Ezek az ételek okozhatnak a leggyakrabban hasmenést

A kávéról és a gyorskajáról tudja az ember, hogy meghajthatja a bélműködést, de az már kevésbé ismert tény, hogy egyes zöldségek is okozhatnak gyomorproblémákat.

Nem beszélünk róla gyakran, mert társadalmi szinten a tabutémák közé tartozik, de a hasmenés igenis gyakori jelenség étkezések után. Rengeteg minden állhat a hátterében: megromlott étel, intolerancia, allergia, vagy valamilyen emésztőrendszeri betegség, de az is lehet, hogy egyes ételekre egyszerűen rosszabbul reagál a bélrendszerünk. Ha biztos vagy benne, hogy nem valamilyen betegség okozza a gyakori hasmenést, akkor érdemes elkezdeni az alábbi ételek és italok kiiktatását, mert ezek könnyen ingerelhetik a bélműködésedet.

Ezek az ételek okozhatnak a leggyakrabban hasmenést

Mesterséges édesítők

A mesterséges édesítővel készülő ételek és italok hashajtó hatással is bírhatnak, az aszpartám, szukralóz és szorbit megindíthatják a bélműködést, és hasmenést és puffadást okozhatnak.

Minden azon múlik, hogy a szervezet hogyan bontja le ezeket a bélrendszerben – ha te a kevésbé szerencsések közé tartozol, nálad ezek a folyamatok nem a leghatékonyabbak.

Alkohol

Ha egy kicsit felöntesz a garatra, másnap biztosan nem csodálkozol, ha gyakrabban mész vécére – ez egy természetes következménye az alkoholfogyasztásnak, hiszen az alkohol maga felgyorsítja az emésztést, és irritálja a bélrendszert. Ezen kívül képes beleszólni abba is, hogy a szervezet hogyan szívja fel a vizet, ez az oka annak, hogy a széklet állaga is más másnaposan.

Búza, rozs és árpa

A valódi gluténérzékenység elég ritka, de még azoknál is jelentkezhet felgyorsult bélműködés és puffadás, akik csak egy kicsit érzékenyebbek erre a búzafélékben megtalálható fehérjére.

Érdemes megfigyelni, hogy gyakrabban jársz-e vécére, miután kenyeret vagy tésztát ettél, és ha igen, milyen súlyos a helyzet – ha annyira nem, akkor lehet, hogy csak nem dolgozza fel túl hatékonyan a szervezeted, ha viszont nagyon megvisel a dolog, akkor könnyen lehet, hogy gluténérzékeny lehetsz.

Magas rosttartalmú ételek

Bár az étkezési rostra az embereknek szükségük van az egészséges emésztéshez, túlzásba sem érdemes vinni, mert az meg hasmenéssel járhat.

Ha szeretnél több rostot enni, mint korábban, mert egészségesebben akarsz étkezni, akkor fokozatosan vezesd be a többletet az étrendedbe.

Csípős ételek

Minden egyes embernek máshol van a csípősséget toleráló határa: van, aki úgy eszi a jalapenót, mint a cukrot, és van, aki már attól rosszul van, hogy rá kell néznie.

Ugyanez a helyzet az emésztéssel is: van, akinek semmi baja nincs az ilyen ételektől, de van, akinek annyira irritálja a gyomra nyálkahártyáját, hogy néhány órával a csípős étel fogyasztása után már vécére jár.

Érdemes kikísérletezgetni, kinek hol a határ, és tartani is magát ahhoz, ha nem szeretne hasmenést ajándékba az ebéd után.


Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek