A tökéletes pizzatészta a jó pizza lelke – így készítsd el otthon

A pizza egyik, sőt, talán a legfontosabb eleme, hogy kiváló, roppanós és ízletes tésztából készüljön. Mutatjuk a tutit!

Legyünk őszinték, van olyan ember, aki nem szereti a pizzát? Biztosan akad, de én például nem ismerek ilyet. Gyors, mennyeien sajtos, vega és húsos formában is elkészíthető, ráadásul annyi formában variálható, hogy képtelenség megunni. Otthon is biztosan sokan kísérleteznek vele a konyhában, ráadásul mindenki esküszik az ő verziójára, hogy az a legfinomabb. A The Kitchn.com szerzője, Josh Rink most megosztotta, szerinte mi a tökéletes tészta alapja, most pedig mi is bemutatjuk nektek lépésről lépésre, hogy az is bátran belevágjon, aki még nem találta meg a legütősebb verziót. Ebben nehezen lehet csalódni. Nézzük!

A házi nassolnivaló alapanyagai a következők:

  • 2,5-3 dllangyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 7 g száraz élesztő
  • 500 gramm pizzaliszt (00-ás)
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom, oregánó és majoránna
  • 1/3 csésze növényivagy olívaolaj

Ebből a mennyiségből két nagyobb pizza készíthető.

Legyen szó hajtott vagy calzone változatról, töltött szélű pizzáról vagy a klasszikus olasz, vékony tésztás verzióról, ebből a tésztából mind kiváló lesz.

1. Készítsd elő!

Öntsd egy kis tálba a langyos vizet és az 1 teáskanál cukrot, majd keverd el az instant élesztővel. 5-10 perc után felfut, és hab képződik a folyadék tetején. Ezt feltétlenül el kell érnünk, ahhoz, hogy később szellős, párnás állaga legyen a tésztánknak. Ha nem szeretnél cukrot használni, akkor mézzel és agavésziruppal is helyettesítheted, csak a mennyiségre figyelj.

2. Gyúrd!

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a fennmaradó cukrot és a szárított fűszernövényeket, amíg szépen összeáll, majd alakíts egy kis lyukat a közepén, és öntsd bele az élesztős keveréket, valamint az olajat. Egy fakanál kezdetben a segítségedre lesz, utána viszont a kezeddel gyúrd, addig, míg sima tésztamasszát nem kapsz. Lisztezheted egy picit, ha túl ragacsosnak érzed, de ne vidd túlzásba. A pizzaliszttől selymesebb textúrájú állagot érsz majd el, de ha rusztikusabb pizzára vágysz, keverheted teljes kiőrlésű liszttel is az alapot.

via GIPHY

3. Pörgesd!

A puha tésztát forgasd rá egy lisztezett nyújtófelületre, és addig gyúrd, amíg teljesen sima, és főként rugalmas nem lesz. Ezen a ponton már nem lehet ragacsos. Kb. 6-8 percig pörgetheted és dobálhatod, mint egy profi, de az is bőven elegendő, ha gyorsan mozgatod, az a lényeg, hogy nyújtogasd.

4. Jöhet a pihi!

Helyezd a már megdagasztott tésztát egy nagy tálba, ahol bőven elfér, majd pihentesd meleg helyen 30 percig. Itt jön egy újabb fontos trükk: amikor ezzel végeztél, tedd az egészet egy teljes estére hűtőszekrénybe, alaposan lefedve. Így nem fog úgy kiszáradni, és még az ízek is jobban működésbe lépnek majd a sütés során!

via GIPHY

5. Használd!

Vedd ki a hűtőből a tésztát, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten felengedhessen. Oszd két részre, és enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki, majd mehet rá bármelyik feltét és megoldás, engedd szabadjára a kreativitásod!

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...