Házi ropogtatnivalók

Valljuk be töredelmesen: a legtöbbünk imád este hazaérve, munka után elheveredni a kanapén egy jó film előtt – egy finom vacsora után.

Dukál egy pohár finom bor is az így megteremtett hangulathoz és akármennyire is megettük már az esti betevőt, bizony könnyen elcsábulunk valamilyen nassolnivalóra… miért ne lehetne akkor már egészségesebb a bolti kínálathoz képest. Első körben biztosan a hagyományos burgonyachips jut eszedbe, tény, ha magunk készítjük, bármilyen fűszerrel ízesíthetjük és az ízfokozók is kimaradnak a nasimenüből. Első látásra és elgondolásra talán furcsának tűnhet, de ne hagyjuk ki számításainkból a tél bevált zöldségeit: cékla, répa, zeller, csicsóka mind felhasználhatóak chipsek formájában! Csak elsőre tűnik elvetéltnek az ötlet, főleg, hogy a finnyásabbak és a zöldségekkel hadiviszonyt ápoló családtagjaink, barátaink is megkedvelik majd az így készült ropogtatnivalókat. Krumplihámozóval vágjuk a zöldségeket hajszélvékony szeletekre, mossuk meg őket, majd csöpögtessük le.

Finom falatok a sípályák mellől >>

Mehetnek a tepsibe, némi olívaolajjal locsoljuk vagy szórófejes flakonnal terítsük szét rajtuk a zsiradékot. Így rengeteg fölösleges kalóriától megkíméljük magunkat – ellentétben azzal, ha a tűzhelyen bő, forró olajban sütnénk. Ott van még a nachos esete, amit előszeretettel dobunk egymás után a szánkba: tortillalapokból összevagdosva házilag is megsüthetjük, a salsa pedig akkor a legjobb, ha valódi alapanyagokból készül. Létezik ugyan egy-két jó minőségű késztermék is belőle, járjunk nyitott szemmel, az otthon előállítottat semmi sem helyettesítheti. Konzerv paradicsomokkal és friss fűszernövényekkel is próbálkozhatunk, de akár tejfölös-joghurtos mártogatósokat is keverhetünk.

Süss otthon kenyeret! >>

További chipsekért kattints ide >>

5 vacsora téli mélabú ellen >>

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek