Kiderült, hogy a demencián is segíthet, ha ezt az olajat fogyasztod

Mint kiderült, az olívaolaj komoly egészségügyi problémán segíthet, így érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Az olívaolajról már mindenki tudja, hogy rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Most pedig a Harvard egyetem rendhagyó kutatásából az is kiderült, hogy az olívaolaj fogyasztása 28 százalékkal csökkentheti a demencia okozta halál valószínűségét – írja a Euronews

Harvardi kutatók szerint, ezen is segít az olívaolaj

Ez az első tanulmány, mely az étrend és a demencia közötti kapcsolatot, és a hozzájuk köthető halálozást vizsgálta.

A kutatók több mint 90 ezer amerikai állampolgár étrendjét és halálozási adatait térképeztek fel, az étkezési szokásaikról három évtizeden át kérdőívekkel gyűjtötték az adatokat. A résztvevők közül közel 5 ezren haltak meg demenciához köthető betegségekben.

Vizsgálataikból kiderült, hogy azoknál az alanyoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halál kockázata azokhoz képest, akik soha, nem, vagy csak ritkán éltek vele.

Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik

– mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató a pontos eredményeket a napokban tartandó Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Bostonban tartott éves ülésén ismerteti.

Forrásunk volt.


Még több egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...