Rossz hír a városlakóknak: a levegő szennyezettsége a mentális egészségünket is tönkreteheti

Egy friss kutatás összefüggést talált egyes pszichiátriai rendellenességek és a légszennyezés között.

Az régen nem újdonság, hogy a tüdőnknek és a szív- és érrendszerünknek nem tesz jót, ha légszennyezett területen élünk: az úgynevezett PM2,5 kategóriába sorolható szennyezés, azaz a levegőben szálló finom por, amit a szervezet már nem tud kiszűrni, azonban más területen is komoly következményekkel járhat.

A Chicagói Egyetem Orvosi Karának kutatói több millió ember egészségügyi adatait vetették össze a légszennyezettséggel az Egyesült Államokban és Dániában. (Dániára azért esett a választás, mert az országban nagy figyelmet fordítanak a légszennyezettség monitorozására.) A kutatás eredményei szerint a légszennyezés nagy mértékben hozzájárul a súlyos mentális problémák kialakulásához.

Az Egyesült Államokban megvizsgált 151 millió ember adatai alapján a szakértők kimutatták, hogy a legrosszabb levegőminőséggel rendelkező területeken a bipoláris betegség előfordulása 27 százalékkal, a súlyos depresszió esélye pedig 6 százalékkal növekedett azokhoz a területekhez képest, ahol nagyon jó volt a levegő minősége. A kutatók kiemelték, hogy mégdrámaibb a változás akkor, ha valaki gyerekkorában élt erősen légszennyezett területen. Az USA-adatok alapján a szakértők azt is ki tudták mutatni, hogy a szennyezett talaj és a mentális betegségek között is van releváns összefüggés.

A dán egészségügyi adatok alapján 1,4 millió 1979 és 2002 között született embert vizsgáltak. Itt már kifejezetten azokat a felnőtteket keresték, akik a tizedik születésnapjukig éltek nagyon szennyezett levegőn.

Kiderült, hogy Dániában 29 százalékos növekedés figyelhető meg a bipoláris rendellenességben, és azoknál, akiket gyerekkorukban ért komoly légszennyezés, 50 százalékkal megnőtt a depresszió aránya, azokhoz képest, akik nem ilyen környezetben nőttek fel. Utóbbi kategóriában még drámaibb volt a skizofrénia előfordulásának növekedése (148 százalék), és egyéb személyiségzavarok is 162 százalékkal emelkedtek.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy mi okozhatja ezt az összefüggést, de az biztos, hogy állatokon végzett kutatásokon is sikerült már hasonlókat bebizonyítani. A szakértők szerint érdemes lehet ebben az irányban további kutatásokat végezni, hogy kiderüljön a pontos ok-okozati összefüggés is a légszennyezés és a mentális betegségek között.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek