Házi ropogtatnivalók

Valljuk be töredelmesen: a legtöbbünk imád este hazaérve, munka után elheveredni a kanapén egy jó film előtt – egy finom vacsora után.

Dukál egy pohár finom bor is az így megteremtett hangulathoz és akármennyire is megettük már az esti betevőt, bizony könnyen elcsábulunk valamilyen nassolnivalóra… miért ne lehetne akkor már egészségesebb a bolti kínálathoz képest. Első körben biztosan a hagyományos burgonyachips jut eszedbe, tény, ha magunk készítjük, bármilyen fűszerrel ízesíthetjük és az ízfokozók is kimaradnak a nasimenüből. Első látásra és elgondolásra talán furcsának tűnhet, de ne hagyjuk ki számításainkból a tél bevált zöldségeit: cékla, répa, zeller, csicsóka mind felhasználhatóak chipsek formájában! Csak elsőre tűnik elvetéltnek az ötlet, főleg, hogy a finnyásabbak és a zöldségekkel hadiviszonyt ápoló családtagjaink, barátaink is megkedvelik majd az így készült ropogtatnivalókat. Krumplihámozóval vágjuk a zöldségeket hajszélvékony szeletekre, mossuk meg őket, majd csöpögtessük le.

Finom falatok a sípályák mellől >>

Mehetnek a tepsibe, némi olívaolajjal locsoljuk vagy szórófejes flakonnal terítsük szét rajtuk a zsiradékot. Így rengeteg fölösleges kalóriától megkíméljük magunkat – ellentétben azzal, ha a tűzhelyen bő, forró olajban sütnénk. Ott van még a nachos esete, amit előszeretettel dobunk egymás után a szánkba: tortillalapokból összevagdosva házilag is megsüthetjük, a salsa pedig akkor a legjobb, ha valódi alapanyagokból készül. Létezik ugyan egy-két jó minőségű késztermék is belőle, járjunk nyitott szemmel, az otthon előállítottat semmi sem helyettesítheti. Konzerv paradicsomokkal és friss fűszernövényekkel is próbálkozhatunk, de akár tejfölös-joghurtos mártogatósokat is keverhetünk.

Süss otthon kenyeret! >>

További chipsekért kattints ide >>

5 vacsora téli mélabú ellen >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.