnál dolgozó Rácz Jenő új szerepben tűnt fel, úgynevezett séfpatron lett a Costesben, ezzel egyben az étterem résztulajdonosa is lett. Az étterem mindennapjait a head chef pozícióban egy ifjú tehetség, Koppány Levente tölti be. A Costes él és virul 2023-ban is.

Costes / forrás

A degusztációs menü ára: 51.990 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)

Costes Restaurant
Budapest IX. kerület, Ráday u. 4.

  • Rácz Jenő örömkonyhája: Rumour

A Rumour by Rácz Jenő a sztárséf étteremálmának megvalósulása. Az utcafront nélküli, vörös függöny mögé rejtett helyiségben a vendégek félkörívben ülnek egy magas asztalnál, aznap estére egyfajta kis laza közösséget alkotva egy vacsora erejéig. A székekről rálátni a látványkonyha működésére, és “látványkiszolgálás” is zajlik az étteremben, sok kulináris geggel és meglepetéssel, az elejétől a végéig tartó játékkal a látvánnyal, ízekkel és textúrákkal. Minden mozdulat előre megkomponált, de még a zenei lejátszólista is Rácz Jenő ízlését dicséri.

Rumour / forrás

6 fogásos Rumour Pre-Theatre menü 17:15-től 19:30-ig: 39.900 Ft

11 fogásos Rumour Menü 20:00-tól: 59.900 Ft

Rumour by Rácz Jenő 

Budapest V. kerület, Petőfi tér 3-5.

  • Sárközi Ákos csillaga: Borkonyha

A Sas utcai Borkonyha több szempontból is különutas a hazai Michelin-csillagosok mezőnyében. Magyarország leglazább, legkötetlenebb hangvételű csillagos éttermében járunk, amit hűen jelez, hogy à la carte kínálatból is választhatunk – mégpedig kifejezetten barátságos áron. A Borkonyha mindig is jól egyensúlyozott a kreatív gourmet konyhák és a bisztró stílus között. Ez nem a fehér cérnakesztyűben csipeszelt fogások világa, habár a kísérletezőkedv és játékosság mindig is a Borkonyha sajátja volt.

Borkonyha / forrás

A legalacsonyabb árú leves-főétel-desszert ára (ital és szervízdíj nélkül): 17.350 Ft

Degusztációs menü ára (italsor és szervízdíj nélkül): 43.000 Ft

Borkonyha

Budapest V. kerület, Sas u 3.

  • Esztergom büszkesége: 42

Esztergomot eddig nem emlegethettük a kulináris forrópontok között Magyarországon, de Barna Ádám séf és csapata megszerezte a Michelin-csillagot a 42-ben, ezzel megszületett az első egy Michelin-csillagos étterem egy vidéki magyar városban. Barna Ádám az ország másik csücskéből, Békés megyéből indulva csinált karriert először Ausztriában, aztán a budapesti St. Andreában, míg végül Esztergomba tette át székhelyét, ahol Varga Sándor világjáró foodie-val és étteremtulajdonossal közösen álmodták meg a 42-t, ahol a Hagyomány és inspiráció menü maga Barna Ádám gasztronómiai hitvallása. Egyszerre ismerős és messzire kalandozó ízek, amiért önagában érdemes elutaznunk Esztergomba.

42 / forrás

A degusztációs menü ára: 55.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)

42 Restaurant

Esztergom, Széchenyi tér 23.

  • Szulló Szabina és Széll Tamás kézjegyével: Stand

Hazánk ikonikus séfpárosa a Krisztinavárosban kínálja a hétköznapi(bb) kedvenceket a Stand25-ben, a pesti Standban pedig a high-end menüt. A mindenkori legsikeresebb Bocuse d’Or-versenyőnk, az Európa-bajnok Széll Tamás és Szulló Szabina immár évtizedek óta alkotnak közösen, a két Michelin-csillag pedig a legmagasabb nemzetközi elismerés, amit hazai étterem eleddig ki tudott vívni magának. A “nagy Standba” elmenni önmagában egy ünnep: a legtisztább alapanyagokból a legmagasabb nívón kivitelezett ételek ünnepe. Hivatalosan 8 fogás, de ennél sokkal több ételt szolgálnak fel az üdvözlő- és búcsúzófalatokkal együtt. Gondolnak a vegetariánusokra is!

Stand / forrás

A degusztációs menü ára: 74.900 Ft (italsor és szervízdíj nélkül)

Stand Restaurant
Budapest VI. kerület, Székely Mihály u. 2.

  • Pesti István csúcskonyhája Tatán: Platán Gourmet

Minden optimizmusunkkal sem mertük tavalyig azt gondolni, hogy épphogy megveti a francia Michelin-kalauz a lábát Magyarországon, azonnal kioszt 2 Michelin-csillagot vidéken is. Ez a kisebb csodaszámba menő eredmény megszületett, amivel a tatai Platán Gourmet immár hivatalosan is megkapta azt a minősítést, ami a foodie-k körében eddig is egyértelmű volt Magyarországon. Pesti István menüjén, ha azt olvassuk, hogy vaj és kenyér vagy “krumplis tészta”, egészen biztosak lehetünk benne, hogy egy sosem látott-kóstolt extra fogás érkezik az asztalunkra.

Platán / forrás

A degusztációs menü ára:

A Flavours and Senses teremben 79.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)

A Chef’s Table teremben: 87.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)

Platán Gourmet

Tata, Kastély tér 6.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: 42

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.